Ha túl vagytok egy spórolós időszakon, képesek vagytok ugyanúgy költeni, mint előtte?
Néhány hónapra kiesett a fizum, így minden fillért meg kellett fognunk. Mivel több időm maradt, 3-4 boltba járam, mindenhonnan azt hoztam el, ami olcsóbb volt + piacoztam. Most, hogy megint van munkám, erre nincs időm, viszont azt vettem észre, hogy fogynak a "készleteink", mert pl nem veszek a tescoban krumplit, mert tudom, hogy a piacon 30%-al olcsóbb. A piacra viszont nem jutok el.
Normális a hozzáállásom? Elmúlik idővel?
Nehéz anyagi körülmények között nőttem fel, felnőtt fejjel is voltak kemény időszakok az életemben, véremben van a spórolás. Jóval átlag feletti a jövedelmem, de most is a szívem szakad meg, ha nagyobb összeget ki kell adnom, nézem az akciókat, keresem, hogyan tudok mindent a lehető legolcsóbbra kihozni. Sose vennék 30-40 ezer forintos cipőt, táskát, akármit, pedig akár meg is engedhetném magamnak.
Szóval nem tudom, elmúlik-e teljesen, szerintem aki átélte, mindenkiben ott van a félsz, hogy mi lesz, ha megint jön a córesz. Viszont nem is tartom nagy bajnak, a sóherségem sokat segített abban, hogy kimásszak az anyagi gödörből és normális körülményeket teremtsek a családnak.
Az elsőhöz vagyok hasonló, én nem kezdek el drágán venni dolgokat, ha olcsóbban is tudom, csak mert telne rá. Valahogy nekem logikus, hogy ha nem kell kényelmet beáldozni, csak máshova menni s ott nagyobb tételben venni jó áron valamit, akkor azt tegyem. Rövid időszakokat kivéve sosem voltam nagyon szegény, de sosem költekeztem különösebben. Soha nem leszek annyira gazdag, hogy ne számítson a pénz, ha megmarad, azt tudom mire költeni :) Az nagyon jó, ha nem kell azon agyalni, hogy mi mennyi és telik-e egy avokádóra, de normálisan, egészségesen megfogni a pénzt és hobbiba ölni az szimpatikus :D
Igazából én extrém spórolni "nem tudok". A hasamon csak és kizárólag akkor voltam hajlandó spórolni, amikor tényleg nem volt pénzem még ételre sem (s ez nagyon-nagyon röviden volt). Sokat teszek e téren, de bizonyos apró luxusok maradnak, amíg tudnak.
A példabeli krumpli már túlzás, amennyiben kevésről van szó. Az teljesen OK, hogy egy zsákkal jó áron akar venni az ember, bár ez sem egy nagy összeg. S ha emiatt át kell autózni a szomszéd városba, akkor már nem éri meg. De az érthető, ha automatikusan felmerül az emberben, ha utána le is vezeti, hogy értelmetlen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!