Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Házasságkötés után illetve a...

Házasságkötés után illetve a diplomában lehet-e nevet változtatni?

Figyelt kérdés
Két éve mentem férjhez, és felvettem a nevét. A férjem mondjuk Kovács X én Kiss Z. A házasság után a nevem Kovács-Kiss Z lett. Ez került az idén megszerzett diplomámba is. Tanulmányaimat azonban szeretném folytatni, doktori címet szerezni, de azt már a lánykori nevemen. Lehet ilyet? Az anyakönyvi hivatalnál lehet kérni olyat, hogy ismét a lánykori nevemet használhassám, tehát csak Kiss Z legyek? Illetve a megkapott diplomámba ez átírható? Van valami infótok?
2010. jún. 26. 19:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy femin vonal van bennem, azért (is) vagyok, ahol vagyok. Másik válaszoló: nem most házasodtam a PhD alatt, hanem jóval régebben. :D Akkor nem gondoltunk erre.
2010. jún. 26. 21:42
 12/17 anonim ***** válasza:

Amennyiben a PhD-t Férjes névvel kezdte hát úgy vna. Mint írtam lehet nevet változtani az anyakönyvi hivatalban. Ha mondjuk Most K-Z Rita vagy és szeretnál Dr Zita lenni ha végzel akkor bemész az anyakönyvi hivatalba kérsz névváltoztaátst 10 ezer az illeték asszem. És vissza veszed a Z Rita nevet. Így amikor államvizsgázol ez fog szerepleni a törzslapodon és ez lesz a diplomádban.

De ha csak állam vizsga után leszel ismész Z Rita akkor a diplomában még a Dr K-Z Rita lesz ,de az irataidban már lehetsz Dr Z Rita

Ha érted?

A diploma törzslapján nem tudsz változtani, de az okmányaidon igen.....Ja és vedd hozzá még a jogsi cserét, a szmeyéit és bankkárttyákat stb.. sok.-sok pént megér ennyit az ,hogy hol van az a Dr?

S mit szól hozzá a férjed?

2010. jún. 26. 21:51
 13/17 anonim ***** válasza:
Értem, köszönöm, hogy felvilágosítasz. A férjem támogat, szerinte ha nekem így praktikus/jobb, akkor így jó. Nem ezen mérik, te is tudod. ;)
2010. jún. 26. 21:57
 14/17 anonim ***** válasza:
Egyszer már leírtam csak senki nem figyelt rám 19:19 voltam
2010. jún. 26. 22:04
 15/17 anonim ***** válasza:
Nem értem, hogy ha egyszer felvetted a férjed nevét, akkor most miért akarod megtagadni az akkori döntésedet? Ez persze a te dolgod, de a doktori programban a személyi igazolványodban szereplő néven fogsz részt venni, mivel hivatalosan te Kovács-Kiss Z. vagy. Ha ennyire utálod a férjezett neved, hogy inkább visszavennéd a lánykorit, akkor ezt megteheted 5000 forint illeték megfizetése ellenében. Az anyakönyvi hivatalban "házassági név megváltoztatását" kell kérni. Így nincs gond belőle. Ha elválsz, akkor még egyszerűbb, de az 5000 forintot meg kell fizetned, kivéve, ha a férjed a végzésben eltilt a neve használatától. Ilyenkor automatikusan visszakapod a lánykori neved. (Bár azt hiszem, hogy ez csak akkor van így, ha a -né szerepel a nevedben.)
2010. jún. 27. 00:21
 16/17 anonim ***** válasza:
Nem megtagadom, csak meggondoltam. Nem tervezek elválni. Csodálkozom, hogy a praktikusságot senki sem ismeri. Nálunk a név, mint olyan, mit sem számít. A férjemnek sem.
2010. jún. 27. 00:25
 17/17 anonim ***** válasza:
Én nem értem benne a praktikusságot sajnálom, teljesen jól megvagyok a zné dr xy-nal ahogyan mindenki más is a környezetemben általában így hordja a nevét. Az hogy nincs férjed mikor előny mégis, ha fel akarod szedni a leendő főnököd? komolyan nem akartalak megbánti de nekem is totál értheteltlen ez.
2010. jún. 27. 16:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!