Miért akarják minden áron, hogy egyetemre menjek?
Próbálom röviden. Nagyszüleimmel élek, mivel nekik sincs senkijük, illetve nekem sem. Ház nagy, bőven elférünk. Amúgy van saját házam is. Volt egy 2 éves párkapcsolatom, de sajnos nem úgy alakultak a dolgok, illetve az állandó összezártság se tett jót. 24 éves vagyok, van egy jó munkahelyem. Nem keresek túl sokat, de az itteni (kisváros) átlagbér megvan, és nem szakadok meg a munkában. Nagyszülők 80 év körüliek, és minden áron azt akarják, hogy jogi egyetemre menjek. Érdekel a jog, és olyan amatőr szinten tudom is. Pénz meg van rá, de 30 éves koromra fejezném be. Utána még 3 év a szakvizsga... Addigra már családot szeretnék, és jogi egyetem mellett az nem fog menni. Párkapcsolat persze lehet, de gyerek nem. Dédunokát is akarnak, de az iskolát inkább... Meg tudnám csinálni, ebbe biztos vagyok. Illetve mindenben támogatnának is, ami ehhez kapcsolódik. Most feljött a nyelvvizsga, első dolguk volt, hogy keressek magántanárt, fizetik. (Nem kell, mert van egy alap nyelvvizsgám, csak rá kell feküdn. Viszont mikor azt mondtam, hogy veszek egy rakodó gépet, akkor meg nem tetszett nekik, holott most abból degeszre keresném magam. Az a bajuk, hogy akkor biztos nem megyek egyetemre. És teljesen ellenzik... (É és igazuk van, tényleg nem...) Be van adva a jelentkezés, fel fognak venni. Szóval ami egyetemmel kapcsolatos, abban mindenben maximálisan támogatnak, sőt. Túlságosan is. Viszont semmi más nem tetszik nekik. Ettől függetlenül másban is támogatnak, csak rosszallóan néznek a dolgokra. Nekik a szemükben még presztízs, ha valaki jogász, meg dr nem értik, hogy minden sarokra jut egy... Azt meg egyenesen hülyeségnek találják, hogy az egyetem után nem sok százezres fizetés van, hanem 3 év csicskáztatás, jobb esetben minimálbérért utána szakvizsga, és csak utána lehet valaki ügyvéd. És persze jól hangzik, mikor egy papírt megír, és kér 20-50-100-200 ezret, de én mint egy kisvárosi senki, nem fogok tudni érvényesülni a jelenleg működő 4 ügyvéd mellett, aki mind befolyásos ember gyereke. Nekik van egy fix körük, akikből nekem nem fog jutni.
Két lehetőség van. Egyik, hogy kerek perec megmondom őszintén, hogy nem mert öreg vagyok már hozzá, meg lassan család kéne, vagy azt mondom (bár sosem hazudtam még nekik) hogy nem vettek fel, kevés a pontom. Másik, hogy megcsinálom, csak úgy ímmel ámmal. Mellette marad időm élni, és még esetleg családra is. Aztán majd jól jön egyszer. De maximalista vagyok, ha valamit csinálok, azt vagy 100 %-osan, vagy inkább sehogy. Segítsetek, ti mit tennétek a helyemben? Hazudni nem akarok, csalódást okozni sem, de nem érzem, hogy ebbe 10 év múlva olyan pénz lenne, hogy megérje eldobni a fiatalságom.
Hát ezt neked kéne eldönteni, az "előző" generáció szereti a gyerekeiket elküldeni egyetemre mivel nekik erre nem volt ekkore esély, jobban becsülik a diplomát mint kéne, miközben tudjuk, hogy van egy két egyetem ami egyenlő a nullával arról meg ne is beszéljünk ha nem érdekel amit tanultál ott.
Amúgy nem vagy öreg az egyetemhez, ha tényleg van kedved csinálni akkor végezd el
Kedves Kérdező!
Nekem a szüleim legnagyobb fájdalma volt, hogy nem tanulhattak tovább. Édesanyámnak 3 testvére van/volt, a legidősebb mehetett egyetemre, a többeiknek otthon kellett segíteni. Egész életükben ennek a hiányától szenvednek és úgy érzik hátrányból indulnak emiatt. Ezért mi, a nővéremmel, úgy lettünk nevelve, hogy mindenképpen egyetemre kell mennünk. Teljesen kiakadtak, mikor 18 éves korom után inkább dolgozni kezdtem. Pestre jöttem, egy ideig elvoltam így. Aztán bennem is meglett erre az igény. 25 évesen kezdtem el egy egyetemet, és életem legjobb döntése volt. Van egy tudásom és arról egy papírom, és erre egész életemben támaszkodhatok. Nekem ez adott egy nagy biztonságot és hálás vagyok a szüleimnek, hogy szorgalmazták ezt az egészet.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Neked is ez lenne a jó.
De egyrészt, ha ilyen szinten támogatnak az egy nagyon jó helyzet, másrészt levelezőn is el tudod kezdeni a jogot és akkor nem korlátoz be olyan szinten az egyetem. Kitárul azért egy kicsit a világ utána.
De egyébként meg mi van, ha elkezded és meglátod milyen? Lehet imádni fogok, az is lehet, hogy egy hónap után azt mondod nem kell ez neked és abbahagyod. De egy próbát megér, nem vesztessz vele semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!