Hány évesen engedtétek előszőr ki egyedül a gyermeketeket az utcára?
Hát mi egy kisvárosban laktunk..és mr elég korán leengedtek egyedül..volt elöttünk egy nagy füves rész, és anyuék az emeletrőlrnk tudtak nézni. Szóval 4-5 éves koromban már biztos voltam lenn egyedül.
Csak 6 éves korom körül mehettem át az épület másik oldalára és onnan időnként jelentkeznem kellett, hogy még megvagyok.
Amúgy önállóságra neveltek, nálunk már általános iskola alsó osztályába ciki volt a szülőkkel menni, másodikban már egyedül jártam, bár az ott volt mellettünk.
De tényleg elég kevés gyereket hoztak el a szülei, sőt bejárosak is voltak és főleg egy 10-11 éves gyerek szerintem már simán tud magától közlekedni.
Azért ahhoz már elég nagy szerintem, hogy kísérgetni kelljen.
Amúgy a spektrumon nemrég volt egy ezzel kapcsolatos műsor, hogy angliában is egyre több a túl aggodalmas szülő, aki nem hagyja önllósodni a gyerekét, és ez még a fejlődésében és a kreativitásában is gátolja a gyereket.
jah..és lány vagyok
Az én lányom 12 éves lesz júliusban,de neki 2 busszal kell mennie az iskolába és ezért én még nem engedem egyedül.(mondjuk a kicsit ugyanoda viszem oviba,úgyhogy ez talán a nagynak sem "ciki")
Annyi mindent lehet hallani mostanában,hogy bántanak vagy elrabolnak gyerekeket,hogy én amíg tudom,addig mindig elkísérem.
nekem még nincs gyerekem, de engem olyan 6 - 7 éves korom körül engedtek egyedül el. Ekkor már egyedül mentem suliba és haza. (csak első osztály első felében mentem anyuval). Mondjuk mi egy 2ezer lakosú faluban élünk, tehát itt nincs nagy forgalom, meg mindenki ismer mindenkit.
Ha játszani akartunk az utcán, vagy szomszédba mentem a barátnőimhez,akkor oda elengedtek hamarabb is (tehát ovis koromban).
Ha lenne gyerekem,akkor olyan 7-8 évesen engedném el(mondjuk a szomszéd utcába talán hamarabb is),mert már itt is egyre több az autós, néhányan ész nélkül száguldoznak, még így felnőtten is nagyon kell figyelni,hogy el ne üssenek - nemhogy egy kisgyereknek. Pedig ez csak kis falu...
En nagykozsegben laktam (kb. 6000 lakos) es emlekszem, hogy alt. iskola 2-dik osztalyatol kezdve teljesen egyedul jartam minden nap. Busszal, mert kb. 40-50 perc lett volna gyalog hazamenni. Elsoben meg hozott-vitt anyukam. Utana mar nem, pedig at kellett menni forgalmas fouton a sulihoz, miutan leszalltunk a buszrol. Ha varosban laktunk volna, biztos, hogy nem engedett volna 8 evesen egyedul, de ez igy teljesen jo volt. Sokan mar elsos korukban is egyedul jartak. Tenyleg attol fugg, hogy hol laktok. Nemcsak a telepulestol, hanem, hogy az iskola milyen messze van es milyen utakon kell atmennie a gyereknek. Az en gyerekem meg kicsi, igy nem tudom, de nagyon forgalmas helyen elunk, szoval fogalmam sincs, hogy mikor fogom neki megengedni, hogy egyedul menjen ki...szerintem erre nincs konkret kor, amikor a gyerekben kialakul a megfelelo felelossegtudat es onallosodas. Kenyszeriteni nem szabad. Van, aki korabban kepes erre. Van, aki kesobb. Persze 15 evest ilyen szempontbol nem kell felteni, de lehet, hogy erre valaki kesz 6 evesen, mig mas csak 9-10 evesen. Nem vagyunk egyformak es a gyerekek abban a korban meg rengeteget valtoznak, eltero a fejlodesuk uteme. Ez teljesen termeszetes.
23/N
Nekem minden léptem figyelve volt :) Anyukám és apukám nagyon óvtak mindentől, fokozatosan engedtek meg mindent, hogy ne vesszen el az újdonság varázsa. Később kerültem ugyan fodrászhoz is, mint a velem egykorú lányok, de én legalább élveztem minden percét, nagyon boldog voltam! :) Szerintem ne csapj bele egyenesen a lecsóba, kicsit kerülgesd a forró kását, de ne legyen majomszeretet a tiétek, mert egyszer úgyis-úgyis elkerül a gyermek a háztól, és majd akkor fogja érvényesíteni mindazt, amit korábban megtanult.
Egy községi leány
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!