A férjemnek van egy gyereke az első házasságából, nekünk két közös. Ha Ő hirtelen meghalna, hogyan és mit örökölne az a másik gyerek, mi járna neki és mikor? Hogy jutna az örökséghez?
Annyi felé fog egyenlő arányban osztódni az örökség (adósságokkal együtt), ahány gyerek van, szóval jelen állás szerint harmadolódik, ha lesz még egy gyerek, akkor 4 részre oszlik egyenlő arányban és így tovább... függetlenül attól, hány anyától vannak a gyerekek.
Egyébként szerintem még ne temesd a férjedet. Mellesleg egy babona szerint akinek a halálát emlegetik, az sokáig fog élni. Szóval akár téged is túlélhet. :-)
Nem olvastam a válaszokat végig, leírom saját példámat. Én is első házasságból született gyerek vagyok. Apu ősszel meghalt, egy lakás volt a nevén. Elvileg a húgommal ketten fele-fele arányban örököltünk volna, apu második felesége pedig megkapta volna a teljes haszonélvezeti jogot. Viszont jelzáloghitel van a lakáson, így abban állapodtunk meg, hogy Apu özvegye is szerezzen tulajdonrészt így 1/3-1/3-1/3 arányban osztódott el a lakás, vagyis úgy néz ki, hogy az özvegy 1/3 részben tulajdonos és 2/3 részre haszonélvezeti joga van. Így legalább a jelzálog hitel nem került át a mi nevünkre. Egyébként szerencsére apu második feleségével nagyon jó a viszonyunk.
Tehát a kérdésedre a válsz: az első házasságból született gyerek ugyanúgy örököl! Ha még kiskorú az ő részét letétbe kell helyezni, nagykorúságig. Bár ezt csak akkor, ha az ingatlant eladjátok. Egyébként mivel az anyukája jár el a kiskorú nevében, azt hiszem, hogy ő követelheti a gyerek részét, de nem saját célra. A gyámügy kiszámolja ilyenkor, hogy mennyi az ő része.
Nem értem miért lenne pénzéhes a kérdező!
Van egy házuk ahol a családjával élnek,ha esetleg ne adj Isten meghalna a férje akkor jönne az előző házzaságból származó gyerek és vinné a hűtőt meg ami őt elvileg megilleti...
Csak szeretne tisztán látni!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!