Mit lehet csinálni "feltűnési viszketegség"ben szenvedő apával?
A történet 2022 elején kezdődött, amikor a frissen felújított lakásba meghívtam magunkhoz édesapámat, és mikor távozott azt vettem észre, hogy összesen 77 ezer Ft tűnt el, a táskámból, az asztalon hagyott pénztárcámból, illetve a konyhafiókból. Ez az eset nagyon megdöbbentett, mivel nem így ismertem meg, mindig tisztességesen dolgozott. Mivel a fiamon és rajta kívül nem volt ott más, így rögtön rá gyanakodtam. Felhívtam, kérdőre vontam, először nem vallotta be, majd pár nappal később beismerte, hogy igen ő volt, de kijelentette, hogy a pénzt nem adja vissza, mivel ő idős, és jár neki. Ekkor én feljelentettem, aminek köszönhetően megtérült az összeg. Azóta 1,5 éve a jogi procedúra vége után, nem vagyok vele hajlandó tárgyalni, mivel nagyon csúnya dolgot tett. Ez rendben is volt most másfél évig, amíg valamilyen oknál fogva eszébe nem jutottunk újból. Most március óta mindennap hívogat minket telefonon, programokat ígér a fiamnak, pénzt akar adni hirtelen nekem, esetleg van mikor újságban látott álláshirdetések miatt hív fel. Sokszor már nem veszem fel, van mikor éjszaka hív, és azt hazudja, hogy véletlenül csörgetett meg, utána 1 óráig elkezd beszélni stb. Az utóbbi időben már olyan is volt, hogy teljesen véletlenszerű időpontokban jelent meg "meglátogatni" a fiamat, amikor én nem voltam otthon, dolgoztam napközben. Ez már nagyon zavaró, mert egy fél napot nem tudunk eltölteni az ő csesztetése nélkül. Mit lehet tenni vele, hogy ne hívogasson hajnalok hajnalán, illetve ne jöjjön "csak úgy" oda a házhoz? Egyre többször van példa arra, hogy itt sétálgat, és becsönget a fiamhoz.
Elnézést, ha hosszú lett.
Jogod van így dönteni, csak aztán nehogy a halálhíre kézhezvételekor borulj magadba, mert akkor már nem fogod tudni visszacsinálni. A demencia nem azt jelenti, hogy minden másodpercben beszámíthatatlan. Ha szerencsejáték-függő volt, akkor biztos, hogy nem egészséges.
Igen, 17-es: ha valaki nem a szokásnak megfelelő módon viselkedik, például meglopja a családját, zaklatja a családját, összevissza oszcillál a kapcsolattartás és a távolságtartás között, az mentálisan beteg. És ez nagyon nem a többség 20 fölött! Egy egészséges ember a társadalmi normák szerint viselkedik.
Mi, akik azt mondjuk, hogy valószínűleg demens / mentálisan leépül, már láttuk sajnos ezt a folyamatot, én például mindkét szülőmnél. Ez egy fokozatos dolog, nem egyik pillanatról a másikra felejt el mindent és lesz zavart. Először még simán végzi a normális dolgokat, mint az autóvezetés és a munka, de megjelennek a viselkedésében ezek a megmagyarázhatatlan minták, hogy egyre többször bukkan fel nálatok, zörgeti az ajtót, éjszaka felhív, stb. Ez az utóbbi kettő különösen annyira tipikus. Sokan írták itt is a gyakorin azt, hogy pl. a nagymama átmegy a gyerekeihez és vagy be akar jutni, vagy ordít. Az éjszakai és napközbeni folyamatos telefonhívások is jellegzetesek, és mikor felveszed, gyakran azt sem tudja, igazából mit akart, aztán beszél össze-vissza. És ez fokozatosan fog romlani, először elfelejti hol parkolt, aztán elfelejti, hova indult, aztán hogy hol lakik, aztán a lakáson belül eltéved, aztán elfelejti hogy feltette a kávét főni, aztán fizikailag is leromlik.
Én remélem hogy apádnál nem ez van, de a kora alapján, meg a leírt dolgok alapján már erősen valószínű. Ha ott zörget kiabál nálatok az ajtó előtt, hívjatok rendőrt. Telefonon tiltsd le teljesen. Mást nem hiszem hogy tudtok csinálni. Idővel intézményi ellátás fog kelleni neki.
Kérdező, ha így döntöttél, akkor le kell tiltani a számát, és nem beengedni. Ha pedig az ajtót veri, akkor rendőrt kell hívni. Ha jó a viszony a szomszédokkal, nekik is érdemes elmondani, hogy mi a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!