Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Eltartási szerződés örökölhető?

Eltartási szerződés örökölhető?

Figyelt kérdés

Nagymamám és anyukám eltartásit kötöttek. De anyukám 2 éve meghalt. Azóta én havi 1szer oda utazom a mamához,segiteni. takaritok,fözök,vásárolok,kertet gazolok. Többször nem tudok menni,mert drága az ut. 400km-re élek én tőle.

A mama állandóan mondja h nekem kötelességem gyakrabban menni,és hogy pénzzel is segitsek.

Nekem nincs felesleges pénzem,ami van plussz abból a fundamentát fizetem hogy ne kelljen örökké albérletben élnem.

Van egy nagynéném,ő 50 km-re lakik mamámtól,de még annyit se segit a mamának mint én. Egy ideje a mama szomszédja is hivogat h mi az h nem segitek a mamának,de a házra fáj a fogam(mivel anya meghalt,az apai rész fele engem illet),ami nem igaz. Csak mondtam a mamának h adja el a házat és az árából otthonba tudna menni. Nem is kellene a nekem járó örökség,csak menne otthonba inkább! DE ebből ugye az jött le h pénzéhes vagyok,na mindegy. A szomszédja azt is mondta h segit perelni a mamának ha nem látom el őt.

Felhivtam a nagynéném és mondtam neki h mi a helyzet,de ő egyetértett a szomszéddal,miszerint anyu eltartásit kötött a mamával,és mivel ő meghaét nekem kötelességem ápolni őt,ha nem teszem még ő is beperel szerződés szegésért.

Őszinte leszek,a mama egy ideje púp a hátamon,és csak anyagi veszteség. Nekem anno a közjegyző nem mondta h ezt a szerződést is öröklöm,akkor hiába volt kis megtakaritása anyunak,meg egy 96-s suzuki el se fogadtam volna.

A nagynéném elbizonytalanitott,olyanokat mond hogy ujra előveszik a hagyatéki ügyet,és meglátom h a közjegyző hibázott a mama is az én "örökségem".

Nem értem miért engem fenyegetnek,mikor a szülő eltartása a gyerek dolga nem pedig az unokáé sztem

2016. jún. 2. 14:09
1 2 3
 11/22 anonim válasza:
100%

amúgy nem te örökölnéd a házat? vagyis alapból nem úgy volt hogy az anyukád, majd te öröklöd a házat?

furcsa a rokonok közötti eltartási szerződés.

2016. jún. 2. 16:25
 12/22 A kérdező kommentje:

anyukámnak van egy testvére is,igy csak a fél házat örökölné.

Az apai részét még igy is ki kellett volna fizetni a nagynénémnek hogy 100%-ban tulajdonos lehessen

2016. jún. 2. 17:00
 13/22 A kérdező kommentje:
*örökölte volna
2016. jún. 2. 17:00
 14/22 anonim ***** válasza:
9%
Ez olyan szomorú, hogy a nagymamád neked csak egy púp a hátadon :(
2016. jún. 2. 17:41
 15/22 anonim ***** válasza:
0%
nem igaz csak a legfiatalabb rokon nyakába a legkönyebb bevarni az öregeket
2016. jún. 2. 21:51
 16/22 anonim ***** válasza:
62%

Most komolyan - ne haragudjatok meg, ritkán kelek ki így magamból -, de kik azok a seggek, akik lepontozgatják a helytálló válaszomat?

Nem a seggemből rántottam ki, mint nagyon sok itteni okos ember, hanem átnyálaztam a jogi részét. Tudniillik, segíteni akarok a kérdezőnek, nem okoskodni.

Kérdező, elmondom újra. Bár ügyvéd szavait már bemásoltam egyszer.

Az eltartási szerződés öröklődik.

Mivel anyukád nevére a tulajdoni lapon bejegyzésre került az ingatlan még a szerződés létrejöttekor, te azt megörökölted a kötelezettségeivel együtt.

A kedves válaszoló, aki a katonasággal jött, nyilván nem látott még hitelszerződést?!

Azt se lehet örökölni, nemde?

Három lehetőséged van:

1, Folytatod mamád ellátását, megkapod a házat, ahogy kell

2, Életjáradékra alakíttatod a szerződést

3, Felbontod a szerződést, arra hivatkozva, hogy anyagilag megterhelő számodra.

