Igaza van-e Orbán Viktornak a nagyszülők csak szeretnek elvben?
szerintem nincs. Pont azért tartunk ma itt, mert a nagyszülők nem teszik bele a magukét a gyereknevelésbe is.
Most hagyjuk figyelmen kívül a káros hatású nagyszülőket, a drogosokat, alkoholistálat, stb.
De aki különben elfogadható, szerintem annak egyáltalán nem elég, ha csak szereti az unokáját, igenis kell és szükség van rá, hogy befolyásolja az unoka nevelését.
Nem baj, hogy más a nézőpontunk.
De szerintem a gyerek nem SAJÁT a szülőnek se, meg a nagyiknak se. Az pedig csak jó lehet a gyereknek, ha különböző nevelési elvekkel találkozik.Sőt.
Amúgy meg az egy dolog, hogy a te családodban tanácsosabb lett volna a nagyiknak is beleszólni az unokák nevelésébe. De minden család más.
Szerintem tudomásul kéne venni, hogy nem minden nagyi tud vagy akar nagy részt vállalni az unokák nevelésében vagy befolyásolni azt. Vagy azért mert még maga is dolgozik megvan a maga gondja vagy sok esetben messze kerülnek a gyerekek az unokákkal együtt vagy ha amúgy azonos elveket vallanak nincs szükség nagymértékű befolyásolásra vagy egyszerűen élvezik hogy CSAK nagyszülők és abban a kevés időben amikor az unokákkal vannak nincs rajtuk a nevelés terhe.
Amúgy ez utóbbit apámon látom. Szülőként nem sokat tett hozzá a nevelésünkhöz ez a tény, nagyszülőként más. Ugyanazokat a nevelési baklövéseket követi el mint a gyerekeivel, de nagypapaként teljesen máshogy viszonyul az unokákhoz, játszik velük, kúszik-mászik a földön, amit velünk sohasem tett, felszabadultabb és ez nekem tökéletesen elég. A nagyik pedig valóban szeretve nevelnek és adnak át értékeket. Nálunk ez van.
'Szükség van rá, hogy befolyásolja az unoka nevelését'
Egy gyerek nevelését nem csak a szülők befolyásolják, hanem azok a felnőttek is akik akarva-akaratlanul is szerepet kapnak egy gyerek életében, akármilyen pici szerepet is. Példának okáért az egyik nagymamáméknál imádtam lenni. Egész nyáron náluk voltunk tesómmal. Megtanított vasalni, főzni, varrni stb. Papa meg úszni, lepkét fogni😁😁. Másik nagyi 2 utcányira lakott, utáltam hozzá menni, pedig nem ivott, drogozott vagy bármi, egyszerű csak a saját elcs*szett nevelési módszereit próbálta ránk erőszakolni, nem egyszer veréssel, fenyegetéssel.. Más korban nőtt fel és meg is ragadt benne. Szerintem ha valami nem megy akkor kár erőltetni. Mindenki magának szüli a gyereket, nem a nagyszülőknek.
22.55.
Bocs, én nem azt mondom, hogy a nagyszülőknek kell nevelni a gyerekeket, hanem, hogy nekik IS kéne. Meg mindenki másnak, aki csak a közelükbe kerül, és mondanivalója van.
Az élet maga "kaotikus", az élet többoldalú, többsíkú, a gyerekek csak profitálhatnak több generáció, többféle képzettségű, többféle nézetű, de magukat a gyerekekért egyformán felelősnek érző családtagokból.
A gyerekek nem olyan buták, mint mi gondoljuk, nagyon jól eligazodnak a nekik nyújtott eltérő álláspontok között is.
Valahogy szerintem a szeretetbe a felelősség a szeretett valaki iránt is beletartozik, és ezzel együtt a nevelés is.
Köszönöm a véleményeket mindenesetre, és ha lehetne, olyan kiváncsi lennék a kb-i korokra is!
