Nálatok mi a szabály arra vonatkozóan, hogy hogyan ülitek körül az asztalt? Ki ül az asztalfőn? Főleg ez érdekelne. A ház asszonya vagy a ház ura?
A ház ura ül nálunk az asztalfőn, a jobbján a felesége. Az úrral szemben a fiúgyerek akinek jobbján pedig a leány testvér.
Ez mindig így van, mindenki tudja hol van a helye és így jó, így szoktuk meg.
A 16-os vagyok: Köszi a felvilágosítást az asztalfö fogalmáról!
Akkor ezek szerint én ülök ott, mert így tudom a következö fogásokat a legkönnyebben azstalra tenni.
Nagycsaládi ebédeknél nálunk mindig a ház asszonya ült az asztalfőn, de ennek szimplán praktikussági okai voltak. Egyszerűen úgy tudjuk elhelyezni az asztalt kinyitva (azaz mikor nem négyzet alakú, hiszen ott nincs asztalfő), hogy az ajtóhoz közel esik a vége. Ott meg nyilván a háziasszony (nagyim, anyám, helytől függően) ül, hiszen ő ugrál a legtöbbet, hozza-viszi a felszolgálni valót.
Mielőtt még valaki belekötne, ez nem szolgai dolog, hogy a férfiak lusták meg semmit nem csinálnak, hanem a nagyim pl. olyan volt, hogy senkitől nem fogad el ilyenkor segítséget, maradjál csak, hozom én, sose tudott a fenekén ülni :), anyám meg érthetően eltanulta ezt a vendéglátói habitust, hogy az ő otthonában vagyunk, akkor ő szolgál fel.
"Mielőtt még valaki belekötne, ez nem szolgai dolog, hogy a férfiak lusták meg semmit nem csinálnak, hanem a nagyim pl. olyan volt, hogy senkitől nem fogad el ilyenkor segítséget, maradjál csak, hozom én, sose tudott a fenekén ülni :), anyám meg érthetően eltanulta ezt a vendéglátói habitust, hogy az ő otthonában vagyunk, akkor ő szolgál fel."
Ezt még kiegészíteném annyival, mint háziasszony, hogy eleve nem sok értelme lenne, ha többen akarnának tálalni, mert akkor csak egymást kerülgetik, másrészt meg én tudom, mit hogy akartam az asztalra adni, van, amit csak közvetlen tálalás elött hozok formára (pl hús felszeletelése, körítés elrendezése, stb), és mire másnak elmesélném, hogy ÉN hogy képzeltem, addit ötször megcsinálom. Szóval az "egy személy tálal" gyakorlati okokból is értelmesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!