Ekkor neked semmi kötelességed nincs, annyit buksz rajta, amennyit anyukád belefektetett a házba, ergo, nem kapsz vissza egy vasat sem a gondoskozásból.

Ez szimpla üzlet.

Ha ők perelnek be téged, botnják a szerződést, szintén csak annyi történik, hogy nem kapod vissza, amit anyukád belefektetett, és nem kapod meg a szerződés útján aházat.

Onnantól rághatják a kefét a rokonaid, mert így is, úgy is nekik kell foglalkozniuk a mamával, ha tetszik nekik, ha nem.

Zárójelben üzenném a vicsorgó ebhordának, hogy bár a kérdező sorsát a szívemen viselem, az ő véleményük, sőt, még a pontozgatásuk sem érdekel.

Lehet szétoffolni a kérdést az acsarkodással, én megtettem, amit tudtam, többet nem jövök vissza ide :)

Szép estét!

2016. jún. 3. 02:38
 17/22 anonim ***** válasza:
0%

Az első, ami eszembe jutott: szégyelld magad kérdező. Ha egy huncut vasat nem örökölnél a nagymamádtól, akkor is gondoskodnod kéne róla, mert a nagyanyád. Normális esetben szerethetnéd is. Ezt olvasni, hogy a nagyanyád "pup a hátadon", ez borzasztó, és sajnos téged is jellemez.

A másik ami eszembe jutott, hogy a nagynénéd is nagyon szégyellje magát, ha jól értem, ő a megöregedett nagyanyád egyetlen élő gyereke, és neki is púp a hátán az anyja. Elég borzasztó egy ilyen család.

A nagyanyád szomszédjának igaza van, ha másképp nem megy, akkor peres uton kell rendezni a dolgot. Ha jól értem a szomszéd az egyetlen, aki szegény öreg nagyanyádat a hétköznapokban segiti, minden bizonnyal szeretetből, önzetlenségből, mert neki aztán semmi nem jár az örökségből.

Ami a dolog jogi részét illeti: el kell olvasni mi van a szerződésben. ilyen szerződésekben tudtommal kötelesen rögziteni kell, hogy mi történik az eltartó halála esetén. Amikor anyukád hagyatéki tárgyalása volt, akkor kellett volna ezt a szerződést elolvasni.

Végtelenül sajnálom a nagyanyádat.

2016. jún. 3. 12:57
 18/22 anonim ***** válasza:
27%
Igen, nemcsak a nagymama házát örökölted, hanem a nagyanyádra vonatkozó eltartási kötelezettséget is. A nagynénédnek és a szomszédnak is igaza van. Gondoskodnod kell a nagymamádról. Ha ezt saját magad nem tudod napi szinten biztosítani, akkor fizetned kell egy ápolónőt vagy ki kell fizetned az öregek otthonába való elhelyezés költségeit. A nagyanyád nem adhatja el a házat, mert a széljegyen már a te tulajdonosi fennhatóságod van.
2016. jún. 3. 13:17
 19/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Fel fogom bontatni a szerződést,mert én ennél többet amit teszek nem tudok a mamának segiteni. Havi egy alkalommal leutazom továbbra is ahogy eddig teszem a dolgom. De én sem gyakrabban látogatni,sem pénzt nem tudok adni neki.

Nem szeretnék úgy élni,hogy állandóan fenyegetnek mindenféle perekkel.

2016. jún. 3. 14:52
 20/22 anonim ***** válasza:
49%
Eltartási szerződés annyi, hogy te ápolod és te örökölsz. Ez köztük történt és ott a pont. Hiába jön a sok "jogász" pampogni nincs igazuk. Amennyiben igényt tartasz arra a részre, ami Anyukádé lett volna, akkor más a mese. Egy szerződésen ott kell, hogy legyen a te neved is és úgy, hogy arról neked tudomásod van. Elszabadulna a pokol ha minden szar szerződés csak úgy a másik emberre szállna. A szerződés mindig felek között van. Szóltak neked, aláírtál bármit ami a hagyatékkal kapcsolatos? Nem. Akkor?
2016. jún. 3. 17:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!