Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogyan védjük meg magunkat az...

Hogyan védjük meg magunkat az őrült nagyapával szemben?

Figyelt kérdés

Édesapámmal együtt élek. Sajnos van egy kimondottan rosszindulatú és aljas nagyapa a családban. Állapota miatt magunkhoz kellett vennünk és most a mi életünket keseríti.

Egy lakásban lakott ami apukám nővérének a nevén van. Apukám a gyámja a nővérének, mert sajnos mentálisan sérült tehát ő rendelkezik a lakással viszont a papának haszonélvezeti joga van rajta. Az elmúlt években teljesen lelakta. A lakók lázadoztak a kifelé áradó bűz miatt. Számlákat nem fizette, mindent kikapcsoltak. Leírhatatlan ahogy kinéz a lakás. Egy gázkályhával fűtött ami nagyon veszélyes és ráadásul bent cigizett. Félünk, hogy felgyújtja a lakást és apát fogják felelősségre vonni. Tehát itt van most nálunk. Etetnünk kell, fűteni rá és a legrosszabb az, hogy elviselni a jelenlétét. Utál bennünket és folyamatosan szidalmaz. Ráadásul rengeteget kell takarítani utána. Iszonyatosan büdös is és megfürdeni nem hajlandó. Nem bírunk itt élni.

Apa azt mondta, hogy költözzek én be a lakásba akkor legalább nekem nem kell ezt elviselni. Csak sajnos a haszonélvezeti jog miatt bármikor visszamehet oda bár az utcára alig tud már kimenni, de jogilag engem kidobhat onnan. 1 millióba kerülne újra élhetővé tenni a lakást. Nem akarom a kukába dobni minden pénzem. Van rá valami mód, hogy megakadályozzuk, hogy élhessen a haszonélvezeti joggal? Veszélyes magára és a környezetére is, viszont elvileg beszámítható. Otthonba nem akar menni. Mit tegyünk? :/

2016. okt. 14. 21:46
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
100%

Egyetlen szakértő sem fogja írásba adni, hogy a papa beszámíthatatlan, mivel nem az.

Egy igénytelen, gonosz ember, de nem beszámíthatatlan.

Az, hogy félnek tőle, hogy valami nagy bajt csinál, nagyon sok öregnél előfordul, én is félek a saját apám esetében, hogy amikor egyedül van, elfelejti elzárni a gázt, vagy ilyesmi. Ez kb minden második öregre igaz lehet, de emiatt, hogy "történHET valami", nem fogják őt beszámíthatatlannak minősíteni, hiszen nem tett semmit.

Igen, a jogai mellett kötelességei is vannak, vagyis lennének, de írtam, hogy a kérdező édesapja úgysem fog emiatt pereskedni, akkor eleve nem így állna hozzá, hogy odavette magukhoz és gondozza.

Akárhogy erősködik az egyik kommentelő, ez nem az az eset, amikor valakit gyámság alá vesznek, ahhoz sokkal, de sokkal komolyabb dolgok kellenek.

2016. okt. 15. 10:43
 22/33 anonim ***** válasza:
67%
Szép és jó, de nem fogja megúszni a pereskedést, mert a közműtartozásokat is ki fogják fizettetni valakivel, az nem múlik el, csak növekszik az idővel. Ha nem lépnek időben, majd árverezik szépen a lakást és akkor minden elúszik.
2016. okt. 15. 10:54
 23/33 anonim ***** válasza:
20%

Kedves kérdező!

Te ezt a sztorit kitaláltad, és úgy csűröd csavarod, hogy mindig folytatódhasson. Puszi a nagypapinak.

2016. okt. 15. 11:04
 24/33 anonim ***** válasza:
71%

Egyelőre ez sem következhet be, mert a közműveket max kikapcsolják, és megpróbálhatják lakottan árverezni a lakást, vagyis haszonélvezettel, de ezek 99%-ban nem szoktak sikeresek lenni.

Te, aki ezt írtad, megvennél több millióért egy olyan lakást, amit meg sem nézhetsz belülről, és lehet, hogy még 20 évig be sem teheted a lábad?

persze az árverést meghirdethetik, de úgysem lesz sikeres.

