Kinek van igaza: a szüleimnek vagy a férjemnek?
A helyzet röviden:
A férjemnek nagyon régóta van egy háza. Mikor ide költöztem mindent én vettem bele. Edényektől vasalótól kezdve a függöny, bútorok, hűtő, mosógép stb. Szóval 80-90%-ban én a szüleim segítségével. Utánna a szülemtől kaptunk egy új autót is (több milliós), amit közösen használunk, bár nagyon ritkán, mert a benzinen lehet a legjobban spórolni. Kissebb felújításokat csináltunk (pl. ajtó- ablakcsere, festés), amit közösen fizettünk a férjemmel.
Most megint egy nagyobb összeg kellene a házra, ugyanis a tető beázik. A szüleim látva, hogy nekünk nincs rá pénzünk és hitelt nem akarunk felvenni (szerencsére sosem volt), felajánlották az utolsó fillérjüket is (konkrétan 1 millió ft-ot), hogy csináltassuk meg belőle a tetőt. Na de nem akarják csak úgy kidobni a pénzt az ablakon, felvetették, hogy a ház egy részét, figyelembe véve, hogy idáig is sokat hoztam ide, írassa rám (itt max. 20-25 %-ról beszélhetünk). A ház sem ér sokat, vidéken lakunk, max 14-15 milliót.
Szóval a férjem ezen teljesen fel van háborodva. Ő ezt az összeget semmibe nem nézi, mivel a ház értékéhez képest ez semmi. Nem nézi, hogy már idáig is az összes pénzem itt van, és a szüleim is mindenben segítenek amiben tudnak. Szinte mindent ők vesznek meg a gyereknek is.
Szerintetek jogosan van felháborodva az ötleten a férjem?
Én meg úgy érzem, hogy költöm a pénzem egy olyan házra, ami sosem lesz az enyém. Akkor tényleg az ablakon dobom ki.
kedves 8.53 jót nevettem a hozzászólásodon.
Leírod, hogy a házasságban nem számít, hogy kinek milye van, majd lef.szizod a férjet, amiért nem ír a nő nevére tulajdont. Pedig, ha közös és nincsen "ellenérdekelt fél" akkor minek kéne a nevére írni? (ráadásul jó drága illetékért)
A logikai bukfencet nem is érzed.
nő vagyok 3 gyerekkel és eszembe nem jutna a külön tulajdonomat a férjem nevére iratni, mint ahogy neki sem az övét. Majd a gyerekek öröklik.
8:53, van férjed? Gondolom, nincs, mert akkor pontosan tudnád, hogy ilyen csak a mesékben létezik. A mai világ nem ilyen. Lehet széllel szemben pisilni, csak nem érdemes.
A házassági szerződés tényleg felesleges, mert a törvény pontosan leszabályozza, kinek mi jár. Nagyvonalakban: házasság előtti magánvagyon azé, aki volt, házasság alatt a magánvagyonból vett tárgyak azé, akinek a magánvagyonából lett, ha valaki örököl, az magánvagyon lesz. Közös viszont minden jövedelem, amit házasság alatt szereztek, és a közös jövedelemből szerzett dolgok, akkor is, ha az egyik semennyit nem keres, vagy sokkal kevesebbet, mint a másik.
A gyerek örököl a szülők után, az özvegyen maradt házastársnak haszonélvezeti joga van a közösen szerzett dolgokra. (Pl. a közös lakásból nem lehet kirakni.)
A férjem tényleg a válástól fél, hogy mi lesz akkor, majd kissemmizem? Holott én csak nem akarom, hogy a pénzem csak úgy "eltűnjön". Tudom, hogy nagyon rossz, hogy már eleve ettől félünk, de én sem tudom, majd az ügyvéd előtt igazolni, hogy mit is költöttem a házra.
És itt nem csak az 1 millióról van szó. Hanem a sok bútorról, és az autóról is. Ez összvissz már 5 millió. És nekem tényleg nincs semmim, mert ezek a dolgok egyszer elavulnak, egyszer úgy is ki kell selejtezni, a ház értéke meg csak nő.
Most válás előtt álltok, vagy miért ez a nagy para?
Figyelj, a bútorokat akkor is megvetted volna, ha egyedüllaksz és ha elváltok akkor viheted. A kocsi közös tulajdon, hiszen a házasság alatt szereztétek.
Írjatok az 1 millióról egy papírt és ha ekkora a bizalmatlanság,akkor mostantól kezdve egyezetek meg a háztartás finanszírozásában.
De értsd meg a férjed is, teljesen természetes, hogy a házat, ami az övé nem fogja a nevedre írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!