Veled előfordult már, hogy nagyon "rád szoktak" a rokonok? Úgy értve, hogy automatikusan kapóra jössz nekik, mert úgyis mindig ráérsz.
Olyan helyzetekre gondolok leginkább, amikor kocsival kell valakit fuvarozni, mert ő maga nem vezet vagy kényelmesebb neki, hogy mást "ugráltathat". Értem alatta kimondottan azokat a helyzeteket, amikor nem beszélik meg veled előre, hanem elvárják, hogy te abban a pillanatban álljál rendelkezésükre. Meg ebből rendszert csinálnak, mert szerintük máskor is megteszed.
Való igaz, hogy bizonyos helyzetekben muszáj segíteni, pl. ha orvoshoz vagy kórházba viszed súlyosabb esetekben, de azért ezzel is vissza lehet ám élni, mondjuk bevásárolni vagy másik ismerőséhez őt elvinni már nem lenne kötelességed.
Velem még nem esett meg, de ki hogyan kezeli a hasonló helyzeteket? Szívesen mész vagy inkább lerázod?
Ha ELVÁRJÁK, akkor nemet mondok.
Ha MEGKÉRNEK, akkor eldöntöm, hogy ráérek-e meg van-e kedvem hozzájuk, és aszerint döntök.
Viszont kihasználni nem hagyom magam és arra sem szoktstok senkit, hogy az ÉN IDÖMMEL rendelkezzen!
Segítünk egymásnak és egymáson. Nem visszük túlzásba, mert nem kényelmi szempontból, nem ludtaságból, nem spórolásból kérjük a segítséget, hanem akkor, ha nincs más megoldás, ha valóban segítség kell.
Pl. kijött vezetés közben a sógorom pánikrohama, orvossal mentem érte, a feleségemmel együtt, hogy az ő kocsiját is haza tudjuk vinni. A húgom fia nyaralni ment, otthon felejtette a pénzét, kocsijuk nincs, vittem utána. Millió élethelyzet adódik, amikor összezárunk, és mindenki számíthat a másikra.
De kihasználás fel se merül.
Csak azért intézzek el mindent a Mariska néni helyett a városban, pazaroljam rá az időmet, mert ő lusta bemenni, hát egy nagy túrót! Nem vagyok a titkára, se csicskása, se cselédje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!