Adnátok pénzügyi tanácsot egy eddig egész kellemes életszínvonalon élő egyedülálló anyukának, aki hirtelen sokmindent elveszített?
120 ezrem van erre a hónapra. Egyedül nevelem a lányom, és a tervezett kiadásainkat számba véve mínuszba kerülök hónap végén. Baromi nehéz hirtelen életszínvonalat váltani egyik napról a másikra. A megtakarításom egy az egyben elúszott két hete, ez egy hosszú történet, nem is részletezném. A következő hónapokban valamivel több lesz a bevételem, olyan 200 körüli, de eddig annak is a dupláját költöttem. A fix összegű költségek, amiken nem tudok spórolni ebben a hónapban:
- lakásrezsi 42000 Ft.
- kocsira kötelező biztosítás: 8000 Ft
- óvodai ballagásra csoportos ajándék az óvónőknek 4000 Ft
- már leelőlegezett nyári tábor a lányomnak: 39 000 Ft
- diákhitel: 11000
Ez összesen 104 ezer, vagyis marad 16 ezer forintunk úgy, hogy még nem tankoltam, nem ettünk, nem vettem neki cipőt, ruhát, nem vittem el a beígért vidéki nyaralásra, nem vettem meg neki a vágyott ajándékát a ballagásra, és még az édesanyámnak is születésnapja lesz ebben a hónapban.
A munkahelyemen kapok kaját, amiből tudok hazavinni vacsira is, így az étkezést viszonylag olcsón meg tudom oldani. telefonom is céges. A kocsiban van egy fél tanknyi benzin, és hó közepéig még érvényes a bkv bérletem is, amúgy bringával közlekedek, és az ovi gyalogos távolságra van, szóval a mindennapi közlekedést is meg lehetne oldani nulla forintból. Anyám meg biztos megértené, ha idén csak egy szép saját készítésű fényképalbummal örvendeztetnénk meg, vagy valami ilyesmivel (van otthon fotópapírom, a fotónyomtatómban van tinta, és van üres albumom is), bár elég hülyén jönne ki, hogy közben meg a lányomat drága nyaralásokra viszem.
Ugyanis elvileg elmegyünk nyaralni egy ismerős családdal, már hónapok óta meg van beszélve, szállás lefoglalva, a gyerekeink erről beszélnek hetek óta, nagyon várják. Kettőnknek 70 000 lesz félpanzióval, plusz a fürdőbelépők, kalandpark-belépők, ez-az-amaz, na meg útiköltség, szóval kb. 120 ezret számoltam rá, és be van tervezve egy hétvégi kiruccanás is, ami 30 000 Ft lenne kettőnknek. Ráadásul ezen felül pedig be van ígérve neki egy saját mobiltelefon, hogy majd a július-augusztusi ottalvós táborokból fel tudjon hívni, és egy bringát is tavasz óta ígérgetek neki. Szóval jó lenne ha ott lenne az a 300 ezer a zsebemben, ahogy máskor is, vagy legalább lenne megtakarításom, de nagyon hirtelen ütött be a krach. A lányom apjára nem számíthatok, bár ajándékokra nem szokta sajnálni a pénzt, beszéltünk is már az ovis ballagásról, úgyhogy lehet, hogy felhívom, hogy ballagásra egy bringa jó lenne a lányunknak. Viszont mindenképp vennem kell neki még egy jó szandit is, meg pár nyári cuccot. Az is kiadás. A szüleim ki tudnának segíteni valamicskét, de nem szívesen fordulnék hozzájuk. Van 270 ezer forint hitelkeretem a hitelkártyámon vész esetére, de a hitelkártyát nem tartom megoldásnak. Hitelkártya tartozásom szerencsére sosincs. Van még egy halom holmi, főleg a lányom babakorából, amiket esetleg neten eladhatnék, de nem hiszem, hogy túl sokat kapnék értük (babakocsi, kiságy, kisbicikli, roller, futóbicikli, ilyesmi). A legjobb lenne, ha egyszerre tudnék a költségeken lefaragni és a bevételeket növelni, de nem tudom, hogyan... Óriási csalódás lenne a saját, és az ismerősék gyerekének is, ha lemondanám a nyaralást. Az egyszerűen nem történhet meg. A mobiltelefon elodázását még megértené a lányom, szerencsére nem követelőző, de azért nyilván bánkódna kicsit. Ami a ruhákat illeti, nincs ellenemre a turkálókból vásárlás sem, de cipőt mindenképp minőségit szeretnék neki venni. Szóval egyszerűen nem tudom, honnan faragjak le, és hogyan, és honnan varázsoljak elő pénzt. Valahogy a munkámban kellene extra sikereket elérnem... Sajnos az elkövetkezendő hónapok elég nehezek lesznek számunkra, amíg újra egyenesbe nem jövök. Ráadásul szeptembertől elkezdek képzést, ami havi 50 ezer lesz 3 éven át. Sürgősen vissza kell kapaszkodnom. Mi a fenét csináljak?
