Igazuk van? Vagy nem? Valamint hogy kezeljem a helyzetet?
Üdv mindenkinek.Egyetemista vagyok, médiával kapcsolatos dolgokat tanulok, dolgozok mellette.
Igazából 3 nagyobb problémaköröm lenne.
1 "semmit nem ér a szakmád". Igen. Ezt kapom az itthoniaktól folyamatosan. Vagy a rosszabb formája, hogy előttem jópofiznak, másnak, amikor nem hallják hogy ott vagyok osztanak ezerrel, hogy "majd rájön ha végez ezzel a hülyeséggel" és a társai. Teljesen más típusú egyetemre akarták hogy menjek én mégis azt választottam ami érdekelt. Régebben a suli volt nekik a legfontosabb most ha arra hivatkozom, hogy tanulnom kell, jön a veszekedés hogy "persze" meg ilyesmi.
2 "Figyelemhiányos vagy". Tényleg figyelemhiánynak számít az, hogy akivel együtt élek szeretnék havonta 1x elmenni valahova vagy esténként/reggelente ölelgetem és szeretném ha ő is ezt tenné? Vagy hogy megkérdezze milyen napom volt, akkor is ha nem érdekli? Ez komolyan figyelemhiánynak számít? Kicsit lehet hogy az vagyok, meg érzékenyebb de szerintem a figyelemhiány tök más tészta...
3. Nem csinálok semmit és ezért van rám kiakadva mindenki. Ezzel vitatkoznék. Ha megcsinálok valamit nem veszik észre, csak azt keresik amit nem. suli után van hogy 8-ig dolgozom 9-re érek haza, szombaton is dolgozom. Megcsinálom amit kell még itthon is attól függően mennyi erőm van. Lenyírom a füvet ha kell és nincs más aki megtegye, főzök, mosok, takarítgatok. De csak azt keresi mindenki, hogy mi nincs meg. Jó az igaz hogy nem vagyok egy takarításmániás, de azért nem olyan durva a helyzet.
Valaki volt hasonló helyzetben? Vagy hogy kezeljem ezeket? Néha már legszívesebben eret vágnék, hogy mindenki csak a rosszat látja bennem, meg azt hogy mit nem teszek meg, a szakmámat meg lenézik. Eddig büszkén tartottam a fejem, hogy nem érdekel mit gondoltok, tartsátok meg magatoknak. Csak kezdek belefáradni. A kedvemet viszont nem tudják elvenni tőle.
Előre is köszönöm a válaszokat.
20/L
1. Teljesen mindegy, hogy igazuk van-e a szakmáddal kapcsolatban. Az a lényeg, hogy higgy abban, amit csinálsz, aztán vagy sikeres leszel vele vagy nem. Ezt senki nem tudhatja előre, akármilyen szakmát is választ. Ha bejön, akkor örülsz, ha nem, az sem baj, az ember sokat fejlődik a kudarcai hatására is, a lényeg, hogy sose add fel. Tehát mindenképpen tanulj, adj bele mindent, és remélhetőleg sikered lesz.
2. A figyelemhiány/figyelemzavar teljesen más dolog. Főleg kisgyerekeknél fordul elő, nehezen tudják a figyelmüket hosszabb ideig egy bizonyos dologra koncentrálni. Amiről te írsz, az a törődés, intimitás. Ez minden normális kapcsolatban megvan. Egy-egy ölelés, sok közös program alap dolog kellene hogy legyen egy kapcsolatban. Illetve az is, hogy a párod támogasson a céljaidban, ne pedig húzzon visszafelé. Ha nem érdekli milyen napod volt, nem fontos neki, hogy megöleljen, semmi nem elég jó neki, amit csinálsz, az mégis milyen kapcsolat? Dobd ki, ennek így semmi értelme, te is tudod. Ha már most ilyen, mi lesz később? Ez nem az a kapcsolat, amire tudnál építeni, csak az idődet húzza.
3. Alakíts ki valamilyen stratégiát, hogy mit mondasz, ha azzal jönnek, hogy nem csinálsz semmit. Ne vitatkozz, vagy próbáld bizonygatni, hogy nincs igazuk, hanem kérdezz vissza. Nagyon jól ki lehet zökkenteni őket ezekből a játszmákból. Mert ezek játszmák, minden egyes alkalommal ugyanazzal a forgatókönyvvel.
11-esnek üzenem hogy köszönöm a 3. pontban leírt tippet, én is alkalmazni fogom :D
Egyébként meg, egyik héten felmosol, másikon meg letörölgetsz? Hát tényleg nem túl sok házimunkát csinálsz. Más meg dolgozik a suli mellett, állatokat tart, külön él a barátjával és találkoznak meg akár önkénteskednek, nyelvet tanulnak és úgy takarítgatnak otthon.... oh yeah
Kicsit sokmindenre kell most válaszolnom.
Barátomra vonatkozólag: több mint egy éve együtt élünk, hogy erre miért kerül sor, azt most nem fejteném ki, rosszabb a családi háttere, mint most az enyém. Megbeszéltem vele a dolgokat, pozitív irányba - ennél a pár napos dolognál sokkal rosszabbakon is keresztül mentünk.
A látványosság nálunk nem jön be mert akkor egyből kapom a "meg ne szakadj abban hogy lenyírtad a füvet menj és csináld még ezt még azt a hétvége nem pihenésre való" dolog jön általában. De azért próbálkozom.
Igazából mostanában jóval stresszesebb vagyok, idegesebb, lehet hogy ez is tesz hozzá, hogy belőlem is feszültség árad. Vizsga vizsga hátán, két munkahely, a vasárnap az egyetlen szabadnapom, akkor is a konyhában vagyok délelőtt. Ha ez lemegy valószínű én is kiegyensúlyozottabb leszek. Így kicsit visszanézve nem tűnik vészesnek a helyzet, csak nagyon ki tudok hirtelen borulni. Köszönöm az érdemi hozzászólásokat! :)
(És természetesen nem az én szegény szenvedő - ők meg a gonoszok felfogást vallom, mert én se vagyok tökéletes csak ezt néha túlzásnak érzem, amikor ilyen feszült az idegrendszerem)
Csak annyit írok hozzá: a szövegkörnyezetből simán kiderül, hogy mit értenek figyelemhiány alatt.
A többség a hiperaktivitást hívja így, de itt úgy értik, hogy neked figyelemre van szükséged másoktól. Azt akarod, hogy mások figyeljenek rád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!