Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mennyi lenne a reális gyerekta...

Mennyi lenne a reális gyerektartás ebben az esetben? (Sérült gyerek, külföldi férj)

Figyelt kérdés

A férjem nem tudta feldolgozni, hogy sérült gyerekünk született, és öt évvel ezelőtt egy hazalátogatásáról nem jött vissza Budapestre. Azóta egyedül nevelem autista gyerekünket, személyesen azóta nem találkoztunk.

A gyerek speciális nevelési igényű, rendszeres fejlesztést igényel. Igényeinek megfelelő speciális magánóvodába járt (ennek havi költsége 150 000 forint volt), megfelelő iskolát azonban sajnos nem sikerült találnom neki, így jelenleg magántanuló. Sajnos nagyszülők nincsenek a képben, így a gyerekfelügyeletben segítséget csak pénzért kapok. Szerencsére magasan funkcionáló, rendkívül magas intelligenciájú, szelíd gyerekről van szó, de így is szüksége van a fejlesztésre, különösen a szociális készségek terén, ami a megfelelő minőségben és mennyiségben százezres nagyságrendet jelent.

Az alapprobléma, hogy a gyerek állapotából kifolyólag extra költségekkel jár és lehetetleníti, hogy annyit dolgozzak és keressek, mint ha egészséges lenne (és iskolába járna, mint a kortársai). A fejlesztések mellett költségeket jelent az apja nyelvének szintentartása, illetve az adott ország nyelvének, kultúrájának, irodalmának taníttatása neki, illetve a gyermekfelügyelet, amelyre szükségem van, ha bármi olyat kell elintéznem, ahova nem vihetem. (És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy ha egyedül szeretnék lenni egy-két órára.) A gyerek nevelése teljes embert kíván, lényegében folyamatosan velem van.

Az apa öt éve nem látta a gyereket, kapcsolattartásra nem törekszik, sőt, igyekszik elkerülni azt, hazaköltözött a világ másik felére, új életet kezdett, és szeretné elfelejteni ezt a szerencsétlen epizódot az életéből, és egy tökéletes családot egy egészséges gyerekkel.

Mindamellett hogy lehetőség szerint velem sem tartja a kapcsolatot, anyagi jellegű együttműködésre hajlandónak mutatkozik. A rám nehezedő költségek és felelősség tekintetében mi lenne a reális gyerektartás, tekintetbe véve a körülményeket? Az apa magyar viszonylatban jól keres (milliós nagyságrend), én viszont úgy, hogy közben a lehető legtöbbet tudjam nyújtani a gyereknek időben, érzelemben, tanulásban nem tudok havi 300 000 forintnál többet keresni.

2017. nov. 26. 13:10
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:

Kedves 19-es, a pedagógia szakszolgálat véleménye alapján történik az autista gyerekek beiskolázása az intézmények befogadónyilatkozata alapján. Amennyiben integráltan nevelendő - éppen a magas intelligenciája és elég jó állapota miatt - akkor a törvényi szabályozás NEM teszi lehetővé a szegregált autista osztályba való küldését, arról nem is beszélve, hogy az ő állapota ezt nem is indokolná. Nem értelmi fogyatékos, hanem autista - így a tehetség és a magántanulóság kapcsolata irreleváns.

A magániskolákkal kapcsolatos tapasztalataimat az előző válaszomban olvashatod.

A jelenlegi bevétellel kapcsolatban pedig már írtam, hogy tudom, hogy sokak számára bicskanyitogatóan magas összeg, de a saját korábbi bevételeimhez képest jelentős visszaesés, ami sajnos extra kiadásokkal párosul. Nyilvánvalóan elég a túlélésre, de nem feltétlenül elég arra, hogy a legtöbbet tehessem meg a gyerekért.

2017. nov. 26. 23:24
 22/28 anonim ***** válasza:

"A fejlesztések mellett költségeket jelent az apja nyelvének szintentartása, illetve az adott ország nyelvének, kultúrájának, irodalmának taníttatása neki"

Tudod, a helyedben pont beletojnék, hogy egy ilyen görény embernek a kultúráját megtanulja-e.