Én a nagyszülőkorban vagyok, onnan nézem.
Szia. Már írtam több választ. Amúgy 3 és 1 éves lányaim vannak, nő vagyok 33 éves. Az 1 évest szerintem "csak szeretni lehet" a nagyiknak, mivel ő az élete 99%-át jelenleg az anyjával és az apjával tölti. Jelenleg neki ránk van a legnagyobb szüksége úgy vélem, a nagyik vele nem nagyon tudnak mit kezdeni "csak" játszanak vele, mondókáznak vele, zsipp-zsuppoltatják.
A nagyobb már más tészta. 3 éves ovis, az agya, mint a szivacs. Amit mondunk, tanítuk neki megjegyzi. Szóval igyekszünk az apjával az alapvető és általunk helyesnek ítélt elveket átadni. Pl. köszönés, ha találkozunk valakivel, barátságosan viselkedjen a kis barátaival az oviban, nem bántjuk az állatokat, nem tépjük a növényeket, nem dobjuk el a szemetet, nem túrjuk az orrunkat, mert az illetlen, ha kap valamit azt meg kell köszönni, az ételt evés után megköszöni. Az udvaron széthagyott játékokat össze kell szedni játék után. A férjemmel szeret a kertben molyolni, fűnyírás után a füvet összeseperni, ha az apja valamit barkácsol adja neki a szerszámokat.
Szóval próbáljuk nevelgetni, tanítgatni. De a nagyszülőkre visszatérve, kb. ugyanezeket mondják, kérik tőle mikor együtt vannak.
Tehát nem az van, hogy amikor együtt vannak akkor bármit lehet, mert ők a nagyik, de ugyanúgy kérem hogy szóljanak rá, ha valami illetlenséget tesz vagy mond.
De ha egy nagyi hetente mondjuk fél napra látja az unokát az mit csináljon az unokával? Kezdje el oktatni?
Amit te elképzelsz, mármint nagyobb befolyása nagyinak szerintem úgy lehet ha mondjuk együtt lakik több generáció. Ebbe meg inkább ne menjünk bele, hogy jó-e vagy nem.
Az apai nagyszüleim nem próbáltak folyton nevelni. Nyilván ránk szóltak, ha valami olyat csináltunk, de amúgy főleg csak játszottak velünk, kirándulni, múzeumba vittek, finomakat főztek.
Az anyai nagyszüleim ezzel szemben folyton nevelni próbáltak, erőltettek, hogy ilyenek meg olyanok legyünk.
Na kivel van most felnőttként is szoros kapcsolatunk? Hát persze, hogy az apai nagyszüleimmel. Szerintem a nagyszülők csak szeressék az unokát, a nevelés a szülők feladata.
Egyáltalán nem gondolom butának a gyerekeket. 😀 Szerintem te összekevered a nevelést a foglalkozással, nem ugyanaz s kettő. Azt pedig tudom, hogy a gyerek biztonságérzetét többek között a következetes, egyértelmű szabályrendszer adja meg, nem lehet 8- felé nevelni.
Amúgy neked hány gyereked van , kérdező? Mert nagyon úgy tűnik, hogy te a gyakorlatban még sose találkoztál olyan gyerekkel, akiért teljes mértékben te vagy a felelős, csak valami fura, innen-onnan összeszedett, lilaködös elképzelésed van arról, hogyan is van ez a valóságban.
Négy felnőtt gyermekem van, bár nem hiszem hogy számít a témában. Ismerek olyan gyermektelen embereket is, akik egyetértenek. Gondolom, inkább személyiség és nem élethelyzetfüggő ebben a vélemény. De lehet, hogy csak egy bizonyos életkor fölött, nem tudom. De pontosan tudom a különbséget a nevelés és foglalkoztatás között.
Szerintem túl sok minden feltételezünk ok nélkül, vagy személyes elfogultságból. De az sem baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!