Mi a teendő ha bántják az édesanyámat?
Az én édesanyám Ausztriában él, nem a magyar határhoz közel hanem Ausztria pont túlsó végén. Sajnos eléggé kiszolgáltatott hiszen a két éves kis hugommal van itthon. Emiatt nem tud elmenni dolgozni. A nyelvet nem igen beszéli emiatt minden téren túlságosan kiszolgáltatott. Én nem rég kijöttem hozzájuk hogy itt helyezkedjek el és keressek munkát magamnak. Tudtam hogy feszültség van közte és az élettársa között, de a mai napon megtapasztaltam hogy itt nem csak holmi szóban forgó vitákról van szó. Sajnálatos módon de sikerült megtapasztalnom hogy családon belüli erőszak történik, változó időközönként de meg ismétlődően. Kétségbe vagyok esve és nem tudom mit kellene tennem. Persze első gondolatom a rendőrség volt. Egy a baj ezzel hogy a következmények edesanyamra csapnanak vissza, mert az élettársának vannak olyan kapcsolatai hogy egyrészt képes egy korrupt rendőrt találni másrészt sajnos vannak olyan kapcsolatai hogy anya elkerül a világ végére láb alól. Nem tudom mit tegyek.... bárkinek akinek tanácsa lenne azt nagyon hálásan meg tudnám
Köszönni
Ez mondjuk nem hülye ötlet.
Nagyon szépen koszonom mindenkinek a válaszát és a segítséget. Valamelyest enis meg nyugodtam tőlük kicsit.
Beszélni fogok anyaval hogy menjünk el valamerre. Tényleg nagyon hálás vagyok mindenkinek aki segített. Koszonom szépen!!
Még egy dolog kérdező: engem rendkívül bosszant amikor akaratgyenge szülők gyerekeinek kétségbeesett kérdését olvasom itt, mert a szülők problémáinak megoldása nem a gyereküket kéne terhelje.
Van sajnos olyan, hogy a bántalmazást elszenvedő alany nem akar kiszállni a bántalmazó kapcsolatból. Vélt anyagi vagy pszichés függés, személyiségtorzulás bármi miatt... Tehát ha édesanyád végül nem veled ért egyet és ottmarad, ne okold magad mert ez nem a te személyes kudarcod! Felelős felnőtt ember felelős döntésekkel.
16:04 vagyok (több választ is írtam a kérdéshez). Örülök, hogy úgy érzed, kérdező, megnyugodtál egy kicsit. Biztos borzalmas lehet. Még egy tippet adok pluszban: továbbra is javaslom amit írtam, hogy keveset legyen anyukád otthon, amikor a "barátja" is. Menjen boltba, kávézóba, könyvtárba, barátokhoz, rokonokhoz. Emellett az is jó lenne, ha például 3 napra el tudnátok menni csak te meg anyukád valahova kirándulni, nyaralni. Nem tudom anyagilag ez mennyire megoldható. Ausztriában vagytok, valami hegyi faluba vagy egy szép városba, Ausztriában sok szép hely van. Ez szerintem maga lenne a főnyeremény jelen helyzetben, hiszem megoldaná 3 nap nyugalmát. Azt nem tudom mondjuk, anyukád barátja hogyan reagálna, hogy nem lenne-e ebből is egy veszekedés de ha valami átlagos ürügyet mondtok majd, hogy jól jön a pihenés, régen voltatok valahol vagy kitaláltok valamit, akkor hátha nem lesz balhé.
Illetve van itt valami, amire nem annyira fordítottunk figyelmet de nem elhanyagolható: egyáltalán mi az oka az erőszaknak? Az anyukád élettársa feszült a munka miatt és rajta vezeti le? Vagy valamin összekülönböznek és nem tudja elviselni, hogy anyukád ellent mond? Vagy mi az oka?
Ha a probléma gyökerét kezelni lehetne, ideiglenes megoldás lenne számotokra.
Ettől függetlenül fenntartom, hogy el kell költöznétek tőle, mert aki már többször folyamodott erőszakhoz, annak nem szabad újra bizalmat adni.
