Ezt én látom rosszul, vagy valóban nem volt korrekt?
A kocsimban sajnos tönkrement a kuplung, illetve még nem, de annyira a végét járta,hogy bármikor széteshetett volna.
Elvittem a szerelőmhöz, ő mondta,hogy 100 ezer a kuplung és 40-50 ezer a munkadíj a beszerelésre.
Nekem még van munkám, de csökkentett a fizetésem, és a kocsi az kell a munkába járáshoz, így muszáj volt megcsináltatnom, tekintve, hogy a tömegközeledés nem opció.
Lehet fillér b'ónak nevezni, de a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem esik jól 140-50 ezret kiadni, így megkérdeztem a sógorom testvérét,hogy ő nem tudja e megcsinálni mert ért a kocsikhoz, szokott szerelgetni, bár nem ez a szakmája.
Mondta,hogy műhely nélkül nem, de hogy van egy szerelő barátja aki olcsón dolgozik, 50 km-re a lakóhelyünktől, ő biztos olcsóbban megcsinálja, és majd ő is besegít neki a munkába.
Na mondom szuper, akkor kijön 120-30 körül.
(20-30 ezer forint is sokat számít a jelenlegi helyzetben)
El is vittem a kocsit, rendes műhely, hozzáértő a barát, mondták, hogy 4-5 óra és kész is meg is várhatom.
Ketten csinálták, kész is lett, tök jól működik, szuper.Kérdezem a szerelőt, hogy mennyivel jövök.Mondta hogy 25 a munkadíj ahogy megbeszéltük.
A sógorom öccsét is megkérdezem, hogy neked mivel jövök a segítségért?Ő meg közli,hogy 25 ezer forint az ő munkadíja.
Halál komolyan.
Mondom ez most vicc?Nem, ennyi, így is olcsó.Megmondtam neki,hogy nagyon korrekt vagy.
Tehát üzemanyaggal, plusz a két "szerelő" kifizetésével 150 plusz útiköltségért cserélték ki.Drágábban mint a szerelőm aki még távoli rokonnak sem mondható.
A szerelő így is csomószor irányította a sógorom öccsét,hogy mit hogy csináljon, meg volt hogy utána "takarított", és mégis annyit kért ő is mint a rendes szerelő.
Az érem másik oldala,hogy ketten azért gyorsabban haladtak, egyedül nyilván nehezebb, és időigényesebb lett volna a szerelőnek, de teszem azt akkor elkér 30-35-öt, az sem 50.
Ráadásul a szerelőnek volt egy alkalmazottja aki ez idő alatt nem igazán csinált semmit mert nem volt mit,inkább csak takarítgatott pakolászott a műhelyben, aztán haza is ment, hisz a sógorom öccse segített a szerelőnek, gondoltam azért hogy nekem olcsóbb legyen.
Értem, hogy a rokoni kapcsolatunkra még csak megnevezés sincs, de ehhez képest együtt karácsonyoztunk, tavaly nyáron is legalább 2-3 családi összejövetelen velünk volt, és akkor nesze neked szívesség.
Itthon elmeséltem, mindenki csak nézett, hogy akkor ebben mi volt a segítség, és én sem értem.
Mondhatta volna,hogy egy karton sörrel jövök, vagy hogy majd én is jövök neki egyel ha szükséges, stb...nálunk apukám a testvére fiának a barátnőjénél segített a lakásfelújításban ingyen, holott az pláne nem közeli rokon, de valahogy mégis "közénk" tartozik.
Kérlek javítsatok ki ha én ülök fordítva a lovon, de nekem ehhez pofa kellett volna.Akkor inkább ne ajánlotta volna fel,hogy segít. (nekem nem jutott eszembe előre megkérdezni, hogy mennyit kell fizetnem neki mert azt gondoltam, hogy valami jelentéktelen dolgot kér, csokit,sört, vagy egy köszönömöt.De még a 10 ezer is korrektebb lett volna)
Hát ez télleg elég fura, pláne hogy gondolom mondtad neki, hogy a másik mennyit kér, erre még rosszabbul is jártál miatta... legjobb lett volna előre tisztázni a költségeket. Nem annyira értek az autószereléshez, úgyhogy ha valaki igen az megírhatná hogy egyáltalán egy ilyen cseréhez kell-e 2 ember és valóban mindenki munkája ugyanannyit ér-e. Meg ahova mi visszük az autót, a csávónak fizetünk egyszer x ft-ot, ő meg abból kifizeti még a többi dolgozót. Nekem ez a külön elszámolgatás is fura, ha ott dolgozik és neked tesz szívességet... szóval megértem, hogy hülyén érzed magad.
Amúgy a sógorod testvére az nem ugyanúgy a sógorod? Mert a sógor az a férjed testvére nem? :D
Nem volt korrekt szerintem se. Jegyezd meg jól, és ha ő kér tőled a továbbiakban valami szívességet, akkor szívfájdalom nélkül kérd meg az árát.
Nekem a kuplungcsere és a plusz alkatrészek cseréje összesen 90 ezer forintba került tavaly, garanciával. Egy szervízben. Több szervizt is megkérdeztem, márkaszervizben 130 ezer lett volna. Persze, ez függ attól is, hogy milyen autó.
"Amúgy a sógorod testvére az nem ugyanúgy a sógorod? Mert a sógor az a férjed testvére nem? :D"
Nem feltétlenül!
A saját testvérének a férje is a sógora, de már annak a testvére nem.
4
Tényleg, igazad van, köszi szépen.
Amúgy csak most tűnik fel, hogy a csávó nem is autószetelő csak szokott szerelgetni, meg ért az autókhoz... így aztán végképp nagyon gáz, kb tényleg olyan, mintha az autószerelő haverjának intézett volna munkát emellett meg lehúzott téged. Na ő a fillérbaxó.
Igen, a sógorom aki a kérdésben szerepel a nővérem férje, tehát a nővérem férjének a testvéréről van szó a "segítő" rokon személyében.
Mivel szinte végig néztem a szerelést -na nem azért hogy felügyeljem hisz nem értek hozzá, csak egyéb lehetőségem nem igen volt-, azt hozzá teszem, hogy voltak olyan részek amikhez jobb volt a két ember, azt laikusként is láttam,hogy gyorsabban haladtak így.Az egyik kiszedte azt a csavart, a másik a másik oldalt stb.
Azért mondom, hogy a sógorom öccse sem tétlenül ült ott, csak én végig abban a hitben voltam, hogy azért tesz-vesz, hogy a szerelő "ne szakadjon meg" és olcsóbb árat mondjon.
Eleve ott volt a szerelőnek egy saját alkalmazottja, úgyhogy a sógorom öccse nélkül is könnyedén megoldotta volna, biztosan nem először cserélt kuplungot.Amikor segítség kellett volna szólt volna az alkalmazottnak.
Erre írtam, hogy most lehet a szerelő azért kért csak 25-öt mert volt segítsége, amivel én semmire nem mentem, gyakorlatilag ha azt mondja a szerelő, hogy +1 órát szívott vele, ezért nem 25 hanem 35, na én akkor is olcsóbban jövök ki.
Ebböl megtanulod, hogy nem érdemes "okosba" csináltatni semmit, egy szakember olcsóbb és rendesen meg is csinálja.
Ugyanis még az is benne van a buliban, hogy egy hét múlva megint elromlik, mert valamit nem rendesen szereltek meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!