Szerintetek én is hibás vagyok?
A szüleim két évvel ezelőtt váltak el. Nem érintett különösebben mélyen a dolog, ugyanis nem volt túl jó a viszonyom az apámmal. Apám a nagymamámhoz költözött, a nagyapám két évvel ezelőtt elhunyt. Tudni való dolog, hogy az apám mindig is az édesanyja erős befolyása alatt állt, ennek volt betudható a válás is, mivel a nagymamám mindig is utálta anyámat. A válás után végre nem kellett találkoznom az apámmal, mivel azonban ő mamánál lakott, őt sem tudtam meglátogatni. A nagymamám eközben erőteljesen folytatta az édesanyám szidását ország-világ előtt, azt pletykálta, hogy rosszul bánik velem és a húgommal, miközben ennek a töredéke sem volt igaz. egyszer még a gyermekvédelmet is ránk szabadította, de a kivizsgálásnak természetesen semmilyen eredménye nem lett az alaptalan vádak miatt. A húgom nem ápol rossz viszonyt az apámmal, és gyakran el is utazik vele mamához. Itt jegyezném meg, hogy apám gyakran eléggé szabadon értelmezi a gyermeklátogatás jogát. Van, hogy hónapokig nem keresi a kislányt, de van, hogy hetente is elviszi.
Pár hónapja kiderült, hogy nagymamám állítólag azóta teljesen megbánta azt, amit az anyámmal tett, és mivel apám új nőjét még kevésbé bírja, szó szerint visszasírja a korábbi menyét. Az új nőnek is van két hozzánk hasonló korú gyermeke, de mama már rájuk sem bír nézni, mert a saját unokáit akarja. Így a karácsonyi időszakban a tesóm megint elment apánkkal, ott vacsorázott, és olyan történt, ami eddig még soha. A nagymamám külön csomagolt nekem ennivalót. Nem mintha rászorulnék, de mindenképp meglepő gesztus volt a számomra.Igazából fogalmam sincs mit higgyek, mert a múlt eseményei kissé paranoiássá tettek ezen a téren. Nem tudom, hogy ez most egy újabb húzás az én személyem megnyerésére (volt már erre példa), vagy csak egy simán kedves gesztus.
Tudnotok kell, hogy a nagymamám mindig is nagyon szerette magára vonni a figyelmet az álbetegségeivel, a hisztirohamaival. És most nem sarkítok. Volt olyan, hogy kivetette az egész petefészkét, csakhogy betegnek látszódjon, és ne kelljen a férje előtt szégyellnie, hogy nem megy dolgozni. De mondom, ez csak egy a sok közül.
Mostanában azonban komolyan elgondolkodtam azon, hogyha neadj'isten tényleg lenne valami komolyabb baja, és meghalna, akkor mit éreznék. Bűntudatot? Nyugalmat? Sajnálatot?
Velem soha nem tett semmi rosszat a nagymamám, és mindig is jó volt hozzám. Az egyetlen bűne velem szemben az volt, hogy kissé átszínezte a múlt eseményeit a saját javára, így rosszabb fényben feltüntetve a szememben néhány családtagomat (pl. édesanyámat).
Szerintetek mit kéne tennem? Van jogom haragudni rá? Az apámmal semmiképp sem szeretném felvenni a kapcsolatot, de szinte kikerülhetetlen a vele való érintkezés, félig még most is ott lakik.
A miénk annyiban hasonló történet, hogy az én nagyim sem tudta kb. 20 évig elfogadni anyukámat, mint menyét. A nagymamámnak három fia volt, minden menyét utálta!
Ennek ellenére, amikor eljött az idő és a mamámnak ápolásra volt szüksége, akkor anyu mozgatta, ápolta, etette, pelenkázta hetekig, mire megoldódott a probléma. Azóta anyukám a család fénypontja, egy angyal, egy tündér, akinél a fia jobb feleséget nem is kívánhatna.
Anyu egyszerűen csak emberből van. Kötelességének érezte, hogy a férje szerettét ápolja (régimódi a nagyim, aput nem engedte volna, hogy pl. bepelenkázza, mégis csak egy férfi...). Néhány hétről volt szó, anyu megtette minden sérelme ellenére. Azóta sem a szíve csücske az anyósa, de kezdenek megbékélni.
Az ember változik és sajnos van, hogy csak évek, vagy sors fordító események után világosodik meg valaki. Elképzelhető, hogy a nagymamáddal is ez történt.
Mindezek ellenére az én édesanyám mindig azt mondta, ha én is húztam a számat mamám egy-egy neki célzott beszólására, hogy ez az ő ügyük, ez neki szól és nem nekünk, unokáknak. Ettől ő még a mi nagymamánk, szeressük és álljunk hozzá úgy.
"Volt olyan, hogy kivetette az egész petefészkét, csakhogy betegnek látszódjon, és ne kelljen a férje előtt szégyellnie, hogy nem megy dolgozni. "
Na, EZ AZ, ami nem lehet igaz, ilyet eygetlen orvos sem végez el komoly indok nélkül, mert különben elveszit a müködési engedélyét és ezt garantáltan nem kockáztatná egy hisztis nö miatt.
"Velem soha nem tett semmi rosszat a nagymamám, " - mármint nem kaparta ki a szemedet????
A leírásodból én azért ezekre felfigyeltem:
édesanyja erős befolyása alatt állt, ennek volt betudható a válás
erőteljesen folytatta az édesanyám szidását ország-világ előtt,
a gyermekvédelmet is ránk szabadította,
Nem valami kedves nagyanyó típusú nénike.
Szerintem ha meghal (van ennek bármi jele?) megnyugvást fogsz érezni. Mielőtt nekiállna neked kedveskedni, jobb lenne, ha bocsánatot kérne édesanyádtól a sok sz_rkavarásért.
A harag nem jó tanácsadó, neked rossz.Ébente 1-szer meglátogathatod a nagymamádat.
A lényeg hogy Te tudod mi az igazság és anyukádat attól ugyanúgy szereted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!