Most így gondolkodtam és ha jár kb 100 gyerek az oviba akkor az kb háromszázezer (testvérekkel is kalkulálva) Ft mondjuk 15 dolgozóra (nagyon eltúlozva). Mi a bréket vesznek fejenként húszezerből?
Nálunk viszont pl 120 gyerek van, erre pedig 8 db dolgozó, így a fejenkénti összeg már 2x annyi is lenne. Akkor mivan?
az utolso valaszoloval ertek egyet.
te is nagyon jol tudod kerdezo, hogy ha van 120 ezred a honapra, abbol nem lehet 300 ezernyi koltseget kifizetni, akkor sem, ha a fejedre allsz. nem hiszem, hogy egy ovis gyereknek mobiltelefon kell ( ha megis, akkor ott az olcso 3 ezres), vagy hogy mindenkepp el kell menni minden nyaralasra, stb... hany olyan csalad van, ahol evek ota 1-2 napos kirandulasra nem telik ( jo nyilvan nem az o eletviteluket kell felvenned, de lathatod, mennyi a toled sokkal szegenyebb ember)
Egy gyerekem van. Ezt csak azért írom, mert volt, aki félreértette. Nem sokadik cipő kell, hanem egy nyári szandi a tavaszi félcipő helyett. De azt is írtam, hogy 16 ezer forint marad kajára, ruhára, ha 0 pluszbevételt produkálok. Itt nem az a kérdés, hogy mennyire tudok márkás szandit venni. Hanem hogy hogyan tudok egyáltalán bármilyet is venni. És írtam, hogy megértené, ha nem kapna telefont. Valószínűleg most nem is fog kapni, ezt valóban be kell látnom.
A nyaralás viszont... Azt nem lehet... Olyan nincs. Nem tudjátok, mennyire várják a lányok. Nem vagyok hajlandó beletörődni. Valami megoldásnak lennie kell. A lányommal minden évben elmegyünk oda. Ha kimaradna, az olyan lenne egy kisgyereknek, mintha az egyik évben nem jönne el a télapó. Megengedhetetlen csalódás. A 30 ezres hétvégi kiruccanás nem olyan fontos, azt ki tudnám húzni. De a másikat nem. Kizárt.
Értem, hogy le kell faragni a költségeket, de ennyire nem vagyok hajlandó, inkább a bevételek növelésén fáradoznék. Az óvodai ballagáspénzre pedig korábban már rábólintottam, mindössze 8 gyerek ballag el a csoportból, és 2 óvónő+1 dadus a megajándékozott. Nem fogok én ezen a négyezren lovagolni, még akkor sem, ha le vagyok égve. Nem tudom elhinni, hogy ez tartós helyzet, nem vagyok hajlandó erre berendezkedni. Inkább megmozgatok minden követ, hogy pénzt keressek.
Tényleg az volna a helyes reakció egy ilyen helyzetben, hogy az ember beletörődik? Ha nincs hát nincs? És már közművek kikapcsolásán kellene agyalnom?
Bár 0%-os volt ez a válasz, de egy társ jó volna ilyenkor, valóban. Viszont nem kifejezetten a pénz miatt. Hanem csak mert szimplán sz*r dolog totál egyedül küzdeni.
És látom, hogy sokan sokkal szűkösebben élnek, és piszok rossz lehet nekik, senkinek sem szabadna így élnie. Úgyhogy nem is tekintem követendő példának az ő beosztó életmódjukat. Az emberi nem megalázása, hogy tömegek kényszerülnek úgy élni, hogy egy rövidebb belföldi nyaralás is luxus.
Hát amiket felsoroltál nem alapszükséglet.
Mobil elég egy olcsó, nem kell nyaralni, meg táborba menni most, majd ha rendbe jöttök, ruha meg cipő is mehet duriból, akciósan.
Ami fontos: megfelelő élelmiszer a gyerekeknek, illetve a befizetett számlák. minden más LUXUS a te helyzetedben. Ha ezt nem tudod belátni, akkor nem tehetünk érted semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!