Közben még egy tanácsom van, visszaolvastam válaszadás közben a kérdésed meg a leírást és látom, hogy anyukád nem beszéli a nyelvet. Az sem lenne rossz, ha beiratkozna valami intenzív német tanfolyamra vagy járna valami különtanárhoz, mert addig sem otthon lenne. Az intenzív tanfolyamok meg van, hogy egész nap tartanak, így tulajdonképpen mentesülne az alól, hogy otthon legyen.
Míg nincs otthon, addig meg vagy te maradsz otthon a húgoddal, vagy mégy anyukáddal és viszitek a húgodat vagy ha szükséges, te elmégy valahova külön a húgoddal. Így lehetne megoldani a felügyeletet.
Lehet össze-vissza írtam de remélem tudtam segíteni.
Édesanyám nem gondolom hogy akarat gyenge lenne, csak igyekszik ésszel kilépni ebből ahoz viszont mindenképp sajnos várni kell.
Valóban nem az én posztom ezt megoldani. De dolgozik bennem az igazságszolgáltatás erelye aztán akarva akaratlanul is úgy érzem muszáj tennem valamit ez ellen. Akkoris ez lenne ha nem anyáról lenne szó. Beszéltünk erről az eset után és egyet ért velem hogy ez nem jó így. De azt mondja mindenképp várnunk kell míg el nem helyezkedik munkaügyileg.
16:29-es igen kicsit tényleg sikerült megnyugodni, valóban borzalmas volt ennek meg csak a “nézőjeként” is de részese lenni. Éppenhogy nem bőgtem el magam utána...
Sajnos nem tudnánk kettesben elmenni sehova. A “barátjára” max egy óránál tovább nem lehet bízni a gyereket mert utána már hív hogy nem tud vele mit kezdeni takarodjunk haza (ígen ilyen stílusban)
Naponta elmegyünk hárman (én a húgom meg anya plusz a kutyám néha) este fele sétálni mikor csendesul a nagy hőség de általában 1-2 óra az egész ugyebár kisgyerekkel nem tudunk úgy ellenni mert elfárad nyugos lesz stb.
Mellesleg igen vita lenne egyből
Hogy miazhogy nem itthon van miazhogy nem főz mos takarít (hiába patika tisztaság/rend van)
Oknak mindössze annyit tudok mondani hogy ilyen jellem.
Mármint ezt úgy értem hogy az ember ha megszólal és nem vele ért egyet akkor az ember egyből szar meg rosszul gondolja.
Amit én latok tapasztalok az az hogy dolgozik reggeltől délután kettő háromig aztán alszik egesznap és a saját gyerekével nem foglalkozik napi összesen tíz percet és valóban nem túlzok.
Nem veszi ki a részét és ha ezt fel hozzuk annyit kapunk hogy de o egesznap melozik és fáradt igazából akármit mond neki az ember mindenre ez a kifogás akkoris ha épp hosszú hétvége van és nem is dolgozott és ideje is volt kipihenni magát.
Pedig egyébként nem egy fizikailag megterhelő munkát végez mint például pakolas... szállító cégnél dolgozik vezet csak és más dolga nincs.
Valóban zavarja nagyon hogy anya van azért annyi tartás van hogyha valami igazságtalanul történik/zajlik akkor azért anya szól hogy halo ez így nagyon nem fair. És ez általában igen csak ki borítja a “barátját”
Ahogy én látom anya akárhogy viselkedik az úgyis csak szar ha megértő az nem jó ha határozottabb az se jó
Ha meghúzza magát és nem szól semmit akkor meg az a baj úgyhogy minden baj.
Mellesleg a “barátja” tipikusan ilyen kisfiusan áll a dolgokhoz és úgy is kezeli.
Azért egy gyerek 0-24 órás figyelmet igényel amivel nincs is semmi gond csak ezt anya “barátja” valahogy nagyon nem tudatosította magában. Hiszen mindig veri a mellkasat hogy “jaaaj ez csak egy gyerek én simán el boldogulok vele nem értem te miért neheztelsz rá.”
