Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A férjemnek van egy gyereke...

A férjemnek van egy gyereke az első házasságából, nekünk két közös. Ha Ő hirtelen meghalna, hogyan és mit örökölne az a másik gyerek, mi járna neki és mikor? Hogy jutna az örökséghez?

Figyelt kérdés
Mindennek ami a férjem nevén van egy része az övé lenne,vagy ez csak ingatlanra vonatkozik? Egy nagy családi házban lakunk, amin még hitel van.Követelhetné azonnal a részét, vagy csak ha nagykorú lesz? Hogy vannak ezek a dolgok?Aki jártas benne segítsen!
2010. febr. 16. 18:26
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
100%

Annyi felé fog egyenlő arányban osztódni az örökség (adósságokkal együtt), ahány gyerek van, szóval jelen állás szerint harmadolódik, ha lesz még egy gyerek, akkor 4 részre oszlik egyenlő arányban és így tovább... függetlenül attól, hány anyától vannak a gyerekek.

Egyébként szerintem még ne temesd a férjedet. Mellesleg egy babona szerint akinek a halálát emlegetik, az sokáig fog élni. Szóval akár téged is túlélhet. :-)

2010. febr. 16. 20:53
 22/29 anonim ***** válasza:
34%
Igaza volt annak aki pénzéhes qrvának titulált...
2010. febr. 16. 22:50
 23/29 anonim ***** válasza:

Nem olvastam a válaszokat végig, leírom saját példámat. Én is első házasságból született gyerek vagyok. Apu ősszel meghalt, egy lakás volt a nevén. Elvileg a húgommal ketten fele-fele arányban örököltünk volna, apu második felesége pedig megkapta volna a teljes haszonélvezeti jogot. Viszont jelzáloghitel van a lakáson, így abban állapodtunk meg, hogy Apu özvegye is szerezzen tulajdonrészt így 1/3-1/3-1/3 arányban osztódott el a lakás, vagyis úgy néz ki, hogy az özvegy 1/3 részben tulajdonos és 2/3 részre haszonélvezeti joga van. Így legalább a jelzálog hitel nem került át a mi nevünkre. Egyébként szerencsére apu második feleségével nagyon jó a viszonyunk.

Tehát a kérdésedre a válsz: az első házasságból született gyerek ugyanúgy örököl! Ha még kiskorú az ő részét letétbe kell helyezni, nagykorúságig. Bár ezt csak akkor, ha az ingatlant eladjátok. Egyébként mivel az anyukája jár el a kiskorú nevében, azt hiszem, hogy ő követelheti a gyerek részét, de nem saját célra. A gyámügy kiszámolja ilyenkor, hogy mennyi az ő része.

2010. febr. 17. 07:41
 24/29 anonim ***** válasza:
55%

Nem értem miért lenne pénzéhes a kérdező!

Van egy házuk ahol a családjával élnek,ha esetleg ne adj Isten meghalna a férje akkor jönne az előző házzaságból származó gyerek és vinné a hűtőt meg ami őt elvileg megilleti...

Csak szeretne tisztán látni!!

2010. febr. 17. 14:41
 25/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm az őszinte válaszokat! Nos: nagyon remélem egyhamar nem leszek özvegy, de sajnos mindenre fel kell készülni! Aki pénzéhes qrvának nevezett, örüljön hogy nincs ilyen helyzetben, és ha tudná milyen így élni, bocsánatot kérne! Ebben az esetben a férjem ex felesége a pénzéhes, nem is kicsit! Már megjártuk a poklot miatta egy párszor, éppen ezért szeretnék tisztán látni.
2010. febr. 17. 15:27
 26/29 anonim ***** válasza:
Egyenlő arányban fognak örökölni a gyerekek, annál többet senki nem követelhet, törvény van rá. Ha ennek ellenére verné az asztalt bárki, hogy többet akar, akkor nem pénzéhes, hanem hülye. Gondolom, a párod nem írt végrendeletet, szóval itt az nem érvényes, hogy bármit is módosít. Kizárni is csak indokolt esetben lehet valakit, a kötelesrész mindenképp jár akkor is, ha valaki végrendelkezik.
2010. febr. 17. 20:52
 27/29 anonim ***** válasza:
48%
A saját gyerekétől ne sajnáld már! Attól, hogy nem te szülted még ugyan úgy a gyereke!!!!!!!
2010. febr. 18. 19:47
 28/29 A kérdező kommentje:
Én alapból nem sajnálnám, de Ő ebbe a házasságba úgy jött, hogy SEMMIT nem hozott! Rengeteget segítettek az ÉN szüleim,és amúgy meg mident együttes erővel kapartunk össze! Minden közös! Amiért közös erővel egy életen át gürcöltünk annak egy részét adnám oda egy idegennek? Akit ráadásul utálok? Hát hol itt az igazság?
2010. febr. 20. 15:58
 29/29 Savlekotő ***** válasza:
0%
Remélem a gyerek vitte ami jár, legalább ennyi ha már az apját elvadította egy cserenuni.
2022. febr. 1. 04:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!