Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Idosebb embereket, hogyan...

Idosebb embereket, hogyan lehet ovatosan ravezetni - beavatni a technologiai vivmanyok hasznalatara?

Figyelt kérdés

2016. nov. 8. 16:20
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
68%
Szerintem nagyon lassan kell nekik magyarázni! Iszonyat türelmesen és lassan. Sok napon át haladva, fejlődve.
2016. nov. 8. 17:15
 12/20 anonim ***** válasza:
92%
Kedves utolsó! Attól hogy valaki idős, még nem biztos hogy gyenge szellemileg.
2016. nov. 8. 17:24
 13/20 anonim ***** válasza:
88%
Ha olyan valamiről van szó, amire neki is szüksége van vagy magától meg akarja tanulni, akkor szépen le kell vele ülni és türelmesen elmagyarázni. Ha viszont nincs rá szüksége és/vagy nem akarja megtanulni, akkor nem kell erőltetni! Én sem erőltetem az okostelefont a nagyszüleimnek. Nekik bőven elég a régi nyomógombos is, mert csak telefonálni akarnak, sms-ezgetni, internetezni, appokat használni nem. Tehát felesleges is lenne beavatni őket ezekbe.
2016. nov. 8. 17:53
 14/20 anonim ***** válasza:
53%

"Attól hogy valaki idős, még nem biztos hogy gyenge szellemileg."

Valószínűleg sosem próbáltál még idős embert (vagy bárki mást) megtanítani olyasmire, amiről nem tudtad előre, hogy hogyan lehet/kell/érdemes tanítani. Ha próbáltál volna már, akkor nem gondolnád, hogy csak azokhoz kell birkatürelem, akik szellemileg gyengék.

2016. nov. 8. 18:20
 15/20 anonim ***** válasza:
68%

Ha ő magában nincs meg az a fajta tudásvágy és fiatalkorában sem volt az a típus, aki kísérletezett, akkor naggggyon nehezen.

Én tapasztalatom:

- még ha el is magyarázod neki, hogy ez a dolog HASZNOS, akkor is fúj rá, mert "a régi jó dolgokból nem maradt már semmi" meg "minek ez a modern szar"

- oda sem hallgat a magyarázatra, rosszul használja, aztán kijelenti, hogy ez elromlott, egy kalap kaki.

- ha kezelni meg is tanulja a dolgot, az etikettet már nem akarja, mert minek... pl. egyik nagyanyám anno a telefonnal volt így, hogy "jól van, hívjanak csak a gyerekek, ha nekik annyira fontos, engem nem érdekel, majd beleköszönök, és leteszem, mert van fontosabb dolgom is", pedig a lényeg az lett volna, hogy megtudjuk, jól van-e, mert egészségügyi problémái voltak...

meg nézzük csak meg, az idős generáció hogy használja a facebookot... szinte 99%-ban az idősek azok, akik kommentálnak mindenféle hírhez, poszthoz, hogy XY milyen ronda, a másik meg mekkora egy ringyó. Meg a kínos magánbeszélgetéseket, google keresést kiposztolják az oldalukra, rákattintanak mindenféle vírusos hülyeségre, az udvariassági színházi meghívóra meg visszaválaszolják, mert azt hiszik, neki szólt, hogy "nem megyek, mert a Bereczki Zoli nem játszik benne"

- nehezen tanulnak, és kb. olyanok, amik miatt a saját gyerekeiket piszkálják, ha mondjuk főzésről, takarításról, leckéről van szó... 20ezerszer elmagyarázott dolgot sem képesek megjegyezni, és jön az, hogy "Laccccciiiii, most azonnal gyere ide, mert nem működik ez az izé... hova kell beírni a netoldalt (sic)?"... és ha nem mész azonnal, akkor hiszti. (legalábbis a környezetemben az idősebb szülők többsége ilyen volt)... és tényleg alapdolgokat nem tudnak megjegyezni. Melyik ikonra kattintson, hogy bejöjjön a net, hova írja be a weboldal címét, hogy a google az nem az e-mail fiókja, hogy nem minden linkre kattint rá a bejövő e-mailekben...

2016. nov. 9. 09:44
 16/20 anonim ***** válasza:
86%

Az itt felsorolt 80 és 90 évesekhez képest biztos siheder vagyok a magam szerény 65 évével.

Szerencsére (talán) nem még vagyok teljesen hülye, de az biztos, hogy már csak azt vagyok képes megtanulni, ami valamiért érdekel.

Ezt elmagyaráztatom magamnak valakivel, miközben mondja és mutatja, lépésről-lépésre jegyzetelek egy füzetbe. Utána önállóan intézem a dolgokat, eleinte belepislogva a füzetembe és miután régóta tudjuk, hogy "ismétlés a tudás anyja", mára elégedett vagyok a felhasználói tudásommal.

Az egész történetnek az a kulcsa, hogy ÉRDEKEL.

Akit nem érdekel, azzal megfeszülhettek sem fogja megjegyezni, kár forszírozni.

2016. nov. 9. 12:13
 17/20 anonim ***** válasza:
69%

Az igaz, hogy az érdeklődés minimum kell, de attól, hogy valaki érdeklődik, még nem biztos, hogy hajlandó is jegyzetelni, aztán meg képes is használni a jegyzeteit.

De nem baj, nem csak az idősekhez kell türelem, hanem bárki tanításához, aztán meg olyan jó látni, ahogy - igaz, hogy esetleg még mindig sok butaságot kérdezve, de - egyre jobban megy nekik. :)

2016. nov. 9. 20:17
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Ezeknek a technológiai vivmányoknak egy része annyira, de annyira felesleges. És ha az idős embernek nincsen rá szüksége, akkor tök felesleges ráerőltetni. Nekem 12 éves mobiltelefonom van, bőven elég. Szgépet sokat használok, az is bőven elég. Vettem egy okostelefont, de mi a túrónak? Van, amikor napokig fel se töltöm, annyira felesleges. Mielőtt nekemestek, informatikus végzettségem van, és a laptopot cipelem szinte egész nap.

Az egyszerű parasztember titulussal kéretik vigyázni, mert én ismertem-ismerek néhány egyszerű parasztembert, és nagyon szeretnék annyit tudni, mint ők... amit ők tudnak, az ugyanis nem felesleges. Ők nem a Farmvillel művelik a gyümölcsösüket, hanem metszik, permetezik, stb., és értenek hozzá. És kitűnően használják az idokep.hu-t, mert az internet nagyjából ennyit tud segiteni a munkájukhoz....

2016. nov. 10. 01:05
 19/20 anonim ***** válasza:
34%
Anyám 78-adikat tapossa, és számítógépezik. Anyósom, meg a sógorom annyira bele annak pistulva az építkezésbe, hogy hallani sem akarnak ilyen vívmányokról.
2016. nov. 10. 10:38
 20/20 seniman válasza:
90%
aki fogékony rá azt könnyen,aki sík hülye hozzá,azt sehogyan.De ez nem kor függvénye.
2016. nov. 11. 12:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!