Ha valakinek az anyja Olaszországban születettet (egyéb rokonok ott is élnek) az apja pedig Magyarországon. Akkor az édesanyja az magyar állampolgár vagy olasz? És abban az esetben a gyerek olasz vagy magyar állampolgár lesz?
Köszi:)
És az anyja ha olasz állampolgár volt akkor az esküvő után ő magyar állampolgár lett, vagy továbbra is Olasz állampolgárnak számít? (Magyarországra költöztek és itt is dolgoztak)
Szia! Úgy tudom h ha külföldön születsz akkor automatikusan megkapja az állampolgárságot. Állampolgárságot négyféleképp lehet szerezni:
1. ott születik
2. beházasodik (ebben az esetben az anyuka magyar állampolgár is lett)
3. honosítják
4. min 6 évet él az adott országban majd vizsgát tesz a nyelvből és kultúrából, így megkapja az állampolgárságot
Remélem nem hiába jártam etika órára és rám ragadt néhány hasznos infó :D
Ha ott születik még nem biztos,hogy olyan állampolgár lesz.Az édesanya szülei milyen állampolgárok?
Házasság révén sem kap senki automatikusan állampolgárságot.Ismerek egy családot,ahol a férj külföldi,itt élnek már x éve,van 3 gyerekük és a férfi csak most lett magyar állampolgár,miután vizsgát tett.
Ha jól értem,akkor az anyuka olasz szülők gyermeke,aki Olaszországban született.Akkor úgy gondolom egyértelmű,hogy olasz állampolgár.
A magyar állampolgárságot,mint írtam házasság révén nem kapja meg automatikusan.Ha élt itt x évet (pontosan nem tudom hány év után lehet egyáltalán kérvényezni a magyar állampolgárságot),utána tehet vizsgát és kaphatja meg az állampolgárságot.
A gyerekek ügyében sajnos nem tudom mi a helyez.Az a család akikről írtam,ott a gyerekek magyar állampolgárok lettek,az biztos.Nem tudom hogy szokott lenni vegyes házasságba született gyerekek esetében.
Az anya eredetileg olasz állampolgár születésénél fogva, aki valószínűleg már kérvényezte a magyar állampolgárságot, mivel ebben az esetben 3 év Mo-n élés is elégséges. Tehát olasz-magyar áp lett.
Az apa magyar áp születésénél fogva.
Így a gyermek mivel Mo-n született magyar áp lesz, de jogosult az olasz áp-ra is, mivel Mo-n a vérségi elv az érvényes ezért az olasz állampolgárságot is megkapta. Tehát a gyermek olasz-magyar állampolgárságú(abban az esetben ha az anya nem mondott le az olasz állampolgárságáról, akkor amikor megkapta a magyart)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!