Nem tudom hogyan tovább, mit csináljak?
Ha tudod, hogy milyen szeretnél lenni, az már nagyon jó pont.
Már csak azt kell megkeresni, ami igazán érdekel, amit szeretsz csinálni. Tanuld azt, ha tudod, legyél profi benne és a többi jön majd magától.
A leírásod alapján már most is határozott véleményed van, csak még nem vagy elég erős. Szerintem jó úton haladsz, jó lenne a szüleiddel megbeszélni, hogy mik az elképzeléseid. A programozás sem való mindenkinek, akármilyen népszerű is.
Ne aggódj, időben vagy. Mindenesetre mindenképpen érettségizz le, aztán indulj el a magad választotta úton.
(Én pl. elmúltam harminc, mire megtaláltam, hogy mi is az, ami igazán érdekel. 15 évig munka mellett csináltam, hobbi volt, de hamarosan ezzel akarok csak foglalkozni.)
Úgyhogy... Nem vagy elveszett!
Hajrá!
Azért érzel így mert amit most csinálsz az nem tetszik – de fogalmad sincsen mi mást csinálnál és milyen lenne ha azt a „mást” csinálnád.
Menj el te magad dolgozni már most!
Vállalj hétvégi műszakot a mekiben vagy árufeltöltőként valamelyik boltban! Aztán valami mást, nyáron menj el dolgozni pár hetet asztalos mellé segédnek vagy egy építkezésre. Próbáld ki milyen dolgozni, pénzt keresni! Ettől még nyugodtan leérettségizhetsz, felvételizhetsz és beiratkozhatsz egyetemre is. A programozást ne tekintsd szakmádnak, csak egy olyan tudásnak, amire ma már minden fiatal jó ha szert tesz. Mint a jogosítvány vagy a nyelvvizsga. Vezetni sem fog mindenki amint nagykorú lesz meg tolmácsolni sem, mégis ma már része a fiatalok életének az autó vezetés és a nyelvtanulás. Attól, hogy ebből fogsz érettségizni még egyáltalán nem kell ezzel foglalkoznod utána. Csak ne hagyd veszni és csináld végig! Ne görcsölj az érettségin, ne stresszelj ezen állandóan. Az, ha elmész dolgozni még sem nem rossz, sem nem végleges. Ha leérettségizel és egy évig csak kipróbálsz különböző szakmákat, munkahelyeket, attól még mehetsz egyetemre a következő szeptemberben. Csak lehet, hogy akkor már tudni fogod hogy mi az amit akarsz majd csinálni és mit nem.
De ha most vállalsz valami hétvégi melót, akkor lehet, hogy rájössz, a tanulás mégiscsak a legjobb és legkönnyebb. Hogy addig vagy szabad amíg iskolába jársz, hogy akkor lesz valódi választási lehetőséged, ha van végzettséged, van diplomád.
Én sem a szakmámban dolgozom ma már és eleve is csak hasonlót csináltam, nem pont azt amit tanultam. És? Szeretem amit csinálok ezért most tanulok, hogy papírom is legyen hozzá. De csak úgy juthattam el ide, ahhoz a munkához amit szeretek, hogy előtte leérettségiztem, letettem a szakmámból is a vizsgámat amit tanultam. Egy percig sem volt felesleges. Ha viszont akkor feladom és nem fejezem be a vizsgáimat, akkor most sem csinálhatnám azt, ami számomra jó munka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!