Párom és a húga szörnyű hangnemben beszélnek az édesanyjukkal. Páromra már rászóltam párszor, van jogom esetleg a húgának is szólni?
Anyukájuk minden nap főz, lakásban rend van, 3(!) állása van, mert az édesapjukat és párom húgát is ő tartja el, mert a papa a keresetét mind egy szálig a hobbijára fordítja. Tüneményes ember az anyósjelölt, velem is teljesen korrekt volt az elejétől fogva, pedig több, mint 12 év van köztünk a párommal, azt hittem, nem tud majd elfogadni, de semmi probléma nem volt, egy ideig még ott is laktam pároméknál, mielőtt elköltözünk albérletbe. Addig segítettem neki amiben tudtam, mert a párom húga egy szalmaszálat sem képes keresztbe rakni otthon, a szobájában a padló gyakorlatilag szennyes ruhákból áll, akkor tudtam meg kb. hogy padlószőnyeg vagy parketta van ott, mikor 4 körben levittem a szennyesét...
Ennek ellenére neki, és sajnos a páromnak is mindig van, ami nem tetszik, ez sótlan, az nem sült meg eléggé, ez az edény nincs jól elmosva, ez a ruha nincs jól vasalva, anyu miért ezt a szar sajtot vetted, tudod hogy ezt utálom ("mennyé' má' el a boltba camambertért...")
Egyszerűen kiborító. Párom már kicsit javult e téren, csakhogy ők a húgával azt látták apukájuktól, hogy normális, ha így beszélnek ezzel az asszonnyal, így nehéz kiiratni ezt az ösztönös mintát. Húgának eddig nem mertem szólni, ő is idősebb nálam jó pár évvel, nem tudom mennyire van jogom "kioktatni"...
Azért esik rosszul, mert én az anyukámmal mindig a legnagyobb tisztelettel beszéltem, amíg élt, pedig ő aztán nem főzött minden nap és nem is takarított, mert hála az égnek megengedhették a szüleim azt a luxust, hogy bejárónőnk legyen - tudom ez a másik véglet, és én nem várom el a páromtól, hogy ezt biztosítsa majd, mint anno apukám, de azt igen, hogy a közös gyerekeinknek ne mutassa, hogy így lehet beszélni az anyjukkal, mert ez mindenkihez méltatlan hangnem.
Mit gondoltok, mit tehetnék még? Nem akarok veszekedést szítani, de szörnyű ezt látni, hallani.
Köszönöm a válaszokat, tanácsokat!
Ez az "ember" veled is így fog viselkedni egy idő után. Ez a minta. Ne akard megváltoztatni, mert úgyse fogod tudni. Tapasztaltam én is. Menekülj. Vissza se nézz.
29N
szerintem egy dologra figyelj, mégpedig, hogy a parod ne ugy viselkedjen veled mint az anyukajaval.
hogy ők otthon mit csinalnak az nem a te dolgod. a húga szobajabol meg nem sok jogod volt pakolni. ertem, hogy jót akartál, de ez nem a te dolgod. álljon ki anyosod maga mellett. te meg foglalkozz a paroddal, hogy ne cseledkent tekintsen rád a kesobbiekben.
Nehéz erre válaszolni :( Sajnálom, hogy ez van. Mondom ezt úgy, hogy sajnos én sem a legszebben beszélek anyukámmal, bár ő talán meg is érdemli, sajnos azt kell mondjam.
nem tudom, milyen viszonyban vagy a sógornőddel, mert ha jobb pillanatában találnád, megkérdezhetnéd, de persze csak nyugodtan, hogy mi az oka annak, hogy ennyire furán beszél anyukával. Vagy a párodra még erősebben hatni, hogy ő a húgát próbálja meggyőzni. Nem tudom, mást mit tehetnél sajnos.
Az a baj, hogy ez egyfajta játszma, aminek minden érintett hallgatólagos résztvevője, az anyós is.
Valószínűleg az önértékelése alacsony, ezért ő is megfelelőnek tartja, hogy így beszéljenek vele - sőt, emellett még ki is szolgálja őket.
Ha nem így lenne, akkor már a legelején kiállt volna az ilyen bánásmód ellen.
Évtizedek alatt berögzült szerepeken te külsősként nem fogsz tudni változtatni.
1. Elsösorban is azt kell magadban tudatosítani, hogy a "párod" ugyanezt fogja veled is tenni, ha összeházasodtok - attól kezdve te vagy " az asszony" és neked kell mindent megcsinálni, az ö dolga meg szidni és hajtani téged. Gondolkodj el, hogy EZT AKAROD? (Megváltoztatni nem tudod, egy ideig esetleg visszafogja magát, de ez csak átmeneti változás lesz)
2. A párod húgát "nevelni" nem a te feladatod, és éppen ezért nem is igazán van jogod rászólni, mégha emberileg jogos is lenne.
3. A helyzetben részben a párod anyukája is hibás, mert eltüri ezt a hangnemet és viselkedést - de ezen már nem lehet válatoztatni, ha ö maga nem akarja, ö meg athatólag ezt veszi természetesenek.
4. Gondold át, hogy így akarod-e a saját életedet leélni, vagy jobb, ha keresel egy normális értékrenddel rendelkezö férfit.
Ezt olvasni is vérlázító volt.
Nagyon sajnálom az anyukát és a gyerekeket, hogy ilyen bután, tiszteletlenül viselkednek.
Vajon ez a viselkedés mennyire gyökerezett el a párodban és mennyire fog az évek alatt kijönni és kiirthatatlanná válni.
Nagy igazság: előbb ismerd meg a családját és utána dönts, hogy vele akarsz élni.
Persze az ember mindig optimista, hogy ő nem olyan lesz, meg ő megváltozik. Hinni és reménykedni szép dolog.
Ennyi erővel az anyuka élhetne egyedül, ettől a hálátlan családtól függetlenül. Minden jót az anyukának.
Ne haragudj, de ez nem tartozik rad. Tartozik a parodra, az anyjara, az apjara es a hugara. Ne szolj bele.
Viszont ha hasonlot tapasztalsz a parodtol a te iranyodba, akkor ahogy mar javasoltak is, gyorsan menekulj onnan.
Én is ugyan úgy jártam, mint az első válaszoló.
Kérdező: először az hittem az exemről beszélsz.
És igen...veled is így fog viselkedni egy idő után, mégha most nem is hiszed el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!