2017. nov. 27. 00:03
 23/28 anonim ***** válasza:
Normál suliba nem járhat soha ha nem integrált suli és nincs bene a pedagogiai programjukba,én hagynám csudába apa irodalmát szokását ,nyelvének tanitását ha az nem angol nyelv ,vagy német.máris több pénzed maradna.
2017. nov. 27. 05:08
 24/28 A kérdező kommentje:
Ahogy írtam, az angol nyelvről van szó, és mivel elsődlegesen elsajátított nyelvről van szó, itt nem igazán nyelvtanulásra kell költeni, inkább a civilizáció, a történelem, az irodalom, illetve a nyelvészeti alapismeretek biztos elsajátításán van a hangsúly. Az, hogy kétnyelvű a gyerek, a későbbiekben hatalmas előnyökkel járhat, és a nyelvi fejlesztés költségei pont ezért relatíve alacsonyak. Sokat ezen nem tudnék spórolni, és a mai világban az angol nyelvtudás alap, ezért ezt semmiképpen nem gondolom, hogy bojkottálni kéne.
2017. nov. 27. 08:37
 25/28 anonim ***** válasza:

# 17

Nem olvastad el, ami alapján véleményt mondasz (és ítélkezel), vagy a szövegértéssel állsz hadilábon?

2017. nov. 27. 10:44
 26/28 anonim ***** válasza:
92%
Ha a morális részét tekintjük, szerintem jogos a dolog. Bár minden sérült gyermek szülőjének maradna ereje és motiváltsaga ilyen szinten fejlesztenie a gyermekét. Azt írod, eddig is gond nélkül fizetett. Szerintem írd össze a kiadasaitokat, mutasd meg neki akár szkennelt formában, hogy mennyivel csökkent a bevételetek. Úgy gondolom nem fog nemet mondani a nagyobb összegre. Hogy mennyi a reális, erre hiába vársz választ. Aki 120ezret keres és örül ha van mit enni adni a gyereknek, nyilván kiborul, hogy hová akarsz még többet. Evidens hogy az ő véleményükre kár lenne adni. Kizárólag te tudhatod, mennyi emeléssel lennél kisegítve havi szinten. Ossz, szorozz, számolj, és írd meg neki. Szerintem semmit sem veszíthetsz.
2017. nov. 27. 22:28
 27/28 anonim ***** válasza:

Nos, nem tudom, milyen elvárásaid vannak az iskolával kapcsolatban, a III. kerületi Laborc iskoláról kifejezetten jókat hallottam-olvastam. Magasan funkcionáló autisták, aspergeresek, ADHD-sok járnak oda, nagyon jó, felkészült csapat foglalkozik velük, többségük tovább tud menni normál gimnáziumba. Azok között már van angol tannyelvű, ill. kéttannyelvű is. Ha tehetséges, nézz utána, milyen támogatásokra tudnátok pályázni.

[link]

Azt, hogy a férjedtől mennyi lenne reális, te tudod legjobban eldönteni. Ha eddig szó nélkül fizetett 150 ezret, jó eséllyel 200 ezret is hajlandó lesz, ha pontosan, részletesen tájékoztatod, miért van erre szükség. Az állampolgársága pedig azért sem mindegy, mert lehet, hogy a gyerek pl. az ő hazájában még jobb fejlesztést, oktatást kaphatna.

2017. nov. 27. 23:55
 28/28 anonim ***** válasza:
100%
Nos,ha azz vesszük figyelmembe,hogy az a gyerek az övé is ás a ,,nehezebb,, részénél nincs jelen ( ,ugyanis egy autista gyerekkel egyedül nem könnyű ) így szerintem kérd el azt a havi 300.000et ami neked kiesik,mint írtad neki ez nem megterhelő, legalább ennyivel vegye ki a részét
2017. nov. 29. 21:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!