Szerintetek bele kell szólni a nagypapa öltözködésébe ha az már túl megy egy határon?
A páromnak 93 éves a nagypapája és többnyire mi gondozzuk, orvoshoz is mi visszük és mi szoktunk rá nézni is.
Viszont az öltözködése nem mindig megfelelő és alkalomhoz illő.
Pátom szokott neki segíteni az öltözködésben, de néha olyan ruhában jelenik meg az öreg,hogy nem értem hogy a párom miért nem szól neki,hogy másikat...
Legutóbb úgy jelent meg , indulásra készen az orvoshoz,hogy az alábbi ruhakompozíciót választotta: szürke szabadidő/mackó nadrág, deréknál egy öv rákötve (nem becsatolva, hanem az övre csomó kötve) csíkos selyem szerű ing, csokornyakkendő, és egy usánka mert fázik a feje.
Így vittük el az orvoshoz mert átöltözni már nem volt kedve.
De ezen kívül volt már,hogy hasonlóképpen öltözött, volt hogy egy hajléktalanra emlékeztetett, és egyébként vannak neki jó ruhái, de gondolom őt már nem érdekli az öltözéke, csak a kényelem fontos számára.
Párom szerint rá kell hagyni,hogy öltözzön ahogy akar, de én például szívesen összeállítanék neki olyan ruhaegyüttest amiben úgy mehet nyilvános helyekre,hogy nem bámulják meg.
Tudom,hogy az öregeket nem érdeklik az ilyenek, de szerintem akkor se nevesse ki senki , mert sajnos az emberek ilyenek.
Egyébként szerintem nem venné rossz néven ha segítenék neki a ruhaválasztásban.
Szerintetek?
Ha egy kilencven fölötti embernek ilyen az öltözködése, akkor akik megnézik, azok nem róla mondanak ítéletet (hiszen ennyi idősen nem biztos, hogy már végre tudja hajtani ezt a feladatot), hanem rólatok.
Én úgy gondolom, hogy a gondozatlanság, a törődés és odafigyelés hiánya, ha az öreg nem megfelelően van öltöztetve, főleg, ha türelemmel meg lehet győzni arról, hogy mit vegyen fel. Azt gondolnám, hogy nincs türelmetek ehhez, és nem érdekel titeket, mi van vele.
Ha erőszakosan ragaszkodik az öltözékéhez, és mindenképp abban akar menni, akkor más a helyzet. Akkor lehet hagyni, hogy azt vegyen fel, amit akar, és nem törődnék azzal, ki mit gondolhat.
De ha szegény ennyire nincs már magánál, hogy ilyen öltözeteket állít magának össze, amiben van csokornyakkendő és usánka is, akkor kétlem, hogy ez lenne a helyzet. Egy ilyen idős emberre nem lehet azt mondani, hogy "felnőtt, fel tud öltözni", neki már törődésre van szüksége, mert a második gyerekkorban van.
Célszerű lenne, ha az alsóruházat felvétele után te is bemennél a szobába az öreghez, és te adnád a kezébe a ruhákat, hogy ezt tessék felvenni. Hátha működik.
Vegyetek neki egy puha kényelmes melegítőt. Hozzá való meleg dzsekit, sapkát, puha, laza inget, pulóvert.
Rajtatok múlik, hogy hogy öltözködik és kellően ápolt-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!