Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan kéne rábeszélni a...

Hogyan kéne rábeszélni a nagynénémet, hogy vegyen részt nagymamám gondozásában?

Figyelt kérdés

Nagymamám nagyjából egy hónapja lakik nálunk, hordjuk orvoshoz, az ünnepek után műteni is fogják. Magándokikhoz vitték el a szüleim, az államira hónapokat kéne várni, nagyon sok pénzbe kerül. Apa otthon dolgozik, mama egész nap a nyomában van, nem hagyja békén. Szépen meg lett kérve ezerszer, hogy amikor apának konferenciája van, ne beszéljen bele, hogy ne akarjon minden elpakolni, hogy öltözzön fel rendesen és ne harminc fokra csavarja fel a fűtés, stb.

Mama egész életében egy akaratos és õnző valaki volt, mindenkivel veszekedett, soha egy jó szava nem volt senkihez. Anyáról 25 éven keresztül úgy beszélt, mint egy semmirekellőről, csak mert hozzá mert menni a fiához. Apával is elég rossz a viszonya, velem és a testvéreimmel sem hajlandó szóba állni, csak ha kell valami.

A nagynénémnek van egy iszonyat gazdag új férje)(tavaly pl. Neplálban nyaraltak), nem dolgozik csak otthon ül egész nap, de mamára rá sem néz, pedig kb. 15 percre lakik tőlünk, az orvosi költségekbe sem száll be.

Mi viszont már nem bírjuk tovább, anya azt mondta, már rosszul van mamától, én se bírom tovább, öt perc után már kiabálok vele, merg állandóan mindenbe beleszól, amihez amúgy semmi köze. Apa is teljesen kivan, mert egyrészt nem tudja lassan tovább elviselni, másrészt neki mégiscsak az anyja.

A nagynénémet viszont bele kell ebbe vonni, mert ha tényleg lesz műtét, utána mamát naponta kell majd gyógytornára vinni, amit nem fogunk tudni csinálni, egyszerűen nincs aki elvigye.

Hogyan beszéljünk vele, mit mondjunk neki? Apa nem hiszem, hogy tud vele rendesen beszélni. Mondtam, hogy ha kell én kiosztom, ha kell tudok olyab stílusban beszélni, amiből érzeni fog. De nekem nem hiszem hogy ennyire bele kéne folynom.

Nem arról van szó, hogy ki akatjuk dobni a mamát, de nincs rá sem idő k, sem kapacitásunk, hogy gondoskodjunk róla, ráadásul szüleim mindeketten dolgoznak, én egész nap az egyetemen vagyok, testvéreim is későn érnek haza. És a mamának két gyereke van, mindkettejülnek részt kéne vennie ebben.

2019. dec. 6. 16:28
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
69%
Semmi közöd nincs a nagynénéd férjének a pénzéhez, és nincs jogotok kikényszeríteni belőle, hogy hozzájáruljon a mama eltartásához (azok alapján amit írtál róla, nem csodálom, hogy nem akar segíteni rajta). Apáddal beszéld meg, hogy minek vitte az anyád nyakára, akit 25 éven át szidott. Egyébként az egyetlen amit tehettek, hogy ráveszitek a mamát, hogy kérjen szülőtartást a lányától. Azt nem tudja megtagadni, mert automatikusan vonják tőle.
2019. dec. 6. 19:24
 12/22 anonim ***** válasza:
88%

"Mondtam, hogy ha kell én kiosztom, ha kell tudok olyab stílusban beszélni, amiből érzeni fog."

Hát ezen jót kacagtam. Úgy látszik öröklődik a családban ez az őrült pitsa stílus. A nagyi bisztos büszke rád.

Amúgy ha már ilyen faja csaj vagy, miért nem a nagyival keménykedsz? Miért nem őt rakod helyre? Jaa neki nincs gazdag férje akit lehetne lejmolni.

2019. dec. 6. 19:33
 13/22 A kérdező kommentje:

A nagynéném is belement, hogy nálunk legyen mama, eredetileg úgy volt, hogy majd ők is kiveszik a részüket a férjével a dologból. Azért írtam, hogy gazdag, hogy nem okozna gondot, ha esetleg beszállnának a költségekbe ők is. Muszáj megműteni, különben le is bénulhat, az idősek otthonába kerüléshez pedig neki is bele kell egyeznie, ez pedig nem hiszem, hogy megtörténne. Nyilván gondoltunk már arra is, fel is hívtunk már néhányat.

Elég zaklatott voltam, amikor kiírtam a kérdést, ezért bocsánat, de az itt a probléma, hogy amikor elhoztuk mamát, úgy beszélte meg apa a testvérével, hogy nem marad itt ennyire hosszú időre, és hogy mindketten részt fognak ebben venni, nagynéném pedig ebből kihátrált.

Nem én találtam ki, hogy szálljon be ő is, csak gondoltam megkérdezem, hátha tudna valaki jó tanácsokat adni.

2019. dec. 6. 19:58
 14/22 anonim ***** válasza:
76%
Gondolom a nagynénéd nem véletlenül ilyen, normális esetben az ember nem szarik a saját anyjára. Oka van annak, hogy így viselkedik. Ha ennyire elegetek van és nem tudtok megoldást találni a dolgokra, akkor valóban kell keresni neki 1 otthont.
2019. dec. 6. 20:38
 15/22 anonim ***** válasza:
67%

Ezeken tobbshorosen vegigmentunk a csaladunkban.

