Ez jónak számít, hogyha az én idén 90 éves nagypapám ennyire ért a modern technikához?
Nekem ez a normális, tehát nem tudom másoknál mi a helyzet. Az idén 90 és 85 éves nagyszüleimmel Skype-olni szoktam. Nagypapám kb. 65-70 éves kora körül vett PC-t és megtanulta használni. A netről rendel online, emailt ír, híreket olvas, tudott CD-re írni. A nyugdíjat számlára kapják, be tud lépni a netbankba, várj az azonosító SMS-t. Persze néha kell olyan segítség, amikor hazamegyek látogatóba, vagy átmegy a pár házra lakó rendszergazda szomszéd ha frissítést kell telepíteni, de a fentieket magától csinálja. Múltkor lett ügyfélkapuja is, azon keresztül nyújtott be egy kérvényt a médiahatóságnak, amiben segítettem neki skype közben.
85 évesen vett okostelefont magának, amivel tud telefonálni, sms-ezni és fényképezni. Nyilván itt is kell annyi segítség, hogyha haza megyek, akkor bezárom a 600 háttérben megnyitott appot, elmondom miért törlődött az az SMS, de tudja magától használni.
Általában mondva is még nem temeti magát és gyűlöli az életet, hanem a kertben fákat ültet és meséli, hogy majd 5 év múlva fog termést hozni és azt még látni akarja. Néhány éve már eladta a biciklit és nem járnak el otthonról, pár éve már hordatják az ebédet és mama nem főz hétköznap, voltak covidosak is, de a ház körül még ellátják magukat. Papa nem MTA tag volt, hanem rendőr, ezt csak arra mondom, hogy nem hülye, bár egy kis demencia látszik már rajta az utóbbi években, de mondjuk egy átlag intelligenciájú emberről volt szó az aktív éveiben.
Ilyen egy szellemileg friss idős ember, tök jó.
Szerintem sokat számít, hogy ott vannak egymásnak, és nem magányosan élnek. Érdeklődő maradt és életigenlő, ez is egy fontos dolog. Sok idős csak elintézi annyival az okostelefont, hogy á ő nem ért hozzá! De meg sem próbálná használni.
Már nem él, de 100 évesen a tévéből ismert Bálint gazdag is hasonlóan friss volt szellemileg élete végéig. Nagy áldás ez. További jó egészséget kívánok a nagyszüleidnek!
Nyugat-Európában szerintem ez az általános. Ismertem egy nénit, 88 volt, mikor mindenki számára váratlanul elment, de WhatsAppolt, interneten rendelte a dolgait (Ausztriában élő magyarként),meg használta, amire neki kellett.
Ugyanígy ismerek most egy másik nénit, ő 70-es korosztály, dettó ugyanez.
Nyilván nem fog kriptózni, meg nem tőle kell kérdezni, hogy van-e torrentmeghívója, de a maga szintjén a neki szükséges dolgokban abszolut elboldogul a telefonján annyira, amennyire neki kell.
Mindkét hölgy, akiről beszéltem, nyugat-európai, az egyikük német, a másikuk osztrák.
Az én szüleim magyarok, de rájuk is ugyanez igaz.
Örülj neki :)
Mindenkinek mást dob a gép, a legtöbb ennyi idős ember már aggastyán.
Én is ismerek ilyet is, olyat is. Egyikük köszöntőlapokat szerkeszt számítógépen, a másik a telefont sem tudja felvenni, nemhogy hívást kezdeményezni.
Ügyes! Én is tavaly tanítgattam a 75 éves nagymamámat okostelefont használni, mostmár ott tart, hogy facebookra tud posztolni, Candy Crush-al és Word of Wonderrrel szokott játszani (3000 szint felett van azt hiszem), messengerben fel tud hívni akár videóhívásban is.
Ellenben kapott egy laptopot, azt be se kapcsolta mióta megvan, szerinte nincs kedve hozzá, pedig mindig amikor nála vagyok, előveszem, és mutatom neki mikre tudná használni.
Sajnos aki panelbe megy nyugdíjba és csak a tv az egyetlen időtöltése annak a demencia a sorsa.
Ő egy jó ellenpélda
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!