Van valaki akinek leépült teljesen az egyik (vagy mindkettő) nagyszülője?
Sziasztok!
Tapasztalatokat szeretnék kérni, mert nem tudom hogy birkózzak meg ezzel az egésszel.
Decemberben elvesztettük nagypapámat, 85 évesen meghalt agyvérzésben.
Nagymamám egy darabig tartotta magát, eljárt a boltba, főzött stb.
Magunkhoz vettük, hogy ne legyen egyedül, de kezdett tarthatatlan lenni a helyzet. Folyamatosan összeesett, hallucinált, a gázon hagyta a kaját ami kigyulladt és rendszerint nyitva hagyta a kaput, így bárki bejöhetett. Én 8, a párom 10 órákat dolgozik, így megbeszéltem a mamával, hogy nem tudom megoldani a folyamatos felügyeletét. Egyik este amikor hazaértem a bejárati ajtóban feküdt, ott esett el, magára rántott mindent.
Beadtuk egy idősotthonba, ahova minden nap mentem látogatni, vittem neki mindent amit kért. Azt mondta a telefonban, hogy szeret ott lenni, jól érzi magát. A napokban nem értem el telefonon, így előbb eljöttem a munkából, hogy megnézzem mi van vele.
Azt se tudta, hogy ki vagyok, azt mondta a szobatársai megverték, az ápolók meg lekötözték. A szobatársai vasággyal együtt 40 kilós, 80 feletti nénik. Megnéztem, nem találtam rajta külsérelmi nyomokat.
Teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom mit csináljak. Haza nem merem hozni, mert félek, hogy felgyújtja a házat vagy leesik a lépcsőn és összetöri magát. Az utóbbi időkben már a kertbe sem engedtem ki, be kellett zárnom a házba ha elmentem, mert a medence miatt veszélyes ha kint bóklászik.
Gondolkoztam azon is, hogy átviszem egy másik otthonba, a szabadnapomon és hétvégén természetesen kihoztam eddig mindig, de most tanácstalan vagyok. Abban sem vagyok biztos, hogy megismert. :(
Van valakinek ilyennel kapcsolatban tapasztalata? Mit csináltatok hogy jobb legyen a nagyszüleiteknek? Azt mondta legutóbb, hogy szögeket raktak a matracára, hogy ne tudjon aludni. :(
Lehet, hogy ő is hallucinál. De az ápolók kötelessége megetetni és beadni a gyógyszereit, ha egyedül nem teszi.
Próbálj egy napra szabadságra menni, és napközben meglátogatni, amikor az ápolók nem várnak. Akkor láthatod, hogyan bánnak a betegekkel.
Demencia. Ő már nem valós dolgokat mond, súlyos téveszméi is lehetnek. A "szögek a matracon" pl. ilyen. Amennyiben nem tudjátok megoldani, hogy odahaza 24 órás felügyelet alatt legyen, nincs más megoldás, mint az otthonban elhelyezés. Elég gyors szellemi leépülésnek tűnik a mamádé. Az otthonba kerülés általában gyors állapotromlással jár, a környezetváltozás romboló hatású az agyra. Én odahaza ápoltam apukámat, ez meglehetősen nagy anyagi áldozattal jár, és nagyon nehéz, tudom, hogy nem minden család engedheti meg magának.
A szüleid nem élnek már, hogy rád, mint unokára maradt a mama ellátása?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!