Unoka örököl? (Magyarázat lent? )
Bocs, nem engedte kiírni röviden.
Van egy ember, akinek van 2 vagy több gyereke.
Mindegyik gyerekétől vannak unokái.
Az egyik gyereke meghal.
Az elhunyt gyerek gyerekei örökölnek?
Csak mert vicces lenne, ha igen.
Nincs ebben semmi vicces, annak a gyermeknek az örökrésze, aki meghalt, a gyerekeire száll a része tehát természetesen ilyenkor az unokák örökölnek.
(Én is így örököltem a nagyszüleim vagyonának egy részét az elhunyt apám után, a többi részt megkapták apám testvérei.)
Amíg a nagyszülő él, addig tőle nincs mit örökölni, csak az elhunyt szülőtől örökölnek...
Természetesen ha a nagyszülőnek is eljön az ideje, akkor az elhunyt gyermekét illető rész az unokákra száll, és igen, bármilyen örökségről le lehet mondani.
De miért lenn ökörség?
Ha elhunytak a szülők akkor a gyerekek örökölnek. Ha valamelyik gyerek előbb meghal mint a szülők, akkor annak gyerekei vagyis unokái örökölnek. Ez nem ökörség, csak megkapják az apjuk / anyjuk jogos örökségét. Mi ebben a vicces? Egyáltalán nem vicces az, ha a szülők túlélik a gyerekeiket.
Mert anyukámat illette volna meg az örökség. De tudom, hogy lemondott volna róla a testvérei javára, úgyhogy én is le fogok.
Azért vicces, mert nekem nem hiányzik ez az egész. Mert emiatt lehet menni ügyvédhez. A gyerekeket illet minden, engem hagyjanak ki ebből.
Hogy ha meg én meghalok, és nincs valami szuperbiztos drága aláírás egy közjegyzőtől, akkor előkotorják valahonnan a 23 éve nem látott apámat, hogy kapja meg, amit anyu összegyűjtött, mert "egyenesági öröklés", nem a tesóm kapja, akit illetne.
Ennek semmi értelme. Az egész rendszer hülyeség.
"akkor előkotorják valahonnan a 23 éve nem látott apámat, hogy kapja meg, amit anyu összegyűjtött, mert "egyenesági öröklés"
Meggyőződésem, hogy be kellene vezetni az iskolákban a PTK és a családjog oktatását, mert sokkal fontosabb lenne az ismerete, mint sok mai tantárgy.
A házastárs nem EGYENESÁGI rokon, hanem "csak" közeli hozzátartozó, egészen mások a rá vonatkozó öröklési szabályok, mint pl az egyeneságiakra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!