Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hol, melyik környéken van az...

Hol, melyik környéken van az a "szokás", hogy egy összeköltöző párnak, a fiú szüleinek "kell" házat venni?

Figyelt kérdés
Csupán csak érdeklődöm, mert én ilyenről itt hallottam először.
2016. júl. 12. 15:27
 1/10 anonim ***** válasza:
89%
Én még ilyenről nem hallottam. o.O
2016. júl. 12. 15:36
 2/10 A kérdező kommentje:

"Párommal oda került a sor 1 ève, hogy házat szerettünk volna magunknak venni. A szüleink a régi szokásokat helyezik előtérbe (faluhelyen is èlünk mindannyian, a párom családja is), így ragaszkodtak hozzá, hogy ők vegyenek nekünk. A szokások úgy tartják, hogy a "fiús család" veszi a házat, de engem ez különösebben sosem èrdekelt."

Ez a lenne a kérdésem előzménye.

2016. júl. 12. 15:40
 3/10 anonim ***** válasza:
51%
Ja ház ez mindenhol szokás volt. De kb. a dédanyáink korában.
2016. júl. 12. 15:49
 4/10 anonim ***** válasza:
70%
Mindenhol ez volt a szokás, a fiús család vette az ingatlant, a lányos család az ingóságokat (bútor, lakástextilek, edények, stb., röviden kelengyének hívják).
2016. júl. 12. 15:51
 5/10 anonim ***** válasza:
72%

Íme: [link]

Tehát ami itt nincs felsorolva, azt hozza a fiú.

2016. júl. 12. 15:54
 6/10 anonim ***** válasza:
66%

Nem hiszem, hogy szó szerint kellene érteni ezt a szokást.

Másrészt a szokásokat eléggé felülírják a lehetőségek.

Ha végignézem a családban az összes dédszülő esetét, akkor mindenkinél úgy alakult, hogy a dédimama költözött a dédipapa szüleinek házába (tehát végül is a fiús szülők biztosították a lakhatást), aztán amikor a szülők meghaltak, akkor a pár megörökölte azt. De a fiús szülőknek nem kellett házat venni, nem várta el tőlük senki, és lehetőségük sem lett volna rá.

Manapság, amikor kevesebb a gyerek egy családban, és a szülők is jobban élnek, megtehetik, hogy elindítják a gyerekeket, de nincs ilyen elvárás, hogy kinek mit kellene adnia.

2016. júl. 12. 16:14
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2016. júl. 12. 19:27
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Olyan volt régebben, hogy a lánynak kellett a fiúék házába költözni. Tehát ha úgy nézzük, a lakhatást biztosították a fiús szülők. Vannak helyek, ahol a mai napig él ez, mert nagy a munkanélküliség és a fiataloknak általában nincs pénze saját házra. Így első körben mindig valamelyik szülőnél kötnek ki. Nekem volt egy ilyen élményem pár éve, Szabolcs megyei kisvárosból származom, valami ünnep volt és beesett egy ismerős 60-as fickó. Egyszer csak megkérdezte, hogy mikor költözöm haza?

Én csak néztem hogy miért költöznék haza, hiszen más városban tanulok és dolgozom 5 éve, nekem már az az otthon. Mire a fickó kicsit türelmetlenül (amolyan "de hülye vagy kislányom" hangon) megmagyarázta, hogy "haza" alatt a párom szüleit érti, ahová értelemszerűen költöznöm kell ha össze akarok vele házasodni. Szóval van ahol még mindig gyakori. Ennek lehet az újabb verziója, ha már nem a fiús szülőkhöz, hanem az általuk vett lakásba kell költözni.

2016. júl. 12. 22:42
 9/10 anonim ***** válasza:

régebben valóban szokás volt. azért is tudtak akkor 18-19 évesen megházasodni és saját házba költözni. mert segítettek a szülők mindkét oldalról. a lányos ház általában a bútorokat, tárgyakat adta, a fiús ház meg magát a házat segített megvenni. esküvőre meg szintén sok-sok tárgyat,bútort kapott a fiatal pár.

ez régen tényleg így volt. falun nőttem fel, ott kb 50 éve még szokás volt ez. manapság már ott sem nagyon.

ma már nem is házasodnak olyan fiatalon,hanem jóval később, amire tud a fiatal pár egy kis egzisztenciát kiépíteni, nem a 'semmire' szoktak összeházasodni manapság.

nem lehet elvárni a szülőktől,hogy segítsenek.

de szerintem ha egy szülő megteheti,akkor úgyis segít a gyerekének az elköltözésben. de elvárni tényleg nem lehet..

főleg manapság..sokan 70-80 ezret keresnek(szülők). na most ebből hogy a bánatba kéne kiperkálniuk 7-8 milliót egy lakásra?

a fiatalok feladata ezt megoldani.

régen azért másabb volt a helyzet, egy egyszerű családban is meg tudták oldani az építkezést a fiataloknak, nem voltak ennyire elszállva az árak

2016. júl. 13. 11:26
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, így már érthetőbb!
2016. júl. 13. 18:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!