Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Örökség, nem örökség. Mit...

Örökség, nem örökség. Mit tennétek ebben az esetben?

Figyelt kérdés

Adott egy öreg házikó, ami még az utolsó élő nagyszülő (tulajdonos) idejében eladásra került.

Akkor a tulajdonviszonyok a következőképpen alakultak: 1/2 nagypapa, 1/4 unoka (elhalálozott gyerek után), 1/4 élő gyerek.

A negyedeket az örökösök az elhunyt nagymama után örökölték.

A ház a nagypapa kérésére még életében eladásra került, ebben tulajdoni hányad alapján kapta meg mindenki a neki járó pénzt. Ezt követően a nagypapa kérésére ügyvéddel megállapodás köttetett, hogy az ő részét a még élő gyerek kapja meg.

A nagypapa sajnos elhunyt, a másik "örökös" pedig három hónappal a temetés után tartja a markát, hogy neki még jár ebből a pénzből.

Jogilag nyilván nem. Hagyatéki tárgyalás sem volt, mert halálára a nagypapa nevén már csak egy havi nyugdíj maradt, erről a család lemondott.

Node erkölcsi szempontból ti mit tennétek?

Neheztelnétek-e ha nem kapnátok abból a pénzből, pedig számítottatok rá?

2018. máj. 18. 22:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%

Nem jár semmi a másiknak; az ember életében annak adja a pénzét, akinek akarja. Akár egy vadidegennek is adhatja.

Nem is kellett volna eleve számítania rá.

2018. máj. 18. 22:04
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem erre kell alapozni hogy majd úgy is lesz ha már erkölcsről beszélünk.
2018. máj. 18. 22:28
 3/12 anonim ***** válasza:
86%

Én nem alapozom az életem örökségre.

Ha ennek ellenére bármit is öröklök, az jó, de Sosem számolnék vele.

2018. máj. 18. 22:40
 4/12 anonim ***** válasza:
53%

A dolog nem ilyen egyszerű, mert ha elhalálozás előtti 10 éven belüli ajándékozásról van szó – a többi örökös leszármazó köteles részt igényelhet.

Szóval az unoka kérheti a kötelesrészt a másik gyerektől.

2018. máj. 18. 23:34
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Igaza van a 4-esnek.

Bele kell számítani a papa neked adományozott pénzét a hagyatékba jog szerint.

A köteles rész az annak az 1/3-a, amit örökösként kapott volna, tehát a pénz felének 1/3-a. Ennyit tud rajtad behajtani. Akkor is így lenne, ha végrendeletben csak rád hagyta volna és a másikat indokolatlanul kihagytátok.

Kivéve, ha érdemtelen az öröklésre.

2018. máj. 19. 07:12
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Még annyit tennék hozzá, hogy ez csak akkor van, ha a másik örökös hivatalosan érvényesíti ezt a jogát, szóval nem automatikus. Olyan helyzetben van, mint egy hagyatéki hitelező.

Azzal, hogy tartja a márkát, még nem jogosult a pénzre, de ha jogi útra tereli, akkor meg fogják neki ítélni a köteles részt.

Én a viszonyunktól függően döntenék. Ha jóban vagyunk, odaadnám a köteles részt, ha nem, akkor megvárnám, amíg kötelezőnek rá. Lehet, hogy nem is jár utána.

2018. máj. 19. 07:29
 7/12 anonim ***** válasza:
97%

"Ezt követően a nagypapa kérésére ügyvéddel megállapodás köttetett, hogy az ő részét a még élő gyerek kapja meg."

Ezt én úgy értelmezem, hogy a két örökös, a gyerek és az unoka aláírt ügyvéd előtt egy megállapodást, hogy a gyerek kap meg mindent a nagypapa után, tehát lényegében az unoka "lemondott" az örökrészről.

Családban is volt ilyen, dédim még életében ráíratta nagymamámra a házrészét - ő gondozta, testvérei nem tudták - és ők is írtak egy megállapodást, hogy ők ezt elfogadják, hogy megkapja mamám és nincs követelésük.

Ha ilyen volt a megállapodás, akkor nem jár neki semmi.

2018. máj. 19. 07:54
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Igen, igaz, ha lemondott róla, akkor nem jár semmi. Erre nem gondoltam, mert ha lemondott, akkor gondolom nem követelőzne, de ez nem tiszta.
2018. máj. 19. 08:00
 9/12 anonim ***** válasza:

8. "mert ha lemondott, akkor gondolom nem követelőzne"

Ha épp nagy szüksége van a pénzre, próbálkozhat...

2018. máj. 19. 08:30
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
A másik örökösnek sem jogilag, sem erkölcsileg nem jár egy peták sem, fogja be a bagólesőjét. Az ilyent nevezem dögkeselyűnek.
2018. máj. 19. 14:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!