Tényleg bunkó voltam, vagy csak a család reagálja túl?
11/18 A kérdező kommentje:
Volt ismerősön, aki az apósát kérte fel esküvőre fotózni. A képek életlenek voltak, rettenetesen voltak megvágva és kellő alkoholmennyiség után csak a haverok voltak fotózva. Egy esküvőél a legfontosabb a pillanat megörökítése és egy pár életében ez az egyik legfontosabb esemény, aminek tökéletesnek kell lenni. Ehhez józan fej kell és nagy odafigyelés. Egy ilyet nem szabad összecsapni, mert egy vacak fotózás mindent el tud rontani.
te jol dontottel.
a bunko az aki ezt kitalalta es meg helyesli is, mar bocs.
2015. szept. 7. 19:33
Nem vagy bunkó, esküvőre szórakozni meg az ember és nem dolgozni. Kicsinyes és olcsó dolog rokont vagy barátot ilyenre befűzni, emrt 100%, hogy arra számítanak, az majd így ingyen lesz.
2015. szept. 7. 20:02
Nem voltál bunkó.. Tök gáz meghívni valakit és közben megkérni, hogy fotózzon... Ha nincs pénz fotósra, akkor minek az esküvő?
2015. szept. 7. 20:56
15/18 A kérdező kommentje:
Nem akartak rosszat. Azért engem szerettek volna mert látták a korábbi munkáimat és tetszett nekik. Én nem vállaltam és ajánlottam egy másik fotóst, akit fel is béreltek. Itt a szüleim azok akik azt mondják, ha már meghívtak, akkor illett volna elvállalni.
Teljesen megértem, ráadásul a rokonnak ingyen elvégzett munka mindig a legrosszabb. Végigfotóztam a húgom és a vőlegényem bátyjának esküvőjét is (a vőlegényem felsőkategóriás fotós, másodfotós és asszisztens vagyok mellette), és a legtöbb macera ezekkel az esküvőkkel volt... Sokkal keményebbek voltak az elvárások, olyan dolgokba szóltak bele, amiket az elején letisztáztunk, de mégsem jutott el az agyukig, mert azt gondolták, hogy jajj, közeli rokon, majd rádumáljuk... Nem is becsülték meg a dolgot. Komolyan, aki kifizeti a pasim 250feletti árát, az nem hagyja abba a fotózkodást fél óra után, mert meccs van és képes kivárni a feldolgozási időt. Az egyik oldal még ki is akadt, hogy tőlünk csak 4lemezt kaptak a képekkel és semmi pénzt... Jah, meg egy szombatot a szezonból, végigdolgoztuk a napot és kaptak egy 15ös anyagköltségű fine art fotókönyvet...
Megjegyzem, szerintem más szakmákban is szar dolog rokonnak dolgozni...
2015. szept. 8. 07:54
nem, nem voltál bunkó. Ha vendégként dolgozni hívnak, akkor nem vendégnek hívnak, hanem ingyenmunkásnak...Ilyen esetben pedig teljes a felfordulás, mert a semmiért cserébe olyan elvárások lesznek, meg problémák, ami egy szezonnyi munkával együtt sincs. Nem szabad ilyenbe belemenni, mert nagy családi sértődéseket szül, ha épp a pezsgőt döntöd magadba, ahelyett, hogy a koccintásokat fotóznád, sóval érted: egyszerre nem tudsz vendégként és fotósként is viselkedni. Aki profi, az nem is megy ilyenbe bele. Ez nem szívesség, nem arról van szó, hogy ha már ott vagy, megcsinálhatod, hanem kőkemény munka, koncentrálás, és az egész estéd arról kell szóljon, hogy a legjobb pillanatokat örökítsd meg. Ráadásul egy fotós munkadíja azért valljuk be őszintés: sokkal több, mint amennyit ajándékba adna egy pár.
2015. szept. 8. 08:34
A #16-os pasija vagyok. Ne aggódj ezen. Az emberek jelentős részének fogalma sincs, hogy mennyi munkával, befektetéssel jár egy esküvő végigfotózása. Nem értik mi kerül rajta annyiba, nem értik miért tart sokáig az utómunka stb... Ilyen szempontból könnyebb az idegenekkel, mert eléjük tolsz egy szerződést amit aláírnak ha téged akarnak, ami védi Őket és véd téged, de (közeli) rokonnal nyilván nem kötsz szerződést és innentől kezdve borul az egész rendszer. Én egyelőre vállalom a közeli rokonok/barátok esküvőjét is, de az eddigi tapasztalatok alapján nem biztos, hogy a későbbiekben nem fogom azt mondani, hogy nem vagyok rá hajlandó. Teljesen megértelek, egyáltalán nem voltál bunkó!
2015. szept. 8. 09:01
Kapcsolódó kérdések: