Mikor kell a felvilágosítást megejteni? Anyum ugyanabba a hibába esik!
pontosabban milyen felvilágosításra gondolsz?
ha arra, hogy mi kell ahhoz, hogy gyerek szülessen, ezt már rég tudják, ne aggódj.
ha pedig arra gondolsz, hogy meg fog jönni a menstruációjuk, akkor már nagyon itt van az ideje.
beszélgess el velük, vegyél nekik könyvet is akár erről.
Aki szerint a mai fiataloknak nincs szüksége felvilágositásra, annak javaslom, hogy olvassa el itt a kérdéseket, amiket feltesznek a szexualitássl, teherbeeséssel, menstrációval és hasonlókkal kapcsolatban. Szerintem igencsak el fog képedni, hogy mennyire sok fiatalnak fogalma sincs ezekröl a kérdésekröl.
A kérdezönek meg azt tudom ajánlani, hogy vegye át ezt a szerepet az anyukától, és meséljen ezekröl a kishugainak. De ne elöadást tartson, mert az úgy nem biztos, hogy bejön, hanem kötetlen beszélgetés, és lehetöleg ne közösen, hanem egy-egy kislánnyal külön. (Ugyanis lehet, hogy annyira azért már hallottak valamit, hogy kinosan érezzék magukat a másik elött esetleg.) A legcélszerübb forditva kezdeni, és kérdezgetni, hogy mit hallottak már ilyen témákról, mit hogy gondolnak: pl. hogy lesz a gyerek, hogy kerül az anyuka hasába. Mivel a tesvéreid, ezért ismered öket annyira, hogy megtaláld a legcélszerübb módot a bezsélgetésekre.
Viszont szerintem ennek nem igy kellene lennie, hanem a szülöknek egy gyerekkel már egész pici korában is kell ilyenekröl is beszélgetni, de a koruknak megfelelö (azonban feltétlen IGAZ) magyarázatokkal. Egy kisgyereknek a nemiség, a nemiszervek illetve a nemek közti különbség semmivel sem kényesebb kédés, mint az, hogy miért pislog valaki, stb. HA kezdettöl fogva nem tabutéma, akkor a kamaszkorban se lesz ezzel gond, és nem kell akciószerüen "felvilágositani" öket, és esetleg már túl késn.
22:14es vagyok
én nem tanultam sem pedagógiát, sem eüs nem vagyok, viszont azt naponta látom az eü fórumban, ahogy első menzeszes lányok ott paráznak, h hogy szóljanak a szüleiknek h betétet/tampont vennének, de az olyan ciki. na ez is egy olyan amit meg kell előzni, szerintem.
Szerintem is beszélj velük a témáról. Ne úgy, hogy kínos legyen, hanem tök természetesen. Kérdezd meg tőlük először, hogy mennyit tudnak erről, hogyan, mitől lesz a kisbaba. Ebből le tudod szűrni, hogy hol kapcsolódj be, mennyi információt kell adnod nekik.
Lux Elvira: Női szerepek c. könyvében olvastam, egy női menstruációs ciklust, majd a megtermékenyülést úgy írja le, mint egy nagyon szép mesét:) Ha meg tudod szerezni ezt a könyvet, szerintem tetszene nekik nagyon ez a rész :) Ráadásul teljesen világosan és érthetően van minden megfogalmazva.
Engem 8 éves koromban világosított fel (menses, szex) anyukám, de szerintem pont ebben a korban az ideális, engem ennyi idősen kezdett érdekelni az egész dolog, sztem ajánld fel anyudnak, hogy majd te elmagyarázod nekik a dolgokat. Sokat ne várj mert 1-2 év és felvilágosulnak, a haverok hülyeségéből, meg a tinivígjátékokból, és nem biztos, hogy az a szerencsés.
22N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!