Haláleset után mennyi idő elteltével illik előhozakodni az örökség kérdésével?
Ha ingatlant örökölsz vagy végrendeletben hagytak rád valamit, akkor hagyatéki tárgyalás keretében kapod meg. Ekkor közjegyző vagy ügyvéd értesít (1 hónap és 1 év között is lehet).
Ha csak kisebb tárgyat vársz (mondjuk, neked ígérte az örökhagyó a nyakláncát), akkor elkérheted az örököstől.
Temetés után szokták az ilyen emlékeket átadni.
Nos, ha orokoltel, értesíteni fognak a hagyatéki tárgyalásról.
Kije vagy az elhunytna?
1!
Attól, hogy az örökhagyó valamikor azt mondta, XY megkapja az akármit oroksegkent, az még hivatalosan nem követelhető. Tehát ha mondjuk meghalt a szomszedneni és anno azt mondta Zsuszikanak, hogy majd az övé lesz a nyaklánca, attól a szomszéd néni egy szem lánya még véletlenül se kell, hogy oda adja, rajta ez szeminárium nem kérhető. Emellett mondjuk nem kicsit tiszteletlen lenne, ha Zsuszikanak oda állítana az anyját gyászoló nőhoz, hogy akkor kérem a Jutka néni nyaklancat. Majd ha az örökös úgy gondolja, hogy jár valamint szomszéd lánynak, akkor majd ő megkeresi és atadja
6.!
Miután örökségről van szó, én minden esetben rokonra gondoltam, nem a fél falura meg a szomszéd ZsuSZikára (ki lehet ő?). Teljesen természetes,hogy ha az örökhagyó nem szól a családjának még életében, hogy ezt-azt odaígérte valakinek, az nem követelhető.
Nem értem, miért került be a szövegedbe a "szeminárium" szó? Abszolút nem odaillő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!