Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » A papám miért ennyire makacs?...

A papám miért ennyire makacs? Az időskora miatt lehetséges?

Figyelt kérdés

A papám 73 éves lesz idén, a nagymamámmal éltek együtt vidéken Debrecen melletti faluban. Sajnos a mamám meghalt 5 éve , a papám könyörgött hogy ne hagyjuk őt egyedül. A szüleimet nem is érdekelte a sorsa ezért én az egyetlen unoka gondoltam felkarolom. Tudtam jól mivel jár egy idős ember, de tudtam azt is hogy tére volt szüksége. A telkemen két ház épült, egy nyári konyha féleség amit a papám miatt megtoldottunk egy konyhával plusz fürdővel és mögötte van a ház ahol a feleségemmel élek.

Eleinte papám jól érezte magát, de kb 1 éve olyan más lett. Tavaly nagyon szúrt a mellkasa így bevittem a kórházba ahol kiderült hogy a szívében vérrög van és gyengék az erei, bármikor alakulhat ki nála egy infarktus sőt az orvos azt mondta lehet már túlélt egyet csak észre se vette.

Kapott 8féle gyógyszert és injekciós kezelést...a kórházban 2 hetet kellett volna eltöltenie de ő hazajött és a gyógyszereit se akarja szedni azt mondja őt ez már nem érdekli. Úgy voltunk vele hogy nagy nehezen de ebbe bele kell nyugodnom. Nem erőszakolhatok rá olyasmit amit nem akar. Az orvos elmondta azt is ,hogy szívkatéterezést végeznének el, utána Pesten megműtenék szívsebészek, ennek nagy a rizikója. Mindentől félünk.

A papám pedig egyre rosszabb lesz,nagyon szeretem, nem akarom otthonba tenni.

De a feleségemmel néha úgy beszél mint egy szolgálóval pedig ő főz rá. Tegnap borsóleves volt meg milánói azon hisztizett a papám hogy miért nem galuska leves van. A feleségemnek folyton parancsolgat hogy hozza oda az üdítőjét a hűtőből, engedjen neki fürdővizet, vágja le a körmeit stb.

Tudom jól hogy a feleségem ezt mind meg is csinálja mert nekem akar a kedvemben járni. És a papám soha semmit nem köszön meg csak morog mindenért.

Nem lehetne felvenni mellé egy házigondozót? Nem kéne pelenkázni, csakhogy valaki figyeljen rá vagy nem is tudom mi lenne a legjobb megoldás arra hogy megbékéljen....amennyit adunk neki, semmit se kapunk tőle vissza. Nem kell sok csak egy köszönöm,hogy megfőztél, mostál rám.

2020. aug. 9. 13:30
 1/6 anonim ***** válasza:
45%

Ez nem makacsság, hanem egyszerű durvaság.

Különben is két különböző dologról beszélsz. Arról, hogy nem akarja a kezelést, ami az ő dolga (és érthető is, főleg, hogy kockázata lenne annak is), a másik a durvasága, ami időseknél sajnos elég gyakori.

Én bizony ilyenkor néha elmondom az szülőmnek, aki a segítségünkre szorul, hogy megértem ugyan a frusztráltságát, ami azzal jár, hogy egy csomó alap dolgot már nem tud egyedül megcsinálni, de becsülje csak meg, hogy gondoskodunk róla, mert sok idő és energia van benne a részünkről is, és tőle is elvárható némi alkalmazkodás. Visszább szokott venni, de ez persze szellemi állapot függvénye is.

2020. aug. 9. 13:38
 2/6 anonim ***** válasza:
70%
Az idős emberek gyakran megkeserednek, főként, ha elvesztik a párjukat. Ennek a fő oka, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben, feleslegesnek tartják magukat. Erre utal az is, hogy nem akarta a gyógyszereit szedni. Valahogy rá kellene venni, hogy járjon társasága, keressen értelmes elfoglaltságot, pl. kertészkedés, barkácsolás. Adhatnátok neki ti is feladatot, kisebb munkákat, amivel hasznosnak érezhet magát, mert így az energiáit a feleségeddel való kötözködésben vezeti le.
2020. aug. 9. 13:44
 3/6 A kérdező kommentje:
Akkor hagyjuk önállóbban élni?
2020. aug. 9. 13:44
 4/6 A kérdező kommentje:
Értelek titeket, köszönöm a válaszokat.
2020. aug. 9. 13:45
 5/6 anonim ***** válasza:

Az én (apai) nagyapám ugyanilyen volt. Hozzánk költözött, ugráltatott mindenkit. Mi pelenkáztuk anyuval, főztünk rá, szórakoztattuk. Anyámnak ott kellett hagynia a munkahelyét, hogy nagyapát tudja gondozni. Ő meg csak morgott, mindenben a hibát kereste. Soha egy jó szava nem volt hozzánk.

Egyszer édesanyám felmosott, a nagyapám direkt végigjárta sáros cipővel a padlót. Sosem szokott kimenni az udvarra, de aznap kiment. Egyértelműen direkt csinálta. Az volt édesanyámnál az utolsó csepp. Szabályosan leordította a nagyapám fejét, hogy rohadtul elege van egészből, ő mindent megtesz, hogy a nagyapánknak kényelmesebb és könnyebb legyen az élete, de a nagyapámnak semmi sem jó. Nem hogy egy köszönömöt nem kapott még soha, de folyton csak bántja őt, a saját otthonában. Elmondta, hogy nem akarja tovább csinálni és beszél apámmal, hogy ez így nem mehet tovább. Döntsön, berakják nagyapánkat egy otthonba vagy apám elköltözhet vele, mert anyám nem hajlandó vele többet együtt élni. És gratulált nagyapánknak, hogy elérte, hogy tönkremenjen a fia házassága.

Sosem láttam még anyámat annyira kiborulva.

Azt hiszem, akkor esett le nagyapámnak, hogy mit művelt. Bocsánatot kért. Még 2 évig élt velünk, anyámmal teljesen megváltozott a viszonya.

Visszagondolva, a nagyanyám is olyan morgós nagymama volt, aki folyton csak piszkálta, nyaggata a nagyapánkat. Talán csak az hiányzott neki. Vagy megijedt, hogy otthonba kerül.

2020. aug. 9. 15:00
 6/6 anonim ***** válasza:
2. vagyok. Igen, ha találna olyan dolgot, ami örömet szerez neki, jobb kedve lenne.
2020. aug. 9. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!