Melyik nyelv legyen az anyanyelve a születendő gyerekünknek, ha a férjem nem magyar?
Nemsokára meg fog születni a kisfiam. Viszont az a problémánk, hogy nem tudjuk, milyen nyelvet tanítsunk majd neki. Férjem külföldi, én ugye magyar vagyok, de angolul szoktunk beszélgetni. Mindenképpen szeretném, hogy a gyerekem megtanuljon magyarul és a férjem is szeretné, hogy az ő anyanyelvén is megtanuljon. Mi viszont egymás nyelvét nem tudjuk, szóval angolul beszélgetünk, így a gyerek az angolt is folyton hallaná.
Nem fog így nagyon összezavarodni? Vagy hogy lehetne ezt kivitelezni? Mert arról sokat hallottam, hogy két nyelvet simán megtanul egy kisgyerek, de olyanról még nem hallottam, hogy valaki hármat is.
Ja, amúgy Angliában alkunk, szóval angolul muszáj megtanulnia, de én mindenképpen akarom, hogy magyarul is, és a férjem is (illetve a szülei, mert ő nem beszélnek angolul) ragaszkodik hozzá, hogy az ő nyelvén is.
Orulok, hogy sok itt a tamogato valasz:)
Egyebkent a zavar elkerulese vegett az orvosok azt javasoljak ilyenkor, hogy a ket szulo a gyerekhez a sajat anyanyelven beszeljen csak, (ebben az esetben) angolul ne. Igy a gyerek az anyukahoz a magyar, az apukahoz (mondjuk a) nemet nyelvet koti. A kozos parbeszedekbol raragad egy kicsi angol, amit ovodaban utana ugyis anyanyelvi szintre fejleszt.
A nyelvtanulas legaktivabb fazisa azt hiszem egeszen 8 eves korig tart.
Lényeg a következetesség, hogy mindig figyeljetek oda, hogy megszokja hogy anya így apa meg úgy beszél és van még a harmadik nyelv, amit mindenki más beszél:)
Tehát te vagy a férjed sose szóljatok hozzá angolul, azt majd megtanulja a ti beszélgetésetekből illetve tv-ből vagy ha jársz majd vele vmilyen gyerekfoglalkozásra stb... illetve legkésőbb a bölcsiben:)
Akkor fog csak bekavarodni, ha összevissza használjátok a nyelveket, szóval ez az egy amire nagyon figyeljetek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!