Bár ha a papának van nyugdíja, akkor előbb letiltás lesz.

Egy villanyszámlával 2 hónapot lehet csúszni, utána kikapcsolnak. Tehát mennyit tud felhalmozni tartozásként?

10-20 ezret, aztán kikapcs. Szóval ha behajtásra/végrehajtásra kerül a dolog, akkor ezt a kis összeget letiltják a nyugdíjából, és nem lesz árverezés.

A többi számlával ugyanez lesz. Le tudják tiltani.

Egyedül a távhő lehetne problémás, ha nem lehetne kikapcsolni, de itt ugye ez sincs, mert máshogy fűtötte a lakást, most meg nem is fűti.

és ha nem is lakik ott, hogy halmozna fel tartozásokat? A készenléti díjak évente olyan minimálisak, hogy abból nagy tartozást nem fog tudni csinálni.

Szóval ez az árverezés dolog itt most nem igazán reális.

2016. okt. 15. 13:22
 25/33 anonim ***** válasza:
50%

nekem is egy hasonló kaliberű nagymamám volt.

amikor magamhoz kellett volna vennem, akkor bementem a bíróságra, elvetettem az önrendelkezései jogát, őt pedig bevágtam a kórházba a gerontológiai osztályra hogy tegyék rendbe mert én bottal nem nyúlok hozzá.

utána szépen elindítottam a szociális otthoni elhelyezést, és el volt sikálva minden.

2016. okt. 15. 13:25
 26/33 anonim ***** válasza:
28%

Vegyetek a lakásába egy hőtárolós villanykályhát, ami vezérelt árammal működik, zsuppoljátok oda vissza a nagyfatert és haláláig felejtkezzetek el róla.

Ne hagyjátok tönkretenni az életeteket!

2016. okt. 15. 14:25
 27/33 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Szerintem kötünk egy biztosìtást a lakásra. Visszavisszük és viszünk neki ételt minden nap. Aztán csinálhat amit akar. De félek ha valami történik akkor apát veszik elő... 😞
2016. okt. 15. 17:00
 28/33 anonim ***** válasza:
56%
Hány éves a nagyapád? Sajnos azt kell hogy mondjam, a helyzetetekre nincs megoldás. Erre szokták azt mondani, hogy ki kell birni addig, amig meghal. Mit jelent az, hogy alig tud menni? Esetleg házi gondozást próbáljatok igénybe venni, akkor egy szakértő segitség odamenne, és segitene megfürdetni. Persze, ha a nagypapi ezt egyáltalán hagyja... Aki nem próbált makacs öreget ápolni, az nem tudja, hogy milyen nehéz helyzetben vagytok. Ezt jogi izékkel nem lehet megoldani.
2016. okt. 15. 18:31
 29/33 anonim ***** válasza:
56%

Többször írtad, hogy félsz, édesapádat veszik elő.

Többször leírtuk, hogy nem vehetik elő, és nem is fogják.

Az öregnek hivatalosan nem kell felügyelet, önálló, cselekvőképes felnőtt ember.

Az édesapádnak nincs jogi értelemben vett felelőssége, ha az öreg bármit is tesz, amiből gond lesz.

2016. okt. 15. 18:42
 30/33 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Édesapám nem akarja, hogy visszamenjen a lakásba. Gázpalackról fűt a papa, ezért fél, hogy felrobbantja a lakást és esetleg valaki más is meghal vagy kár ér. Meg hát mint kiderült azért apám is félti az örökségét, hogy a papa tönkreteszi teljesen.

Hát sajnos én is úgy gondolom, hogy itt nincsen megoldás. Kénytelen vagyok elköltözni innen és sajnos csak hitelből tudom megoldani. Azért elég szar helyzet van. A papa arra vár, hogy jobban legyen és vissza mehessen ezért nem akarja odaadni a lakást, apa meg arra, hogy meghaljon... Én meg lennék a harmadik balek aki azt sem tudja, hogy mire vár... XD AKkor felveszem a nyúlcipőt. :/

2016. okt. 15. 20:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!