Furcsa elképzelés az, hogy csak akkor szeretnék családot alapítani, amikor már stabil anyagi helyzetem van annyira, hogy soha ne szoruljak hitelre?
Jelenleg 21 éves vagyok, egyetemre járok, 3 év múlva végzek. A minap beszélgettem a bátyámmal, akinek ezt elmondtam, és azt mondta, hogy ez kivitelezhetetlen, mert nem várhatok addig, amíg millióim lesznek saját házra, autóra, amit ne hitellel kéne fedezni, illetve a szerelem sem olyan, hogy előre eltervezed, mikor találod meg.
Nekem ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy nem kell sietnem sehová a családalapítással, és nem gond, ha évekre előre már gondolkodom, és tényleg csak akkor adnám a fejem feleségre és gyerekekre, amikor már annyira biztos anyagi hátteret tudok magam mögött, hogy a családdal együtt ne kelljen egyik napról a másikra élni.
Programozóként tanulok, ha minden jól megy, viszonylag jó keresetem is lehet akár, ami kezdetnek nem rossz, ha a jövőmet akarom megalapozni.
Ti mit gondoltok?
21/F
Soha nem lesz olyan anyagi helyzetet, mikor azt mondanád, hogy na jó, akkor van elég pénzem egy gyerekre. Mindig közbejöhet valami. Pl. terhes leszel és bebukik a vállalkozásod. Ilyenkor mi van? Vissza az egész?
Persze nem lehet a semmire szülni, de optimális idő sosincs szerintem.
Azt viszont meg lehet csinálni, hogy elkezdünk kalkulálni, hogy mennyibe is kerül egy gyerektartás nagyjából, és addig ameddig nincs gyerek, addig kicsit megszorítani a gatyamadzagot és félretenni, hogy a lehető legtöbb dolga meglegyen a gyereknek, és mégsem kelljen nélkülöző életmódot élni.
Ne értsetek félre, nem 50 évesen akarok megházasodni amikor már 25 éve csak gyűjtögetem a pénzem és végre van elég, mindössze szeretném elkerülni azt, hogy valaha is más segítségére szoruljak, és mindig legyen valamennyi félrerakva, ami fedezne egy aktuális nagyobb kiadást.
A hitel nem ördögtől való, csak körültekintően, ésszel kell élni vele. Devizahitelre autót venni pl. hülyeség szvsz.:-) Ha saját lakásban gondolkodsz, érdemes mérlegelni, hogy milyen a lakáspiaci helyzet (most pl. még nincs akkora árrobbanás, mint amit bejósoltak), milyen kautélákkal lehet hitelt felvenni (most jók a kamatok), milyen vissza nem térítendő támogatások vannak, ha amúgy is családban, gyerekekben gondolkodsz. Ha programozónak tanulsz, és a leírtak alapján (21 vagy, és még 3 éved van) feltehető, hogy van már valamilyen előképzettséged, akár egyetem mellett is vállalhatsz kisebb munkákat, részben gyakorlatszerzés, kapcsolatépítés, részben némi (akár egész jó) pénzkereset miatt (egyik unokatesóm önfenntartó volt már harmadévesen, és jócskán félre is tudott tenni.)
Bátyádnak annyiban igaza van, hogy a tervek nem mindig jönnek be, és nem érdemes egy jónak tűnő párkapcsolatot azért elveszíteni, mert nincs még saját kecó. Az viszont nagyon jó, ha felelősen gondolkodsz, folyamatosan mérlegeled a lehetőségeidet, és rugalmasan kezeled a terveidet. Mindig érdemes tartalékot képezni, akár lakáskasszát is indíthatnál, ha biztosan itthon akarsz élni, jó figyelni és kihasználni az állami támogatásokat is.
Nem akarom a saját életemet raderoltetni, de csak lásd, nem tudsz mindent kalkulálni.
3 éve élünk együtt a párommal, megtakaritasokbol újítjuk a házat, közben mindketten meloztunk, terveztük a gyereket. A gyerek fél évvel hamarabb sikerült be, de ugyebár nem vettetuk el, hisz amúgy is akartuk. Közben idén lejár a hitel az autóra, gondoltuk ennyivel is több marad, én még fél évig dolgozhatok terhesen is, mert miért ne.
Nos nem tudtam. Fél éve táppénzen vagyok, közbe úgy tűnt Down kóros lesz a gyerek, vizsgálat, 165 e Ft, hurrá, nem az.
De a kassza kezd pangani.
Igen anyudek se hiszem, hogy ezt akarták az öcsednek, csak ezt dobta a gép!
Sajnálom hogy ezt hallom, remélem, minden rendben jön.
Akkor úgy döntöttem, hogy félig-meddig tartom be amit kitaláltam, és csak céltalanul igyekszem félrerakni annyit, amennyit tudok, hogy a későbbiekben majd legyen. Aztán meglátjuk, mit és kit hoz majd a sors, és mikor.
nem furcsa. programozonak tanulsz, tanulj nyelveket. menjél ki kulfoldre dolgozni- például ide Svájcba, és máris nem lesz szukséged arra, hogy 20 évig robotolj -otthon- egy hitelmentes ingatlanért.
21 évesen elmentem Magyarországrol, 27 évesen már két lakásom volt (Budapesten) és hitelmentes szalonbol kihozott uj autom. 29 évesen férjhez mentem és szultem.
ne Magyarországban gondolkozz...
"Kíváncsian várom,hogy miért lettem 0%-ra értékelve.5.kommentelő vagyok.Mindenki olyan szép regényeket írt,fejtsétek már ki ezt is.Köszi"
Azért, mert sok a troll, akik képtelenek a szövegértelmezésre, és mivel a véleményüket sem tudják megfogalmazni, így valószínűleg én is le leszek pontozva. De ha ez az egyetlen örömük az életben, akkor hajrá :)
Kedves kérdező! Kicsit befolyásolhatónak tűnsz, mivel érkezett néhány tiéddel ellentétes vélemény, és máris lazítottál kicsit az elképzeléseiden. Szerintem ez nem jó irány.
Igenis tarts ki a terveid mellet, ha te azokat gondolod jónak! Ne változtass csak azért, mert másoknak nem tetszik.
Egyetértek veled, nem jó hitelből felépíteni egy életet. De az is igaz, amit korábban valaki írt, hogy ennek az lehet a vége, hogy folyamatosan a pénzt hajszolod, és soha nem lesz elég. Ennek kiküszöbölésére tűzz ki egy szintet, hogyha elérted az X összeget, akkor onnantól belevághatsz párkapcsolati terveidbe. Csak ne legyen ez az összeg irreálisan nagy!
Részben a bátyáddal is egyetértek, mert a szerelem, az élet dolgai nem olyanok, amiket előre ki tudsz számítani.
Programozóként (ha igazán jó vagy benne) akkor jól fogsz keresni, szóval pénzügyileg nem hiszem, hogy lesznek majd komolyabb nehézségeid.
Drukkolok neked, sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!