Mit tegyek a papával, ha szívbeteg és nem szedi a gyógyszereit mert szerinte azok csak mérgezik?
Papám 73 éves, 2019ben diagnosztizáltak nála szívelégtelenséget és 3mm-es vérrög volt az aortájánál. Kapott rá 6 féle gyógyszert plusz injekciózni kellett nehogy vérrög valami gondot okozzon. Nem szabadott cigizni pedig 40 éve szívja.
Ez kb 3 hónapig tartott nála és jól volt , utána nem szedte a gyógyszereit és kórházba került onnan saját felelősségre hazajött.
Azóta azt játsza hogy hébe-hóba szedi be a gyógyszereket főleg akkor ha fáj a mellkasa. Kórházba nem megy mert tudja hogy bent tartanák, hogy beállítsák a gyógyszer adagjait plusz szívkatéterezni kellene a papát.
Nagyon rossz nézni hogy mikor fájdalma van, hiába vesz be fájdalomcsillapítót az nem hat neki.
Most ott tart hogy fáj a mellkasa és a bal felkarja mindennap. Bármut szed rá nem múlik el neki, van egy zsírcsomó a hátán szerinte attól lehet mindez. Szeptember 10re kapott időpontot a sebészetre hogy kivágassa. De most addig nézzem el hogy fáj neki nap mint nap?
A mama feladta és belefáradt a folytonos vitákba mert nem szedte be a gyógyszereit. Ők neveltek fel, a papa mindig makacs volt senkire se hallgat. Most meg ha kórházba kerülne senki nem tudna bemenni hozzá mert a mama nem oltatta be magát, én meg várok még az első oltásomra.
Nagyon magam alatt vagyok, nem tudom mit tegyek. Mi lenne a legjobb? A háziorvoshoz ha kimegy folyton mondja neki hogy szednie kell a szívére a gyógyszereket, meg is ígéri neki a papa hogy betartja, viszont otthon nem is érdekli az egészsége. Mit tehetünk?
Vigyem el a sürgősségire? Nem állapot hogy fáj a karja meg a szíve. Háziorvos annyit mondott szedjen fájdalomcsíllapítót de nem ér semmit se
Ezt te honnan olvastad ki, hogy meg akar halni..? A kérdésben semmi ilyen nem volt, a papa egyszerűen okosabb, mint az orvosok, le is írta a kérdező, hogy ő eldöntötte, hogy nem a szíve a rossz, hanem a zsírcsomó a gond a hátában, és attól van baja. Azt is leírta a kérdező, hogy fájdalmai vannak. Azt is leírta a kérdező, hogyha szarul van, beveszi a gyógyszert, tehát tenni akar a rosszullét ellen, csak éppen nem hajlandó belátni, hogy nem alkalmanként kéne szedni a gyógyszert, hanem mindig. Azt is leírta a kérdező, hogy az általa vért problémával megy orvoshoz, csak azzal nem törődik, amivel kéne.
Erre nem az a megoldás, hogy persze papa, haljon meg nyugodtan. -.-
Nem azt mondtam, hogy meg akar halni, csak azt, hogy ha már meghal, sem bánja. Inkább el 5 évvel kevesebbet így, mint gyógyszerekkel többet. Noha van hozzá. Az én anyósom háromér betegség miatt ment volna műtétre, lemondta. Azt mondta, neki senki nem fogja 75 évesen szétszedni a mellkasát, boldogan élt eddig, köszöni, már bármikor úgy hal meg, hogy jó élete volt.
Amúgy annyira féltik, hogy senki nincs oltva mellette...
"ha kórházba kerülne senki nem tudna bemenni hozzá mert a mama nem oltatta be magát, én meg várok még az első oltásomra"
Két idős emberrel élsz együtt, akik közül legalább az egyik ilyen beteges, és még nem oltattad be magad? :-O
Ez a demencia. Írom ezt a 17-es válaszolónak is, aki azt írja, hogy eü-s volt a nagyanyja. Totál irreleváns. Szellemi leépülés, hanyatlás, ami idős korban fokozatosan rosszabb lesz. Mindent megtagadnak, legyen az gyógyszer, ellátás. Persze ők ezt nem érzik, csak a környezetük és ők azok akik igazán szenvednek ettől.
Ezért nehéz ha időskorban pszichiátriai probléma is fellép. Mert addig míg ők maguk nem érzik magukat betegnek, semmit sem tudsz velük kezdeni. Még orvoshoz sem tudod elrángatni, mert ha ő nem akar menni akkor ez van. Nehéz dolog ez…
18, és amit te csinálsz, azt hogyan diagnosztizálnád?
Egyáltalán nem biztos, hogy demens, egáyltalán nem biztos, hogy tagadja a betegségét. Tisztában van vele, tudomásul veszi, de köszöni, nem kéri a kezelését. Elég sokan vannak ám így, egyéb betegségeekkel is.
Ha egy rákbeteg dönthet úgy, hogy köszönöi, meghal a kemo nélkül, inkább előbb, akkor miért ne tehetné meg ezt egy szívbeteg is?
19
Mint már mondtam, ez az időskorral jár.
Azt is mondtam, a demens személy nem érzi magát betegnek, nem gondolja úgy hogy bármi probléma is van vele. Az pedig amiről te írsz az pszichiátriai betegség. Ha egy 30 éves azt mondja ő nem akar élni tovább és öngyilkos lesz, az egy beszűkült tudatállapot. Pszichiátriai kórkép. Mentálisan egészséges ember nem akar meghalni csak úgy. Nincs ilyen hogy kedd reggel felkelt és igy döntött. Ezek nem igy működnek. Időseknél sincs ilyen, hogy egy teljesen tiszta tudatú ember azt mondja, hogy márpedig ő szívbetegként fog meghalni.
A rákos emberek szintén komoly pszichiátriai változáson mennek át, ráadásul ott nem az van hogy szedek egy gyógyszert és elélek még 30 évig. Fogalmad sincs mivel jár egy kemoterápia, ami nem 30 évvel, hanem lehet csak hónapokkal ad több időt. Egy tablettát lenyelni nem jár szenvedéssel, hányással, széklet inkontinenciával, meg még sorolhatnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!