Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Van itt olyan aki beadta...

Van itt olyan aki beadta valamelyik hozzátartozóját otthonba, de végül mégis kivette onnan?

Figyelt kérdés
Nagymamám 2 napja van bent (demens) és telefonon érdeklődtem hogy hogy van.. azt mondták hogy nagyon menne haza, csendes, nem beszélget senkivel. Ma egész nap sírtam. Nem volt vele könnyű ameddig itthon ápoltuk (ketten a párommal), de most még nehezebb lelkileg. Azon gondolkodom hogy amint engedik megyek hozzá és ha azt látom rajta hogy nagyon haza akar jönni és nem érzi jól magát akkor hazahozom.. majd lesz valahogy itthon. Inkább mint ez a mardosó lelkiismeret furdalás.. Van aki hasonlóan döntött?
2021. jún. 24. 00:55
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
69%
Tudod te mit jelent egy demens ember a házban? Talán még sajnálod, mert nem azon a szinten van, de ez nagyon gyorsan romlani fog, es mar ott fogtok tartani hogy 2 percre sem lehet magára hagyni, es 0-24 felugyeletet igenyel, amiben akar agresszíven is viselkedhet veletek.
2021. jún. 24. 07:34
 12/25 A kérdező kommentje:
Teljesen ismerős az amit írtok itt többen is. Nála 2 éve kezdődött a demencia. Az első másfél évben folyamatosan zaklatott hogy hol vannak a 20 éve halott szülei, hogy miért hazudja neki mindenki hogy meghaltak, elszökött otthonról, mások hozták haza, többször is 30 fokban elindult télikabátban a gyerekkori házukhoz...szóval mindent csinált amit egy demens ember. Aztán odaköltöztünk hozzá és szép lassan lenyugodott.. csak napi 1-2 alkalommal kérdezte meg hogy hol van anyu/apu? És ha azt mondtam hogy biztos a kertben, akkor elfogadta. Ugyan ilyen gyorsan le lehetett rázni akkor is amikor mondta hogy vigyük haza a saját házába (pedig otthon volt). A baj inkább azzal van már, hogy alig bír járni és sokszor elesik..attól hogy vele laktunk dolgoznunk kellett és többször is a fűben fekve találtam meg (ki tudja mióta feküdt ott). Pelenkázni kell már természetesen. Attól féltem hogy annyira mozgásképtelenné válik hogy hamarosan emelgetni kell majd. De annyira szörnyű most belegondolni hogy azt sem tudja hol van, csak azt hogy haza szeretne jönni.. nagyon félek hogy hamar el fog menni ott bent.
2021. jún. 24. 08:00
 13/25 anonim ***** válasza:
82%

Biztos van ilyen ember, aki hazahozta az illetőt, de biztos hogy rossz döntés volt.

Olvasva a többi hozzászólást, én nagyon olcsón megúsztam, mégse fogom soha elfelejteni.

A tesómmal már felnőttként nagymamánkat magunkhoz vettük (kihalt a rokonság), mert fizikailag kezdett leépülni, szellemileg jó volt. Ez volt 2014-ben. 2020-ig kétszer előfordult, hogy nem ismrrt meg minket, nem tudta hol van, senkire/semmire sem emlékezett, de mindkétszer azon kattogott, hogy mi sül a sütőben.

Tavaly év elején egyszercsak elkezdett romlani folyamatosan szellemileg is, de csak annyi volt, hogy időnként rájött egy ilyen "makogós, halandzsázós fázis", amikor próbált, de nem tudott értelmesen beszélni.

Aztán tavaly augusztusban egy este kezdett el demens módon viselkedni. Kézzel akarta kitörölni magának wc után, aztán előszobában akart wc-zni, tízpercenként váltás, hogy hol alszik, a tojástartót akarza megenni, meg olyan hőhullám tört rá a 25 fokos lakásban, mintha 40 fok lett volna. Ezek kicsit abbamaradtak lefeküdtünk. Aztán öcsémmel hallottuk, hogy a szobájában borogat, csatatérré változtatta, meg szószerint félt ruhát felvenni (azt mondta fél bármit felvenni). Na ekkor mentő, kórház, egy hét múlva elfekvő, szeptember közepén meg is halt. Amikor hoztam el a cuccait, mesélte a főnővér, hogy sírt, hogy az előbb összeveszett a nagypapámmal (aki 1996-ban hunyt el), meg le kellett kötözni, mert ki akarta tépni a branült.

Szóval, egy ilyen állapotú beteggel (mert vagy ez lesz, vagy előtte meghal) TE otthon mit tudsz és mit akarsz csinálni? Semmit nem tudnál. Sőt, ilyen állapotban ön-és közveszélyes lehet. Mondjuk azt hiszi, hogy fogva tartják, önvédelemből (ezt hiszi) fog egy kést, ..... Ezekért ne hozdd haza.

Kitartás!

2021. jún. 24. 08:15
 14/25 anonim ***** válasza:
61%

Figyelj, ne vidd haza.

