Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Eltartási szerződés örökölhető?

Eltartási szerződés örökölhető?

Figyelt kérdés

Nagymamám és anyukám eltartásit kötöttek. De anyukám 2 éve meghalt. Azóta én havi 1szer oda utazom a mamához,segiteni. takaritok,fözök,vásárolok,kertet gazolok. Többször nem tudok menni,mert drága az ut. 400km-re élek én tőle.

A mama állandóan mondja h nekem kötelességem gyakrabban menni,és hogy pénzzel is segitsek.

Nekem nincs felesleges pénzem,ami van plussz abból a fundamentát fizetem hogy ne kelljen örökké albérletben élnem.

Van egy nagynéném,ő 50 km-re lakik mamámtól,de még annyit se segit a mamának mint én. Egy ideje a mama szomszédja is hivogat h mi az h nem segitek a mamának,de a házra fáj a fogam(mivel anya meghalt,az apai rész fele engem illet),ami nem igaz. Csak mondtam a mamának h adja el a házat és az árából otthonba tudna menni. Nem is kellene a nekem járó örökség,csak menne otthonba inkább! DE ebből ugye az jött le h pénzéhes vagyok,na mindegy. A szomszédja azt is mondta h segit perelni a mamának ha nem látom el őt.

Felhivtam a nagynéném és mondtam neki h mi a helyzet,de ő egyetértett a szomszéddal,miszerint anyu eltartásit kötött a mamával,és mivel ő meghaét nekem kötelességem ápolni őt,ha nem teszem még ő is beperel szerződés szegésért.

Őszinte leszek,a mama egy ideje púp a hátamon,és csak anyagi veszteség. Nekem anno a közjegyző nem mondta h ezt a szerződést is öröklöm,akkor hiába volt kis megtakaritása anyunak,meg egy 96-s suzuki el se fogadtam volna.

A nagynéném elbizonytalanitott,olyanokat mond hogy ujra előveszik a hagyatéki ügyet,és meglátom h a közjegyző hibázott a mama is az én "örökségem".

Nem értem miért engem fenyegetnek,mikor a szülő eltartása a gyerek dolga nem pedig az unokáé sztem

2016. jún. 2. 14:09
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
82%

Nem.

Az egy polgári magánszerződés, két természetes személy között, amelyik az egyik fél halálával érvényét veszti.

Édesanyád halála után legfeljebb fennálló tartozásokat örökölhettél volna, de azt is csak a hagyaték értékéig. Szerződésbeli kötelezettséget nem örökölhet magánszemély. Ilyen erővel, akkor ha édesapád szerződéses katona lenne, és meghalna, akkor neked kellene helyette tovább szolgálni?

2016. jún. 2. 14:17
 2/22 anonim ***** válasza:
8%

Igen, megörökölted a maműádat, viszont ilyenkor általában át szokták alakítani a szerődést életjáradékká.

Nyugodtan hagyd, hogy bepereljenek, tudtommal annyi fog történni, hogy megszüntetik a szerződést, büntetést nem kapsz, csak a ház tulajdonjoga visszaszáll mamádra.

Így is, úgy is jól jössz ki belőle.

2016. jún. 2. 14:18
 3/22 anonim ***** válasza:
10%

2. vagyok, illetve helyesbítem magam.

Abban az esetben örökölted meg a tartást, ha anyukád még nem "dolgozta le" a ház ellenértékét.

Egyébként pedig fel kell bontani a szerződést, és kész.

2016. jún. 2. 14:20
 4/22 A kérdező kommentje:

ha a mama meghaé akkor lett volna az övé az egész ház. De sajnos anyu ment el el elöbb.

A közjegyő a hagyatékin nem mondta nekem hogy a mama is az enyém lett :S

2016. jún. 2. 14:22
 5/22 anonim ***** válasza:
89%

Nos, nem.

Az eltartási szerződés létrejöttével már be lett jegyezve anyukád nevére az ingatlan, éppen ezt, és az ezzel járó kötelezettségeket örökölted meg.

"Az eltartó halála esetén a szerződésben vállalt kötelezettség az örököseire száll át, s azok vállalhatják a további eltartást, de nem kötelesek, ekkor fel is bonthatják. Felbontás esetén, azonban ők már nem követelhetik örökhagyójuk eltartásra fordított költségeit. Előfordulhat az, hogy kompromisszumként (vagy más okból) az eltartási szerződést életjáradéki szerződéssé kell alakítani, ami azt jelenti, hogy a jogosult nem ápolást kap, hanem havonta egy meghatározott összeget. "

2016. jún. 2. 14:24
 6/22 anonim ***** válasza:
47%

Első, te pedig jogi kérdésekre ne józan paraszti ésszel válaszolj, ha lehet.

Google: "eltartási szerződés, eltartó halála"

Utána pontozgathatsz ios lefelé.

2016. jún. 2. 14:25
 7/22 anonim ***** válasza:
100%
A legokosabb, ha a közjegyzönél kérsz felvilágosítást úgy, hogy viszed amgaddal az eredeti szerzödést is, mert ö tud hasznos választ adni, itt a legtöbben csak tippelgetnek meg félismereteket hangoztatnak.
2016. jún. 2. 14:52
 8/22 anonim ***** válasza:
76%
Olyan nincs, hogy csináltak egy szerződést és te nem tudsz róla, vagyis arról, hogy te is érintett lehetsz a dologban. Kell a te aláírásod is. Nem kötelező örökölni, ha része vagy egy szerződésnek, akkor neked arról TUDNOD kell, hiszen a beleegyezésed nélkül senki nem járhat el a nevedben.
2016. jún. 2. 15:21
 9/22 A kérdező kommentje:
Csak anyukám és a mamám kötött szerződést,nekem semmi adatom nem kellett hozzá.
2016. jún. 2. 15:27
 10/22 anonim ***** válasza:
1%
ha te vagy a nagyid egyetlen élő egyenesági rokona, akkor igen, kötelességed. és ha vele történik vmi: pl otthon elesik, magára gyújtja a házat, akkor még téged csesznek meg... remek trv.
2016. jún. 2. 15:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!