Hogyan kezeljek egy elviselhetetlen közép súlyos demens-t ha együtt élek vele?
15-os vagyok.
Jelenleg negy paranoiaval diagnosztizalt kliensem van, es ketto diagnosztizalt Alzheimer's. Egyik Alzheimer's Namenda-t kap, az osszes tobbi a harom leirt gyogyszert, mindegyik csak az egyiket, ertelemszeruen. Nem zombik, az egyik paranoid beteg kivetelevel - aki meg Parkinsonos is - naponta ketszer "edzes" van, reggel 30 perc seta a szabadban, delutan fizioterapia, 45 perc, gepekkel, sulyokkal (kb 0,5 - 1 kg sulyokkal). Az egyik, egy pasi, a paranoias 92 evevel szombatonkent uszni jar a fiaval. Hat ennyire zombik.
Egyik sem skizo, es mindegyik legalabb 3-4 eve szedi a bogyoit, a Parkinsonos mar 12 eve a csalad szerint.
Hja, hogy ez nem a magyar egeszsegugy... Bocsanat, hogy elnek a betegeim, mi itt nem szoktuk leszedalni (zombisitani) vagy megolni a betegeinket, es az orvosaink nem a magyar internetes weboldalakon (felre)tajekozodnak a gyogyszerekrol es azok adagolasarol.
Valószínűleg én vagyok a legnaivabb ember a világon, de én jól elvagyok velük.
8 hónapig dolgoztam egy demens osztályon, 63 beteggel, egyedüli éjszakásként (36 fekvős, 7-8 csavargó, a többi önellátó). Persze megvoltak a nehézségei, de nyilván nagyon szerethetők.
Egyébként Neuleptikat (Risperidon, Quetiapin vagy Olanzapint) nem Alzheimerre kapják az ismerőseid. Még akkor is, ha atípusosak, okozhatnak Parkinsonhoz hasonló tüneteket (tipegés, remegés, mozdulatlanság, merevség)., azáltal, hogy blokkolják a Dopamin-receptorokat. Általában a skizofrénia akut fázisában, illetve bipoláris zavar mániás szakaszában használhatók, maximum két hétig, persze visszaesőknél lehet tartósan.
Demenseknél fellépő hallucináció esetében delíriumot, illetve gyógyszer mellékhatását ki zárni. Utóbbit okozhat Nootropika, amit viszont valóban a demencia „kordában tartására” szolgál. ( Reinyl, Exelon, Reminyl, Ginko). Tágítják az ereket, hígítják a vért és javítják a szövetek ellátását. Külföldön dolgozom, idősek otthonában, ápolóként.
Előző vagyok, még 2 dolgot hozzáfűznék:
#23-asnak: nem is csoda, hogy „Parkinsonos” -> „Egyik sem skizo, es mindegyik legalabb 3-4 eve szedi a bogyoit, a Parkinsonos mar 12 eve a csalad szerint”
#24-esnek: a # 15/23 nem is orvos,és nem is férfi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!