Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Van valaki akinek leépült...

Van valaki akinek leépült teljesen az egyik (vagy mindkettő) nagyszülője?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tapasztalatokat szeretnék kérni, mert nem tudom hogy birkózzak meg ezzel az egésszel.

Decemberben elvesztettük nagypapámat, 85 évesen meghalt agyvérzésben.

Nagymamám egy darabig tartotta magát, eljárt a boltba, főzött stb.

Magunkhoz vettük, hogy ne legyen egyedül, de kezdett tarthatatlan lenni a helyzet. Folyamatosan összeesett, hallucinált, a gázon hagyta a kaját ami kigyulladt és rendszerint nyitva hagyta a kaput, így bárki bejöhetett. Én 8, a párom 10 órákat dolgozik, így megbeszéltem a mamával, hogy nem tudom megoldani a folyamatos felügyeletét. Egyik este amikor hazaértem a bejárati ajtóban feküdt, ott esett el, magára rántott mindent.

Beadtuk egy idősotthonba, ahova minden nap mentem látogatni, vittem neki mindent amit kért. Azt mondta a telefonban, hogy szeret ott lenni, jól érzi magát. A napokban nem értem el telefonon, így előbb eljöttem a munkából, hogy megnézzem mi van vele.

Azt se tudta, hogy ki vagyok, azt mondta a szobatársai megverték, az ápolók meg lekötözték. A szobatársai vasággyal együtt 40 kilós, 80 feletti nénik. Megnéztem, nem találtam rajta külsérelmi nyomokat.

Teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom mit csináljak. Haza nem merem hozni, mert félek, hogy felgyújtja a házat vagy leesik a lépcsőn és összetöri magát. Az utóbbi időkben már a kertbe sem engedtem ki, be kellett zárnom a házba ha elmentem, mert a medence miatt veszélyes ha kint bóklászik.

Gondolkoztam azon is, hogy átviszem egy másik otthonba, a szabadnapomon és hétvégén természetesen kihoztam eddig mindig, de most tanácstalan vagyok. Abban sem vagyok biztos, hogy megismert. :(

Van valakinek ilyennel kapcsolatban tapasztalata? Mit csináltatok hogy jobb legyen a nagyszüleiteknek? Azt mondta legutóbb, hogy szögeket raktak a matracára, hogy ne tudjon aludni. :(

2017. márc. 9. 17:37
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Miután te az unoka vagy: kellene gondoskodnod az esetleges gondnokság alá helyezéséről, a mama nem fogja tudni kezelni a pénzügyeit,a bankszámláját, a lakásrezsit, egy idő után semmit.
2017. márc. 9. 21:46
 12/15 anonim ***** válasza:
63%

nyilván nem találja a helyét, a férje elvesztése után. sajnos ez teljesen normálisnak mondható. egész életét leélte vele, és egyik napról a másikra a nagypapa elment... ő meg egyedül maradt. jellemzően aki idős korában veszti el a házastársát, nem sokkal éli túl... van hogy napokon belül megy a másik a sírba, van hogy 1-2 éven belül, de teljesen leépül...

szomorú, és rossz látni ezt...

sok türelem, tolerancia, és örülni kell annak, hogy azért sok évet eltölthettetek közösen, szép emlékekkel, azért hálásnak kell lenni, és a lehetőségekhez mérten segíteni neki a jelenlegi állapotában is, amíg még itt van.

2017. márc. 9. 23:15
 13/15 A kérdező kommentje:
Az egész nyugdíja az otthonba megy (130.000 ft). Az egyéb kiadásait én fedezem. Egyelőre most keresek valakit aki elvállalna nála legalább 3-4 napot, hátha meg tudom oldani otthon.
2017. márc. 10. 14:09
 14/15 anonim ***** válasza:
81%
Nyugdijas ápolónők, pedagógusok, gyógypedagógusok körében érdemes keresni. Szerintem nem igényel különösebb képzettséget egy demens emberre felügyelni, sokkal inkább a türelemre, megértésre, érzelmi hozzállásra van szükség. Havi 50-100 ezerért fogsz találni. Drukkolok. Legyél óvatos, leinformálható valakit keressél, mert sajnos az "öregezés" egy létező "üzletág"...
2017. márc. 10. 16:09
 15/15 anonim válasza:
63%

Nekem nagyapám van 4-5 éve öregotthonban sajnos, ismerős érzés, ő kihívta éjszakának idején a tűzoltókat, hogy tűz van a panel lakásban, és hogy tele van tücskökkel a szoba stb... aztán parkinzon kóros lett, alzheimer is, cukros is, és sajnos egyéb több súlyos problémával is küzd, azt hittük mi akkor hogy neki már nincs több jövője, úgy adtuk be hogy teljesen kezelhetetlen volt, de hálistennek mai napig él, bár egyre sűrűbben látogatja a kórházat, de elvan úgy ahogy, sőt jó orvost kapott aki a gyógyszereit beállította és azóta sokkal jobban van( még így is szed kb 15-20 gyógyszert de ezelőtt 35+ volt..)

Jobbulást a mamidnak, nektek pedig kitartást, sajnos nem könnyű az öregekkel, van hogy már kezelhetetlenné válnak, mintha kisgyerekek lennének...

2017. márc. 11. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!