Négy éves lányom az én vezetéknevemet viseli. Jelenlegi párom a nevére szeretné venni, kell ehhez az apa bele egyezése?
Figyelt kérdés
Soha nem éltünk együtt, csak apasági nyilatkozatott tett,de a kislányt a saját nevemre kértem anyakönyvezni. Lehetséges a vérszerinti apa bele egyezése nélkül átírtani a lányom nevét? Remélem sikerült aránylag érthetöen kérdeznem bocsi:-)2008. szept. 26. 21:29
1/9 anonim válasza:
Sajnos nem. Ha már apai elismerő nyilatkozatot tett, akkor a nevét csak az ő beleegyezésével lehet megváltoztatni. Nekem is ezt mondta az ügyvéd, én se éltem együtt sose a fiam apjával, mégse irathattam vissza a saját nevemre, és meg is mondta az ügyvéd, hogy csak akkor változhat a neve, ha ehhez az apja is hozzájárul.
2/9 anonim válasza:
Hát sajnos nem lehet, mindenképp az apának kell jóváhagyni, bár én ugy tudom, hogyha tudod bizonyitani, hogy nem látogatja, nem tartja a kapcsolatot el lehet intézni, vagy ha nem tudod az elérhetöségét, de ezt nem tudom a te esetedbe hogy van, ügyvéd mindenképp.
3/9 anonim válasza:
Nem, ezt akkor sem lehet, ha bizonyíthatóan nem látogatja. Ha tett apai elismerő nyilatkozatot, akkor sehogy se lehet, csak ha ő is beleegyezik. Nálunk is ez volt, a fiamat az apja összesen kétszer látta, de amikor arról volt szó, hogy megváltoztatnám a nevét, akkor az "apuka" kiakadt, hogy én ezt hogy képzelem és ő ebbe sose fog belmenni. Nem is lehet nélküle megtenni. Jártam utána eleget, hidd el, ez a törvény, nekem az ügyvéd meg is mutatta betű szerint leírva.
4/9 anonim válasza:
Én csak kérdezem az elöttem lévöt, mert érdekel, ha nem találják az apát például akkor mi van ???Akkor sem lehet ?
5/9 anonim válasza:
Várjatok kicsit, itt a kérdésbe benne van az anya vezetéknevét viseli, akkor ???? Mi köze az apának a névváltoztatáshoz, vagy nem jol olvastam ? akkor bocsi
6/9 anonim válasza:
Hát sajnos akkor sem. Nálunk volt egy teljes év, hogy az apukának nem volt bejelentett lakcíme, munkája, telefonszáma, gyakorlatilag eltűnt. Erre hivatkozva a láthatási jogot meg is szünetették (amúgy sem élt vele), de a nevet egyedül akkor sem változtathattam meg. Erre csak akkor van lehetőség, ha az apa már vagy nem él, vagy a cselekvőképessége előreláthatóan huzamosabb ideig korlátozva van (pl. elmegyógyintézetben van, és nincs kilátás a gyógyulsra). Én azóta belenyugodtam, hogy a fiam kettőnk vezetéknevét fogja viselni még akkor is, ha az apja soha semmit nem tett érte és valószínűleg nem is fog. Ha akarja, majd 18 évesen ő maga változtatja meg, de én nem fogom erre kérni.
7/9 anonim válasza:
Ezesetben a kérdésben nem játszik, hogy kinek a nevét viseli a gyerek, ugyanis az apa, amikor apaságit tett, ennek a névnek a viseléséhez adott hozzájárulást, nem másikhoz. Ezért mindegy, hogy milyen névre lett anyakönyvezve.
8/9 anonim válasza:
Elég baj hogy ilyen törvény is van, hogy védi azokat az apákat akik sosem nézik meg gyermekeiket, és sosem foglalkoztak velük, hát ez sajnálatos, de ez több mint sajnálatos....
9/9 A kérdező kommentje:
Huu hát köszönöm szépen a sok választ! Hát igen azért reménykedtem mert a kislány ugye az én nevemet viseli de az anyakönyvi kivonatában szerepel az apa neve.Megfogom tőle azért kérdezni hogy beleegyezését adná e. A párom imádja a kislányomat és most jön a közös baba ezért is vetette fel hogy szeretné ha mindkettő az ő nevét viselné. Mégegyszer köszönöm a segítségeteket!
2008. szept. 27. 07:38
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!