Tehat az amit te tudsz a mamadrol es neki az apukaddal es a nagyneneddel valo viszonyarol es multjarol az kb. semmi. Tudsz valamit, amit elmondtak vagy amit te lattal, de nem ismered a gyerekkorukat, kamaszkorukat stb. A mamad biztos nem volt egesz eleteben boszorkany na de nem is ez a lenyeg. Ez olyan szempontbol erdekes, hogy biztosan mindenre van magyarazat ki miert fogadja be vagy nem segiti a mamadat es neked miert nem kellene egybol "kiosztani" valakit csak, mert te igazsagtalannak erzed a helyzetet. (Ami amugy igazsagtalan is es meltatlan sokaknak, tehat nem az igazadat ketlem csak a megoldast igy nem fogjatok megtalalni.)

Elsosorban edesapadnak kell ezt a helyzetet megoldania, dicseretes, hogy o szereti ennyire az edesanyjat, hogy a nehez termeszete es barmilyen multbeli serelem ellenere gondoskodik rola es igyekszik tenni erte. Ez legyen pelda szamodra is, majd amikor a te szuleid lesznek idosek. Viszont a testverevel beszelhetne, es ebben biztathatod, hogy apu latom ez nektek milyen nehez helyzet legyszi beszelj a nagynenemmel, hogy valahogy segitsenek, mert felek nem fogod sokaig birni. Kerdezd meg te mit segithetnel neki?

Mamaddal probalj kettesben beszelgetni. Probald megismerni jobban. Valahogy leoglalni. Mert lathatoan nem talalja a helyet nalatok. Es ti se talaljatok az o helyet nalatok. Ha a legjobb baratod koltozott volna be hozzatok, azzal is lenne konfliktus az eltero bioritmus, mas szokasok miatt. Sajnos az egyutteles ezzel jar. Irtad kertetek ne zavarja...de peldaul mi mast tudna csinalni? Idos, mi hasznosat tudnatok neki feladatkent adni, amivel el tudna lenni es benneteket sem idegesitene? (Tevezes kulon sajat szobajaban? Keresztrejtveny fejtes, pletykamagazinok olvasasa? Estenkent egy fel ora vele valo beszelgetes...meseljen a fiatal korarol, a nagyaparol, gyerekkorarol a szuleirol...oregek szeretnek meselni. Vagy valamiben kerj tole tanacsot hogy ezzel azzal az van o mit tenne a helyedben. Hatha elojon belole valami jofele. Vagy tud sutni/fozni? Hatha abban lelne oromet es elfoglaltsagot megkeritek valamit amit csak o tud csinaljon meg stb.

Masreszt mamadnak a "beszelgeteskor" kezdetben szepen kesobb ha nincs valtozas hatarozottabban mondhatnad apudnak a munkahoz ez az kell nyugalom csend elvonultsag mert ha ez nincs es nem megy a munka, akkor elkuldik blabla. Mivel az edesanyja a "kicsi fia" erdeke meghatja.

Ha nem mozgasszervi es ertelmi a problema, akkor jo lenne kivinni setalni is minden nap a mamat. Az lefarasztja, lenyugtatja...lat erdekeseket pl vidd el bevasarolni.

2019. dec. 7. 02:53
 16/22 anonim ***** válasza:
77%

"Estenkent egy fel ora vele valo beszelgetes...meseljen a fiatal korarol, a nagyaparol, gyerekkorarol a szuleirol...oregek szeretnek meselni."

Kérdező leírása alapján a nagymutter egy szipirtyó. Most elképzeltem, hogy megkérik, hogy "mesélnél a papáról?" az öreglány meg rákezdi, hogy "MEKKORA EGY SENKIHÁZI GAZEMBER VOLT AZ IS, HOGY ROHADT VOLNA MEG" :D

2019. dec. 7. 06:30
 17/22 anonim ***** válasza:
80%
Van saját ingatlana a mamának ? Mert akkor én azt csinálnám,hogy az ingatlan legyen ránk iratva,mi pedig megoldjuk a problémákat.
2019. dec. 7. 09:23
 18/22 anonim ***** válasza:
38%
"Ha nem mozgasszervi es ertelmi a problema, akkor jo lenne kivinni setalni is minden nap a mamat. Az lefarasztja, lenyugtatja..." Nem kutyát tartanak....
2019. dec. 7. 14:04
 19/22 anonim ***** válasza:
90%
"Beleegyezése nélkul nem lehet otthonba vinni." A ti beleegyezésetek nélkul meg nem lakhat nálatok. A mamát kész helyzet elé kell éllitani, vagy otthonba megy vagy fizet magának egy gondozót, de nálatok többet nem lakhat ennyi. Anyádnak kell a sarkára állni, gondolom apáddal közös a házatok. Egyébként otthonba lehet vitetni, ha gondnokság alá helyeztetitek. A nagynénéd pedig csak segit, ha korábban már szóba került, irtad, hogy igérte, hogy segiteni fog. Csak emlékeztetni kell. "Figyelj, Juci, emlékszel, arról volt szó, hogy közösen gondoskodunk a mamáról, akkor most beszéljük meg, mit tudsz vállalni."
2019. dec. 7. 19:17
 20/22 anonim ***** válasza:
74%
A nagynénéd helyében ha hasonlóval állnál elő és még lenne képed ilyen pénzsóvár lenni, akkor minimum elküldenélek a fenébe. Nem is értem hogy képzeled ezt? Nagynénéd okkal nem akar az anyjával foglalkozni. Csak mert az anyja az nem jelent semmit, mert egy gane ember volt.
2019. dec. 12. 08:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!