Pedig ha vissza olvasunk korábban írtam hogy egyetlen egyszer kértük meg hogy vigyázzon rá had mehessünk el egy jó kis anya lánya sétára beszelgetni kettesben stb. Összesen két óráig nem volt képes kettesben lenni a gyerekkel.
Már telefonált ki akadva hogy hol vagytok már takarodjatok vissza a gyerekhez.
Úgyhogy nem igazán olyan a hozzáállása hogy lehetne beszélni picit is a fejével.
Ez a tanfolyam mondjuk nem is olyan rossz ötlet. Ezt javasolni fogom neki mindenképpen hogy legalább gondolkozzon el rajta koszonom!
Nem írtad össze-vissza tudtál segiteni igen és hálás vagyok érte nagyon!
Egyáltalán nem bántásból írtam az akaratgyengeséget. Ha engem most bántalmaznak, akkor nem várok hanem lépek, mert ha még pici gyerekem is van, akár ő is lehet a következő áldozat... Erre gondoltam. Nyilván te nagyon szereted az anyukádat és nem kritizálom, de felnőtt emberként ráadásul kisgyerekkel sürgetően meg kell oldani a dolgot, nem várni valamire. Arról nem is beszélve hogy téged ez mennyire leterhel, hiszen te is a gyereke vagy.
Kívánok mielőbbi megoldást nektek, mindenesetre kaptál pár hasznos tippet.
Igen, tudom miről beszélsz.
Ebben élek én is.
Ez az osztrák mentalitás.
Én sem tudok egyelőre költözni.
Te semmit ne csinálj szerintem.
Anyukádnak ki kell ismernie ezt az embert.
Hogy hol vannak a határok.
Az a legroszabb, ha kimondja az igazat.
Nem bírják elviselni.
Sajnos tűrnie kell.
Minél kevesebbet tartózkodni vele egy helyiségbe. De ne legyen távol mert ha kell valami...
Nyelvet mindekképp tanulja meg.
Sajnos itt az igazság érzet meg hasonlók felejtősek.
Játszani kell megtanulni, túlélés érdekében.
Nem is most a legnehezebb, hanem ha költözni akár...
Azt úgy kell ezeknel elérni, hogy ők akarják hogy te menj el gyerekkel együtt.
Mert mindenre képesek ám..
Viszont, addigra el kell intézni lakhatást, meg legyen pénze...
Rohadt nehéz helyzet.
Először nyelvet tanuljon anyud, aztán építsen ki kapcsolatokat.
Legyet munkája..
Ez az én tapasztalatom, véleményem.
Aki nincs ebben a helyzetben, az könnyen mondja hogy menj rendőrségre, én már rég léptem volna...
Nem régóta van ez az állapot, úgyhogy a hugomat eddig nem bántotta.... nem ismerem annyira de azt gondolom. hogyha anyára képes volt kezet emelni, előbb utóbb előfordul hogy a hugomra is kezet fog. Ezt csak én gondolom nem biztos hogy ez így van.. nem ismerem ennyire.
egyébként az illető szlovák nem osztrák. Csak itt ismerkedtek meg, egy munkahelyen dolgoztak az elején.
hát hogy hol vannak a határok az egy jó kérdés például: most vitte el hugomat aludni anya (egy hálószoba van) ott aludt (ahogyan egésznap csak alszik ) bent az illető de fejjel lefele az ágyon. Anya felkeltette csak azért hogy a gyereket eltudja altatni emiatt meg kéne fordulnia. Aztán neki esett vitatkozni teljesen nem témába vágó dolgokról. Azt hittem megint neki fog esni de végül nem tette.
ooooooohoooohooo én elérem hogy azt akarja menjünk el csak tartsunk ott fuuu erre várok...
egy két ismerőse van már itt. jövőhéten beszéli meg a barátnőjével hogy mikor menjenek el együtt ilyen családsegítő helyre mert van itt ilyen elvileg, és akkor majd ő fordít anyának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!