Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha most lennél 18 éves hogyan...

Ha most lennél 18 éves hogyan alakítanád az életed. Én most vagyok ennyi idős, mit tanácsoltok egy vidéki lánynak? Történetem lent.

Figyelt kérdés

Ott kezdeném először is, hogy egy 18 éves vidéki lány vagyok. Anyukámmal és apukám felőli nagyival élek egy házban, ami nem kicsi de nem hinném,hogy rám marad is valami, most, hogy apukám már 4 éve nem él.

Anyukám mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozik,e mellett bejár dolgozni fél műszakban, mivel jobb nincs. Anyum felőli nagyszüleim szintén csomó állattal dolgozzák halálra magukat. Szóval én ide születtem, egy kicsi városban tanulok, jövőbe érettségizem.

Most érzem leginkább azt a nyomást, annál inkább hátrányt, ami nekem adatott. Most kezdett tudatosulni bennem, hogy eléggé nehéz körülmények között élünk és ezen változtatni akarok. Nem akarom azt csinálni, amit anyukám,hogy betegre dolgozom magam, aztán életkedvem 0 alatt legyen.

Azt már elterveztem, hogy elmegyek egyetemre, tanulok, és aztán külföldön próbálnék szerencsét. Ám nem tudom hogy fog menni,mivel a legközelebbi egyetem is 60 kmre van, így ki kellene venni egy kis szobát, + költségek és nem tudom hogyan fogja ez futni + nem tudom hogy működnek az ilyen dolgok, mennyi lesz az egyetem is.

Nem tudom milyen lehetőségek lesznek, hogyan fogok tudni mellette dolgozni, egyáltalán milyen munkát keressek ahova felvesznek úgy,hogy egyetemre is be tudjak járni + tanuljak is.

Semmi tapasztalatom nincs az ilyen dolgokkal kapcsolatban, azt se tudom hogyan oszlanak meg az órák. Annyit tudok,hogy jól akarom csinálni az egészet, nem akarok rossz lépést tenni, ami miatt netalán bukhatna az egész.

Ezért gondoltam megkérdezlek titeket, mivel nincs kihez fordulnom. Anyukám sem úgy nőtt fel,hogy tudná ezeket, apukám nem él, nincs kitől tanácsot kérjek.

Hogyan csináljam,hogy jó legyen? Te mit csinálnál másképp, mi az amit te tennél ha előtted lenne az élet neheze, és itt állnál fiatalon?

Nagyon remélem,hogy vannak olyanok, akik ezt elolvasták, és szívesen adnának tanácsot nekem. Nagy szükségem lenne rá.

A szakma amire gondoltam az a gyógytornász lenne. Ez van az anyanyelvemen, és nem találtam jobbat. Sokat vacillálok egyébként,hogy mi lenne a legjobb döntés, de bizonytalan vagyok.

Egy erdélyi lány.

2015. nov. 16. 16:40
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
83%
Tênyleg érdemes lenne bemenni a tanulmanyi osztályra, mert nem igazán vagy képbe semmivel. 1. Fizetős a szak vagy tudsz államira menni? 2. Albérlet helyett ilyen anyagi helyzetben mindenképp koli. (60 km egyébként nem nagy távolság, ahova én akarok menni tőlünk 120 km-re van) 3. Gyógytornász szak mellett nem hiszem h sokat fogsz tudni dolgozni, ha nem 2esekkel akarod végezni. Inkább az ösztöndíjaknak kéne utánanézni.
2015. nov. 16. 19:20
 12/14 anonim ***** válasza:
87%

Szia!

Keresgélj, nézz utána a dolgoknak. Ne szobát vegyél ki, hanem kollégiumba menj, olcsóbb. Nézz utána a különféle ösztöndíjaknak, hogy milyen utazási kedvezmények vannak, ilyesmi.

Hacsak lehet, ne dolgozz az egyetem mellett, mert a gyógytornász nehéz szak. Nézz utána inkább a nyári munkalehetőségeknek. A tesóm például a londoni olimpiára ment takarítani, és ott elég jól keresett, plusz az angolja is fejlődött. Kérdezősködj, hogy az ismerőseid között részt vett-e valaki ilyenben, és alaposan nézz utána a dolgoknak - naiv, fiatal lányok bajba is kerülhetnek.

Gondold át, hogy biztosan erre a szakra akarsz-e menni. Szerintem megéri messzebbre menni egyetemre, ha ott tudsz csak olyat tanulni, ami igazán érdekel.

Édesapám egy magyarországi, vidéki városban nőtt fel. Mikor a szülei be akarták fogni a szőlőben kapálni, ő inkább vitte az iskolai füzeteit és leült a rendek végében tanulni. Nem azt mondom, hogy ez a követendő példa, de meg kell erőltetned magad, hogy kitörj a helyzetedből.

2015. nov. 16. 19:27
 13/14 TappancsMancs ***** válasza:

Igen bizony ne a legközelebbi egyetemben gondolkodj. A koli pont ezért van mert az egyetem lehet az ország másik végében is. Érdemes téged érdeklő területet választani, de majd ezt meglátod ha országos szinten nézelődsz továbbtanulást. Az ottani anyagi stb járulékokat meg meg tudod kérdezni és vannak fent dolgok egyetemi honlapokon is. Nyelvet úgy válassz ami érdekel és az ország is ahova mennél beszélik. Nyelvet meg nagyon erősíteni abból sose árt ha több max előbb leszel perfekt.

A 60 km az egy óra vonattal, közben meg tanulhatsz, de csak példa mert nézegess még bárhol is lehet az. Majd havonta akármennyi időnként hazajársz kicsit anyudhoz nagyidhoz.

2015. nov. 16. 22:08
 14/14 kovpet ***** válasza:

A suli kérdését már sokan írták, majd te választasz, vagy itt, vagy máshol.

De a jelenlegi helyen nem tudsz beszélni az ottaniakkal valahogy? Biztos van hallgatói önkormányzat vagy valami klub, fórum vagy levelezőlista, ahol tudsz kérdezni a hely viszonyokról. Vagy ha mást nem, akkor személyesen mész és megkérdezel akárkit.

Biztosan jobban képben lesz az ottani helyzetről mint mi, akik csak általánosságban tudunk tanácsolni dolgokat. Pl megmondanák egyből, hogy esélyesen kapnál-e koleszt (és mennyiért) meg hogy van-e diákmunka és a szak mellett tudnál-e dolgozni.

2015. nov. 17. 11:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!