Ügyvédédek, hozzáertők! Idézést kaptam. Hagyatékit. Kötelező megjelennem?
Hagyatèki idèzèst kaptam.
Kötelező megjelennem?
Ugyanis èn az örökös èdesanyja vagyok.
Mert az örökös kis korú.
Neki nem kell megjelenni.
De nem akarok jelen lenni, mert éltèben sem volt jò viszonyunk.
Most minek nèznènk ott farkasszemet?
Ügyvèdet nem tudok fogadni, mert arra nincs pènzem.
Mèg egy: az idèzèsben szerepel, hogy 914 ezer Ft-tal tartozik az örökhagyò, akkor azt nekem kell megfizetni, mint örökös kiskorù èdesanyja?
Mert valami hitelt vettek fel?
Mègegyszer mondom annyira nem tartottuk a kapcsolatot, hogy nem is köszöntünk. Fogalmam sem volt ròla hogy meghalt. Màr eltemettèk.
Egyàltalàn nem tartottuk a kapcsolatot. Köszönöm a válaszokat.
Menj el, mert akkor pontosan tudni fogod, hogy mi a helyet és tudsz intézkedni.
A tartozást nem kell megfizetned, viszont ebben az esetben le kell mondanod az örökségről is.
Köszönöm a vàlaszokat.
A fiam apai nagyapja halt meg.
A fiam èdesapja is màr 4 ève meghalt.
Most mindenki ràbeszél hogy jelenjek meg.
Ùgy döntöttem elmegyek. A fiam èrdekèben. Mindenki azt mondja, hogy menjek el.
A nagyszülőknek ( a nagymama mèg èl), 3 fia van. Èlő màr csak kettő.( A közèpső gyermekük, fiam apja, 4 ève nem èl. Vele nem voltam se hàzastàrsi, sem èlettàrsi viszonyban. Csak együttjàrtunk. De mikor megtudtuk, hogy terhes lettem a tanàcson csinàltattunk "apasàgi-nyilatkozatot". )
Most ebben a levèlben jövő hèten csütörtökre, idèztek hagyatèki eljaràsra.
Tehàt: van az özvegy nagymama, ès 2 fia, az èn fiam,( aki 16 éves lesz), ès az èn fiam apja a mi szakitàsunk utàn, ( ami a fiam félèves koràban volt), a fiam apja egy màsik nővel létesitett èlettàrsi kapcsolatot, ès igy van ő is mint örökös, mert a levèlben ő is fel van tüntetve, mert ott is született egy gyermek.
1.: a nagymama, az özvegy.
2.: a nagyi legnagyobb fia.
3.:.a nagyi legkissebb fia.
4.: a nagyi középső fia-
5.: ahol is van az èn fiam, ès
6.: a màsik nő fia.
Mivel nem tartjuk a kapcsolatot, igy nem tudom hogy ki mit követel....
De azt tudom, hogy van egy kb. 10-15 milliòs hàzuk.
Ebben az esetben nekem mennyit kell fizetnem örökösödèsi illetèket? Vagy hogy van ez?
Soha nem voltam mèg ilyen helyzetben, nem tudom...
Nem àllunk anyagilag jòl.
Valami 914 ezer Ft hitel az OTP-nèl...
Most nekem, meg a màsik nőnek kell kettőnknek kifizetni?
(Mert se a nagyi, se a legnagyobb, se a legkissebb fia nem szerepel a levèlben.)
Akkor nekem 457 ezer Ft-ot kell kifizetni ha azt akarom hogy a fiam örököljön?
Mert a levèl szerint, 2015. Februàrban vettek fel valami hitelt a hàzra.
Ha egy ügyvèd megnèznè a levelet, màr az se ingyen törtènne.
Tudom, semmi sincs ingyen.
Nem is vàrom el, csak most nagyon rosszul àllunk anyagilag.
De mèg igy sem tudom, hogy az illetèket hogy fogom összeszedni.
Ezèrt a kèrdèsem ami nagyon sürgető, ebben a helyzetben, hogy kb., 10-15 milliòs hàz utàn mennyi a közjegyzői-munkadij, amit ott a hagyatékin kell kp.megfizetni, màr vinnem kell...?
A fiamnak a szemèlyi igazolvànyàt nem fogadja el a közjegyző? (Mert lakcimkàrtyàja azt hiszem, nincs. Együtt lakunk.)
Köszönöm a vàlaszokat.
Meg kell jelenned személyesen, mint a kiskorú törvényes képviselője. Ellenkező esetben nem fog haladni semerre az ügy, nem lehet érdemi döntést hozni.
Ha az aktív vagyon értékét meghaladja a passzív vagyon (magyarul csak tartozást örököl a gyerek), akkor lemondhatsz róla. De ez csak akkor lesz teljes hatályú, ha a gyámhatóság is jóváhagyja a döntést. Ilyen esetben formaság, mert természetesen egy tartozás kifizetése nem szolgálja a gyerek érdekét.
Akkor is lemondhatsz, ha nem deficites az örökség, de ebbe már nem valószínű, hogy belemegy a gyámhatóság.
Ja és ha jól vettem ki. Az örökösnek 3 leszármazója van. Ebből kiesett a fiad apja és helyette örököl a két gyerek.
Na most úgy néz ki, hogy az utolsó közös ingatlanra az örökhagyó házastársa (a nagymama) haszonélvezetet szerez, a tulajdonjog a leszármazók között oszlik meg, szóval 1/6 jár a fiadnak.
A többi hagyatékból a nagymama is kap egy gyermekrésznyit, tehát abból 1/8.
Persze ez csak alapeset és törvényes öröklés, lehet még bármi, kiderülhet hogy van végrendelet vagy osztályos egyezséget tudtok kötni, stb. Ezért kellene ott lenni.
Az arányok alapvetően aktívumra és passzívumra is vonatkoznak. A közjegyzői díjazást is részarányosan szokás megfizetni a hagyatékátadó végzés átvételekor. 15 milliós ingatlannál (kérdés a nav is annyira becslte-e) plusz még ki tudja milyen vagyonnál már több tízezres nagyságrend. De általában lehet csekken vagy utalással is teljesíteni, vagy valaki kifizeti és onnantól neki tartozol, ez már a ti dolgotok.
Köszi a válaszokat.
Majd megirom mire jutottam, jövő hèt csütörtökön lesz a hagyatèki.
Mèg annyit hogy akkor 5 vagy 6 felè osztòdik a közjegyzői dij.
A nagyi is fizet vagy ő nem?
Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!