Ki a nagymamámnak a közelebbi hozzátartozója?
én vagyok a nagyi közelebbi hozzátartozója vagy az édestestvére?
én csak a gyermekének a gyermeke vagyok azaz unokája míg az édestestvére az akivel egy anyától apától vannak
A testvére a legközelebbi meg a saját lánya gyakorlatilag
Elméletileg viszont az unoka sőt még dédunoka is lehet erősen hasonló sokmindent kidobhat a genetika
Annyi biztos, hogy minél lejjebb megyünk annál jobban "hígul" a vérvonal de ez normális, így kerülendő el a DNS ütközés, hogy ne szülessenek gnónok
Milyen értelemben?
Öröklési jognal te vagy közelebbi. Vérségi kötelék alapján a testvére
Mivel a kérdésed a jogi részre vonatozik, adja meg a választ a jog (amúgy kb. fél perc se a gugli keresés): "A közeli hozzátartozót a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja határozza meg, mely szerint közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér."
Ez alapján jogilag a testvér az utolsó a sorban. Az unoka egyeneságbeli rokonnak minősül természetesen.
Genetikailag a testvére és a lánya egyformán 50%-ban egyezik, te csak 25%-ban.
Öröklés szempontjából a leszármazottak örökölnek, ha a lánya nem él, akkor te. Ha nincs gyermeke, akkor örököl a testvér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!