Szülők, mit szólnátok, ha a gyereketek diszlexiás és diszgráfiás fiúval/lánnyal járna?
Bár én nem vagyok szülő, de én diszkalkuliás vagyok. Nem azt mondom, hogy egyáltalán nem megy a matek, csak sokkal nehezebben megy mint másoknak, így kaptam felmentést. 11 éves koromban derült ki, és vittek fejlesztésre, ami segített volna, ha foglalkoztak volna velem. Matekoztatniuk kellett volna, de óra elején nekiálltunk egy feladatnak, és utána csak beszélgettünk a tanárral mert elterelődött a téma. Aztán nem láttuk emiatt semmi értelmét és egy idő után nem jártam. Pedig még viszonylag jókor vették észre és ha akkor komolyabban kezdenek el velem foglalkozni, akkor jobb lett volna. Ellenben nyelvtanból, irodalomból és angolból jó vagyok. Júliusban megyek nyelvvizsgázni :)
Pont 1 hónapja voltam diszkalkulia vizsgálaton, mert esti iskolába kezdtem el járni és oda nem jó a szakértői vélemény, amit nappalis középiskolába adtak, így újra ki kellett vizsgálniuk. Éppen számolási feleadatokat csináltunk, amikor a nő, aki vizsgált konkrétan azt mondta (idézem) "Az eddigi eredmények jók, a végén még kiderül, hogy nem is kell matekfelmentés" Ergo annak ellenére, hogy nem fejlesztettek, valahogy így ennyi év elteltével változotam egy kicsit. Érdekes :D Még csináltattak velem más feladatokat is, amikből egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy diszkalkuliás vagyok, de ettől függetlenül mondták, hogy nem vagyok hülye matekból, nehogy azt higyjem. Szóval van az a véglet mint én, és van a másik véglet, akinek még annyira sem megy mint nekem.
Bár mostanában jobban odafigyelnek az ilyen disz-es problémákkal küzdő emberekre, volt egy osztálytársam, aki diszgráfiás és év végén megbukott gépírásból. A tanár mondta neki, hogy jó, eltekint attól, hogy mennyi hibaszám lehet, ha a pótvizsgán kevesebbet hibázik, akkor átmehet. Kevesebb hiba volt és nem engedte át. Pedig tudta, hogy diszgráfiás.
Szóval azért akadnak ilyenek, akik azért is köcsögülnek, de általában ez nem annyira jellemző. Pl fizikából nincs felmentésem de a tanár rmondta, hogy a feladatoknál elég ha csak az írom le, hogy milyen művelettel kell kiszámolnom a feladatot.
Úgyhogy szerintem nincs ebben semmi rossz, attól hoy valakinek disz-es problémája van, az nem azt jelenti, hogy hű de mekkora nagy probléma. Nyilván megnehezíti az életet, nekem speciel mondták, hogy sajnálják, hogy diszkalkuliás vagyok, mert sok dologtól megfosztottak emiatt. Nos igen, elég sok helyen kell a matek.
Bocsi, hosszú lett de remélem lejött a lényeg. :)
18/l
Diszkalkuliás vagyok, SNI-s (sajátos nevelési igényű), tanulási nehézségeim vannak. Nem mondanám magam 'betegnek'...
Jelenleg egyetemre járok, sosem volt rosszabb 4,0-nál az átlagom, nem volt 3-asnál rosszabb jegyem egyetemem, egyszer sem kellett utóvizsgáznom (nagy szó szerintem), pedig nehezen tanulok...
Neked, kérdező, pedig csak gratulálni tudok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!