Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan kezelhetném az Anyukámm...

Hogyan kezelhetném az Anyukámmal való kapcsolatomat?

Figyelt kérdés

8 éve élek külön az Édesanyámtól, 30 éves vagyok, 4 éve férjnél, most várom az első babánkat.

Anyum nehéz természet, és én is, úgyhogy kamaszkorom óta küzdünk egymással. A két dudás egy csárdában esete... Az a baj, hogy nem akarja elfogadni, hogy felnőttem, külön életem van, amit meg is tudok oldani egyedül. Ha pedig segítségre van szükségem, szólni fogok, hiszen ő az Anyukám. De ő ezt sosem várja meg, mindig mindenbe beleszól, kritizál, számonkér. Ha valamit nem mondok el (Csak egyszerű dolgokat, pl. veszünk egy új kanapét.), akkor a következő hangzik el: Én erről miért nem tudtam? Ha meghozunk egy döntést, akkor rögtön felülbírálja, és elmondja a szerinte jó verziót. De persze úgy, hogy kihangsúlyozza: ő nem szól bele, csak elmondja a véleményét. Napjában 2-3X felhív, a mit csinálsz, hol vagy felkiáltással. A gyerekkel kapcsolatos dolgokról meg ne is beszéljünk...

Nagyon határozott és okos asszony, ne egy hárpiát képzeljetek el. Mindössze segíteni akar és félt, amivel nincs is semmi gond, csak nagyon fojtó már így 30 évesen. Már 5 napja nem emeltük egymásra a telefont, mert megint beleszólt valamibe, amit most nem tudtam jól tolerálni, dolgoztak a terheshormonok :), és rávágtam a telefont.

De nagyon nem jó ez így, utálom az egészet. Ha megpróbálok vele erről beszélni, mindig leráz, hogy dehát ő semmibe nem szól bele, hogy is gondolhatok ilyet?

Szóval nehéz, de így nem maradhat!

2010. máj. 10. 11:07
 1/8 anonim ***** válasza:
56%
Ha nem tudsz vele beszélni, írj neki egy levelet, garantáltan nem fogja széttépni olvasás előtt. Megemlítheted azt is, hogy azért kényszerültél erre a lépépre, mert nem hajlandó veled beszélni erről.
2010. máj. 10. 11:17
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Tudom min mész keresztül. Én ezzel küzdöttem addig amíg valóban meg nem szakadta a kapcsolat. Állandóan beleszólt mindenbe. A 'tanácsait' úgy kezdte: Nem akarok beleszólni....blabla. Egy idő után én már szóltam neki, ha nem akarsz beleszólni az azt jelenti, hogy meg sem szólalsz. Micsoda arca lett. A gyerek születésekor az orvos szólt rá, hogy fejezze be, mert nyugalomra van szükségem.

Sajnos van olyan ember aki nem érti meg, hogy nem szóljon bele olyasmibe amihez semmi köze.

Ha valaki nem akar beleszólni más életébe akkor meg sem említi azt a témát, vagy egyáltalán meg sem szólal. Az, hogy egy kanapé vásárlásáról nem tud, arra a válasz: miért kellene neked tudni? Nekem a teljes kapcsolat megszakítás segített, talán te sikeresebben találsz választ.

2010. máj. 10. 11:21
 3/8 anonim ***** válasza:
Sajnos ezt a kérdést csak kemény fellépéssel tudod csak megoldani mert az anyukád típusú nők másra nem reagálnak addig, amíg kemény ellenállásba nem ütköznek.Eleinte persze mindenki védi az anyukáját és megpróbálja megérteni értelmesen beszélni vele mert azért mégiscsak az anyukád tisztességesen felnevelt,de eljön az az idő amikor már te kell hogy fontos légy és a saját érdekeidet kell előtérbe helyezni.Nyugodtan nyomd ki a telefont ha ő hív, ha kezdi ezt a nem akarok beleszolni dumát vágj közbe hogy épp arra készülsz, úgyhogy itt be is lehet fejezni vagy haza lehet menni.Tudom elég durva de az anyukád nem csak egyszerűen határozott hanem pofátlan, erőszakos és arrogánsnak tűnik.Azt a formát kell hoznod amit ő veled szemben alkalmaz.Az enyém még 26 éves koromban is belenyúlkált a retikülömbe és rendezkedett, nálunk se használt a szép szó a rendes beszéd nekem sok ordibálásomba került, mire békén hagyott.Nekem sajnos semmilyen lehetőségem nincs az elköltözésre így mindig együtt lakunk de mára már lényegesen jobb a helyzet na de nem azért mert megértett volna bármit is sajnos, hanem mert nem bírja elviselni ha ordítanak vele mert ez neki azt jelenti hogy nem tudja érvényesíteni az akaratát.Remélem nálatok szebben rendeződik a helyzet végül is egy anyukára/nagymamára mindig szükség van.Ha meglesz a baba és látja hogy egyedül is elboldogulsz amit nem árt most is leszögezni hogy 8 éve egyedül is megvagy talán majd lehiggad.
2010. máj. 10. 12:03
 4/8 A kérdező kommentje:

Erőteljesebb fellépéssel, visszaszólással annyit értem el, hogy megsértődött. És ha ő megsértődik, akkor kiengesztelni szinte lehetetlen. Amikor még otthon laktam, volt olyan, hogy kerek egy hónapig a jó reggelt és a jó éjszakát volt az összes beszélgetésünk.

