Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az a gyermek, akiről a szülei...

Kék kolibri kérdése:

Az a gyermek, akiről a szülei lemondtak, igényt tarthat-e a szülei halála után örökségre?

Figyelt kérdés
3 gyermekét állami gondozásba adta egy "anyuka". Utána szült még 2-t, azokat megtartotta. A 3 kidobott gyermek kereste az anyját, ám az nem mutatott hajlandóságot a kapcsolattartásra. Jár-e az utcára dobott gyerekeknek az ún. köteles rész? S hogyan lehet érvényesíteni, ha a hagyatéki tárgyalás évekkel ezelőtt megtörtént?

2015. márc. 31. 13:57
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
nem egyértelmű, hisz a kérdező még nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy van-e lemondónyilatkozat a szülőanyuka részéről... hisz ha nincs lemondónyilatkozat, akkor örökölnek :)- bár akkor elméletileg szerintem az örökösödési tárgyalásra be kellett volna őket is hívni... de amíg nem válaszol alapvető kérdésre a kérdező nem tudunk konkrét választ adni :)
2015. márc. 31. 18:01
 12/16 anonim ***** válasza:

Miről mondtak le a szülők? A gyerek neveléséről, és beadták intézetbe, vagy a gyereket örökbeadták?

Ha <csak> beadták, hogy nevelje az intézet őket, akkor örökölnek, persze. A szülő ugyanúgy szülő jogilag, a gyerek is a gyerekük marad. Ez kb az a helyzet, mint amikor a gyerek a külön élő szülőtől ö

rököl.

2015. márc. 31. 18:47
 13/16 A kérdező kommentje:
Nem tudom, hogy van-e lemondónyilatkozat. Ez 1951-ben történt.
2015. ápr. 1. 19:06
 14/16 A kérdező kommentje:

Furcsa lenne, ha nem örökölne. Én úgy tudom, hogy egyszerűen csak beadta a gyerekeit a zaciba, mert a legújabb pasija gyerek nélkül akarta.

Szerintem felháborító, hogyha tényleg nem örökölhet, hiszen csecsemőként neki nem volt lehetősége állást foglalni az ügyben. Teljesen cselekvőképtelen volt. Nyilvánvalóan nem mondott volna le az anyjáról. :)

Másrészt, ha ez a hölgy nem örökölhetne, mert lemondtak róla; akkor engem hogyan lehetne kötelezni arra, hogy az apámat, akit soha nem láttam, az én költségemre temessék el, ha ő is lemondott rólam??

Ez egy kicsit visszás így, nem? A jog elég érdekes. :)

2015. ápr. 1. 19:12
 15/16 anonim ***** válasza:
60%
Nem kötelezhetnek téged sem apád temetésére, lemondhatsz erről, ha akarsz.
2015. ápr. 1. 19:18
 16/16 A kérdező kommentje:
Az nem lehet vajon járható út, hogy az elmaradt gyermektartásdíj fejében az anyámé legyen a ház másik fele is? Egyébként az adásvételt követően egy éven belül kellett neki kifizetni a részleteket, s arról viszont megvan a papírja, hogy ő fizette ki. Igaz, 40 évvel ezelőtt még ezt nem ügyvéd előtt kellett bonyolítani. Azon gondolkodtam, hogy ezt megpróbáljuk. Lehet, hogy közjegyző előtt is meg lehet oldani. Egyébként hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy meghalt. Őszintén szólva beazonosítani sem tudjuk, hiszen azokat a rokonokat sem ismertük, akik ezzel megkerestek bennünket.
2015. ápr. 2. 13:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!