Vannak még olyan családok, akiknél megmaradt az a szokás hogy minden vasárnap húsleves van, meg pörkölt nokedlivel?
Szüleimnél, amíg éltek, kötelező volt a húsleves vasárnaponként. A tészta sem volt mindegy: szigorúan cérnametélt, kivéve nekem, mert én kiskocka-tésztával szeretem :) A második fogás már nem volt kőbe vésve, az változatos volt, bakonyi szelet, vadas, tokányok, töltött húsok, rántott húsok vagy pörkölt, mikor-mi.
Nálam már máshogy van: rendszerint szombaton főzök valami egytálételt, olyan mennyiségben, ami vasárnapra is elég. Levest ritkán eszünk, párom nem szereti, én ha megkívánom, csinálok gyorsan magamnak valamilyet.
#33
"Vasárnap kora reggel húskloffolás"
Na az ilyeneknek mondjuk a fejükbe tudnám húzni a fazekat...
Nálunk húsleves, és kirántott hús volt vasárnaponként. De annyiban más volt hogy egyik vasárnap rizzsel, másik vasárnap krumplival, vagy megsütve, vagy pürével, vagy simán petrezselymes főtt krumplival. De nagyon nagyon sokáig ennek így kellett lennie. Leginkább anyám ragaszkodott ehhez mert ő nőtt így fel, és hozzáteszem hétfőnként mindig húsmentes étel volt többnyire főzelék....
Aztán amikor anyám elkezdett 12 órás műszakba dolgozni apám vette át a főzést és akkor végre más-más ételek is lettek készítve. Akkor amikor erre áttértünk 2 hónapig nem volt rántott hús mert örültünk hogy végre nem azt kell enni állandóan.
Pörkölt nálunk többnyire szombati kaja volt, hol tésztával, hol nokedlivel, de akkor nem volt leves, amit nem is bántunk, mert akkor a pörköltből nem tudtunk annyit enni.
Kb. 5-6 éves koromig nálunk is gyakran volt vasárnaponként húsleves és rántott hús sültkrumplival. Aztán szerencsére leszokott erről anyukám, talán azért, mert egyiknek sem voltam kifejezetten nagy rajongója. :D
Később aztán már minden vasárnap más volt, mint amúgy is. Egy ideig rendszeressé vált a lasagne vasárnaponként, mivel az volt a kedvenc ételem, és anyukám csak hétvégén ért rá csinálni, de azóta újra visszatértünk a mindig más kajákhoz.
Szüleimnél volt ez a húsleves+rántott hús, vagy sült csirke, egyéb húsféle második fogás, és mindig sütemény, vagy torta.
1945 előtt, és aztán nagyjából egészen a hetvenes évekig édesanyám nagybácsijáéknál mindig húsleves, töltött káposzta, rántott hús és sült burgonya, többnyire dobostorta, vagy más torta, ezek is háznál készültek.
Én vegetáriánus vagyok (lettem), szóval nálam zöldségleves, rántott sajt, vagy hagymakarika, vagy grillsajt grillzöldséggel, és többféle más köretekkel, van torta is (cukrászdai), többnyire anyuka jön főzni (apukával elváltak), vagy étteremben eszünk. Illetve néha apáéknál, akkor én kapok külön vega ételeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!