De mindeközben nagyon szeretem, és rengeteget köszönhetek neki.

Köszönöm a válaszokat!

2010. máj. 10. 13:26
 5/8 anonim ***** válasza:
Hát sértődjön csak ehhez prímán értenek de hosszútávon nem mennek vele semmire ezt az én anyám is belátta pláne amikor leesett neki hogy nem érdekel hogy mekkora mártír.Imádják ha ilyenkor rosszul érzed magad és mindent megteszel hogy megbékítsd, mert így ő van a középpontban vele foglalkoznak és elhiszi hogy beláttad neki van igaza holott ez nem így van.Hagyd csak hagy duzzogjon te meg élvezd hogy nyugtod van tőle nehogy már a te lelkivilágod sérüljön az ő agyatlansága miatt, ne függjön a lelkivilágod ennyire az ő hangulatától.Ha nem kap kellő figyelmet a sértődöttsége, akkor ő kezd el közeledni mert úgyse bírja ki, ebből csak vesztesen jöhet ki nincs más megoldás.Ne hagy magad befolyásolni ha sokat vágják a fejéhez hogy irritáló a stílusa egy idő után csak elgondolkodik ha tényleg olyan intelligens.
2010. máj. 10. 14:26
 6/8 anonim ***** válasza:
Az ilyen anyukák specialitása a kemény sértődés.Személyük elleni támadásnak és hálátlanságnak veszik ha a gyerek elindul a maga útján és nem tűr beleszólást az életébe.Tulajdonképpen a tulajdonuknak tekintik a gyereket ő nevelt fel, az volt amit ő elhatározott aztán felnőttél amit ő úgy vesz életedből,elvesztette a hatalmát az irányítást feletted, hogy ez a gyerek milyen hálátlan és elvárják hogy az egész életedet úgy éld le ahogy azt ő eltervezte és neked ne legyenek önálló megnyilvánulásaid.Megkérdezném tőle hogy nagymama is ilyen kontroll alatt tartotta őt és tetszett - e volna neki ez a helyzet?Hiába szereted őt a szeretet nem abbol áll hogy mindent elviselsz és még az ő hibájáért is te fogsz bocsánatot kérni.Neked is lenne jogod duzzogni és ő biztosan nem törné magát a bocsánatodért csak értetlenkedne és zrikálna érte.
2010. máj. 10. 14:40
 7/8 A kérdező kommentje:

Az utolsó hozzászóló szinte tökéletesen megfogalmazott mindent.

Igen, azt képzeli, hogy helyettem élheti az életem. Kaptam tőle egy lakást, ami tökéletes és szuper volt egészen addig, amíg nem jött a férjem, és vele a családalapítás gondolata. Először hallani sem akart a lakás eladásáról, és egy ház megvételéről, mert kizártnak tartotta, hogy hitelt vegyünk fel. Egyszerűen nem akarta megérteni, hogy amíg csak élek, hálás leszek azért, hogy el tudott indítani az életben, de van egy pillanat, ahonnan nekem kell boldogulnom. Nem várhatja el tőlem, hogy ráhagyok mindent, és majd ő megoldja a gondjaimat. Igenis fel akartuk venni a hitelt, hogy lássa, boldogulunk, menni fog. Végülis belement (ő volt a haszonélvező, tehát kellett az aláírása), de azt még hozzátette, hogy innen majd ehetünk babot és krumplit, és majd meglátjuk milyen nehéz lesz. Nem lett igaza. Igaz, hogy nem könnyű, de eddig a férjemmel közösen még mindent meg tudtunk oldani, és ez így is fog maradni. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy aztán meg kulcsot akart a házhoz, és teljesen kiakadt, mikor megmondtam, hogy szó sem lehet róla, ez már nem az ÉN lakásom, hanem a MI házunk.

Amit pedig a másik hozzászóló írt a Nagymamámmal kapcsolatosan, arról meg annyit mondanék, hogy Anyu igazgatta őt is. Csak itt annyi a probléma, hogy én nem vagyok olyan kis esetlen, mint a Mami volt, hanem én Anyura hasonlítok. És ezt sem akarja belátni.

Nehéz ügy.

2010. máj. 10. 15:28
 8/8 anonim ***** válasza:
Mondd diplomatikusan, hogy ne fáradjon, nem fogsz élősködni rajta:)
2010. máj. 10. 15:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!