Névváltoztatás kiskorúként?
Igen, kell apukád beleegyezése. Legalábbis én így tudom, nekem volt egy osztálytársam, akinek szintén elváltak a szülei, nem is tartotta a kapcsolatot az apukájával, fel akarta venni a nevelőapukája vezetéknevét 14 évesen, de nem lehetett, mert kiskorú volt és a vérszerinti apukája nem adta a beleegyezését. Várnia kellett, még betölti a 18at, neki azt hiszem kicsivel kevesebb, mint két hónapot kellett várnia és igen, újra kellett csináltatni minden okmányát, ezeket rendes határidővel csinálják, ugyanannyival, mint amennyit pl akkor kell várnod ha megújítod a személyid.
Felveheted felmenőid nevét.
Mi éppen a héten változtatunk vezetéknevet (a férjem nevét annak idején elgépelték írógéppel és azóta is össze-vissza írogatják a hivatalok is).
Elővettem neked a nyomtatványt, ott ha kiskorú a névváltoztató, akkor törvényes képviselődnek kell hozzájárulnia.
Az anyakönyvvezető (ha pl. bp-i vagy, bármelyik kerületben) ad egy nyomtatványt, kitöltitek.
A miénknek 10.000 Ft az illetéke, de a tiédről az anyakönyvvezető majd ad tájékoztatást. Nekünk azt mondta, hogy ez csak eljárási díj, vagyis nem egy bizottság ül össze tanakodni a kérelem felett, hogy na, megadjuk-e, hanem megkapod az engedélyt.
Ne akarj történelmi nevet felvenni (Andrássy, ilyesmi) és írd be indoknak nyugodtan azt, hogy a rokon családnevét miért akarod felvenni, legyen valami személyes indokod rá.
A névváltoztatás elbírálásának egy hónapon belül kell megtörténnie, akkor kapsz egy új anyakönyvet postán (legalábbis nekünk így lesz), és új iratokat tudsz majd csináltatni. A régi anyakönyvet csatolni kell a kérelemhez, azt megsemmisítik, HA elfogadják a kérelmed.
Írj esetleg egy kérelmet, ha mondjuk sürgős valamiért a névváltoztatás (akár pl. lejáró személyi vagy útlevél, vagy felvételizel), hogy soron kívül bírálják el a kérelmed.:)
A papírjaidat pár héten belül újra tudod csináltatni, nekem a házasságkor gyorsan megvolt minden.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása
Csaladjogi törvény
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!