Nekem apukám kezd demens lenni. Vasárnap azt hitte hogy szerda van, kedd este negyed 10-kor kávét akart velem főzetni, azt hitte reggel van. Még aznap mikor én elmentem a kutyával a futtatóra, 6-8ig kb, ő aludt, mikor hazaértünk akkor kelt fel. Azt hitte másnap reggel van. Akarnál egy ilyennel foglalkozni? A higiéniáról nem is beszélve, a gyomrom fordul fel tőle. Takarítani kell utána mindent.

5 perc alatt össze tudnék neki pakolni csak vigyék el, de ő egy jobb otthonba akarna menni, ahova milliós összegeket kéne perkálni, plusz még várni is, és utána havi 150 ezer lenne még az ellátás. Nem vagyok hajlandó fizetni. Én már olyan idegállapotban vagyok miatta, mert 22 éve élek benne, hogy ma megyek pszichiáterhez.

2021. jún. 24. 09:16
 15/25 anonim ***** válasza:
86%

Amit te a férjeddel vállvetve csináltál eddig, azt az otthonban több ápoló több műszakban, saját munkahelyén, hivatásszerűen csinálja. Nekik ilyenkor nincs házimunka, gyereknevelés, bármilyen feladat, csak az ápolás.

Neked tönkremehet a házasságod, minden emberi kapcsolatod, a munkahelyedet elveszíted, pénzed se lesz és a szerencsétlen nagyidat is meggyűlölöd végül, hiszen az elrontott, megkeseredett életednek ő az okozója, bár nem tehet róla.

A nagyit továbbra is szeresd, látogasd, amikor lehet, de ne hozd ki az otthonból! Ne legyen önvád benned, hiszen most olyan életet élhet, ami sok odafigyeléssel, szakértelemmel, játékos feladatokkal, szinten tartással meghosszabbíthatja az értelmi képességeit.

2021. jún. 24. 09:23
 16/25 anonim ***** válasza:
20%

Furcsa ezeket olvasni....

Sok otthonban 1000x rosszabb ellátást kapna, akar belehalna...

Mamámat pl elkezdtek begyógyszerezni, csak le legyen rola a gond. Ha otthagyjuk, tuti belehal. Nekem a lelkem nem bírná a tudatot, hogy megmenthettem volna, de en inkabb a könnyebb utat választottam.

Tény, felügyelet otthon is kell, meg nem egyszerű sem fizikailag, sem lelkileg. De az, hogy itt ennyien így "lemondjanak" a rokonról, nekem ez fura.

És mondom ezt úgy, hogy átéltem nem a levegöbe beszélek

2021. jún. 24. 09:54
 17/25 anonim ***** válasza:
79%
16 Ez nem lemondás , a legtöbb esetben a gondozónak dolgoznia kel l, hogy fenntartsa saját magàt, gyerekeit vagy sokszor a betegnek is ki kell pótolnia a pénzét ha kisnyugdíjas.Ez az otthon ápolás pedig napi 8-10-12 óra munka mellett nem megoldható. Ha valakit 10 percre nem lehet otthagyni az ember hogy jár el dolgozni?! Házi ápolót találni pláne esetleg éjjelre szinte lehetetlen ( tapasztalat ) vagy pedig több lett volna mint a napi keresetem. És még mindig ott van az, hogy a demens beteg bekattan és egy laikus nem tudja mit kezdjen vele ...... hiába szerettem de ekkor màr mintha nem önmaga lett volna , bekattant, fel sem ismert.
2021. jún. 24. 10:06
 18/25 anonim ***** válasza:
68%

Tudod, 17.#, a válaszolók többsége TAPASZTALATBÓL, demens hozzátartozó mellől kommentel és igaz az, amit ír. Mi tudjuk, hogy ez milyen betegség, meg is próbáltunk sok mindent, mire az otthon lett a végső megoldás évek múlva.

Mi sem mondtunk le róla, szeretjük, látogatjuk (én pl. 8 éve), a legjobbat akarjuk neki.

Sajnálom, hogy neked rossz a tapasztalatod, én csak a jót látom a gondozók részéről, lelkiismeretes törődést, gondoskodást a betegemmel szemben.

2021. jún. 24. 10:44
 19/25 anonim ***** válasza:
60%
16.-nak írtam, (9.54), de egy kommentet töröltek.
2021. jún. 24. 10:49
 20/25 anonim ***** válasza:
78%
Aki rosszat ír, lehet nem tapasztalta milyen egy ilyen beteg ellátása. A többi családtag is belerokkan idegileg, ahogy én is. Ezt nem lehet hosszú ideig ép ésszel kibírni. Nincsen senkinek sem kötélből az idegei. Mikor elmegyek valahova, hogy legalább kicsit kifújjam magam, rögtön mondja apám hogy siessek haza, meg hogy ő nem bírja a magányt. Ha a pszichiáterem ma délután diagnosztizál valamit nálam, akkor viszont le fogok ülni beszélni vele, és nem a 85 éves apám élete lesz fontos, mert jó ha 1-2 éve van még a pia mellett. Hanem az enyém! Még csak 32 vagyok. Lehet köpködni. #14.
2021. jún. 24. 10:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!