Jogilag minek minősül az eltitkolt gyerek?
A következő a helyzet: bátyám elvált a feleségétől, van 3 gyermekük, akit az édesanya nevel. Nemrég viszont kiderült, hogy egy fiatalkori félrelépése miatt valószínűleg van egy negyedik gyereke is, aki a házasságából származó 2. gyerekkel egyidős. Az anya nem jelentkezett akkor a gyerekkel, nem terhelte a bátyámra, semmit nem kért tőle. Mint utóbb kiderült, az akkori párjára "kente" a gyereket, aki el is vállalta elviekben, de nem vette a nevére (a gyerek az anya lánykori nevén van), és mostmár elég régen gyerektartást sem fizet. Az anya tehát ezzel az akkori párjával is szétment, nemsokkal a gyerek születése után. Nem voltak házasok, csak élettársak. Nos, így egyedül neveli most a gyereket, akiről, ahogy nő, már egyre többen mondják, hogy mennyire hasonlít a bátyámra, és hogy le se lehetne tagadni. Valóban, amíg kicsi volt, ez kevésbé látszott, de most, hogy kezd kiskamasz lány lenni, tényleg látszik az a jellegzetes fej rajta, ami családi vonás.
Nos, a kérdésem összetett, mert több aggodalmam is van. Egyrészt nem származik ebből majd egyszer családi konfliktus a testvérek közt, hogy az apjuk eltitkolt egy negyedik testvért? A negyedik tesó nem fog egyszer rájönni, hogy apa nem apa és az az apa, akiről nem is gondolná, és hogy van 3 másik testvére is? Hogy fogja érinteni, hogy őt eltitkolták, és az anyja nevét kell viselnie? Bátyám milyen jogi helyzetben áll ezzel a negyedik gyerekével? Soha nem tett apasági nyilatkozatot. Mi lesz később az örökléssel? Ez persze engem nem személyesen érint, mert megvan a saját életem, csak abból a szempontból, hogy jó testvérek voltunk eddig és szeretném a legjobbat a bátyámnak és az összes gyerekének. Szívem szerint ezt a negyediket is a családba fogadnám, de a gyerek anyja hallani sem akar a bátyámról, pedig bátyám még mindig szerelmes belé (mindig is jobban szerette, mint a feleségét).
Tudom, hogy kicsit hosszú meg kusza, de nem voltunk még ilyen helyzetben, és nem tudom, hogy ilyenkor mi van.
Ha az anya perre viszi a dolgot, akkor a tesódat kötelezik az apasági teszt elvégzésére. Ha ő az apa, akkor gyerektartást kell fizetni.
A bátyád meg most rájön, hogy mennyivel jobb lett volna, ha őszinte. Mindenkinek lehet fiatalkori megbotlása, de így utólag nehezebb elmondani. Az elején kellett volna. Tudod, a hazug embert...
Hát igen, a megcsalás után visszament a feleségéhez (hisz utána született még a 3. gyerekük), de azt -ahogy én tudom- ő sem tudta, hogy a félrelépésnek meglett a gyümölcse, az anya pedig nem jelentkezett.
Én is mondtam már tesómnak az apasági tesztet, de olyan szemekkel nézett rám, hogy nem felejtem el: "hugi, hisz tudod, hogy mi van..." akkor jöttem rá, hogy persze, tényleg igaz, pénze nincs rá, mert egy ilyen elvileg 100-150 ezer Ft. Azt mondta, ha lenne, már holnap megcsináltatná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!